Tomasz Paszek
Dyrektor Produkcji Kategorii Kawa i Czekolada Europa Centralna i Południowo- Wschodnia, Kraft Foods Polska
Poznań,
wielkopolskie
Języki
angielski
biegły
rosyjski
podstawowy
Doświadczenie zawodowe
Dyrektor Produkcji Kategorii Kawa i Czekolada Europa Centralna i Południowo- Wschodnia
6 fabryk - Kaunas Litwa, Svoge i Kostinbrod Bulgaria, Bratyslawa Slowacja, Valasske Mezirici Czechy, Jankowice Polska
linia raportowania do Wiceprezesa d/s Produkcji Regionu CEEMA ( Centralna
i Wschodnia Europa, Azja Środkowa i Afryka),
odpowiedzialność za zapewnienie wysokiego poziomu serwisu dla klientów wewnętrznych,
realizacja uzgodnionego programu rozwoju nowych produktów,
szeroka współpraca interdyscyplinarna - pomiędzy kategoriami oraz strukturami regionalnymi i globalnymi,
realizacja programu inwestycyjnego ( ok. 25 mln $ rocznie),
program rozwoju pracowników,
strategia i realizacja programów poprawy produktywności (ok. 7 mln $ rocznie),
transformacja ( turn around) zakładu produkcyjnego w Svoge
w Bułgarii.
linia raportowania do Wiceprezesa d/s Produkcji Regionu CEEMA ( Centralna
i Wschodnia Europa, Azja Środkowa i Afryka),
odpowiedzialność za zapewnienie wysokiego poziomu serwisu dla klientów wewnętrznych,
realizacja uzgodnionego programu rozwoju nowych produktów,
szeroka współpraca interdyscyplinarna - pomiędzy kategoriami oraz strukturami regionalnymi i globalnymi,
realizacja programu inwestycyjnego ( ok. 25 mln $ rocznie),
program rozwoju pracowników,
strategia i realizacja programów poprawy produktywności (ok. 7 mln $ rocznie),
transformacja ( turn around) zakładu produkcyjnego w Svoge
w Bułgarii.
Dyrektor Produkcji, członek zarządu, Prezes Cadbury Polska Sp. z o.o.
zarządzanie produkcja w 4 fabrykach firmy Cadbury w Polsce (2 kategorie: guma do żucia, wyroby czekoladowe),
linia raportowania do Prezesa Łańcucha Dostaw Cadbury EUROPE,
funkcjonowanie w bardzo matrycowej organizacji oraz w ramach modelu biznesowego “Tolling Manufacturing”,
stworzenie i implementacja strategii działania polskiego HUB –u,
poprawa wskaźników produkcyjnych (wzrost efektywności i produktywności o 20%),
implementacja elementów nowoczesnych metod wytwarzania ( Lean Manufacturing, Quality at Source)
zmiana i standaryzacja systemu raportowania wyników,
modyfikacja i harmonizacja systemu premiowania,
implementacja procesu zintegrowanego planowania biznesu ( S&OP),
utrzymywanie relacji z partnerami społecznymi ( instytucje samorządowe, SSE, Ministerstwo Gospodarki).
linia raportowania do Prezesa Łańcucha Dostaw Cadbury EUROPE,
funkcjonowanie w bardzo matrycowej organizacji oraz w ramach modelu biznesowego “Tolling Manufacturing”,
stworzenie i implementacja strategii działania polskiego HUB –u,
poprawa wskaźników produkcyjnych (wzrost efektywności i produktywności o 20%),
implementacja elementów nowoczesnych metod wytwarzania ( Lean Manufacturing, Quality at Source)
zmiana i standaryzacja systemu raportowania wyników,
modyfikacja i harmonizacja systemu premiowania,
implementacja procesu zintegrowanego planowania biznesu ( S&OP),
utrzymywanie relacji z partnerami społecznymi ( instytucje samorządowe, SSE, Ministerstwo Gospodarki).
Dyrektor Projektu Delta, członek zarządu
Realizacja polskiej części programu restrukturyzacji łańcucha dostaw firmy Cadbury w Wielkiej Brytanii - budowa nowego zakładu produkcyjnego w Skarbimierzu oraz rozbudowa/modernizacja fabryki w Bielanach Wrocławskich:
budżet inwestycyjny ok. 900 milionów PLN,
uzgodnienia struktury i strategii dla nowej operacji,
zatrudnienie i wdrożenie ok. 500 nowych pracowników,
uruchomienie 10 nowych technologii z zapewnieniem ciągłości dostaw produktów,
nawiązanie i utrzymywanie relacji z partnerami społecznymi (władze samorządowe, ZZ, organizacje społeczne).
budżet inwestycyjny ok. 900 milionów PLN,
uzgodnienia struktury i strategii dla nowej operacji,
zatrudnienie i wdrożenie ok. 500 nowych pracowników,
uruchomienie 10 nowych technologii z zapewnieniem ciągłości dostaw produktów,
nawiązanie i utrzymywanie relacji z partnerami społecznymi (władze samorządowe, ZZ, organizacje społeczne).
Wiceprezes d/s Produkcji, członek Zarządu
reowanie i implementacja strategii produkcji oraz zaopatrzenia materiałowego wraz z rozwojem dostawców (Supplier Quality Management),
rozwój najlepszych praktyk produkcyjnych i zarządzanie wiedzą,
zarządzanie ryzykiem operacyjnym (bezpieczeństwo żywności – HACCAP, BHP, Ppoż., ochrona fizyczna),
strategia i program wprowadzania outsourcingu,
kierowanie procesem zarządzania wynikami pracy dla całej organizacji (Performance Management Manager) przez okres 2 lat,
rola w przejmowaniu innych browarów i ich integracji,
uczestnictwo w procesie wartościowania pracy ( 6 lat pracy w komitecie wartościowania – Grading Committee) oraz współpracy z partnerami społecznymi,
udział w regionalnych i globalnych programach i projektach korporacji
rozwój najlepszych praktyk produkcyjnych i zarządzanie wiedzą,
zarządzanie ryzykiem operacyjnym (bezpieczeństwo żywności – HACCAP, BHP, Ppoż., ochrona fizyczna),
strategia i program wprowadzania outsourcingu,
kierowanie procesem zarządzania wynikami pracy dla całej organizacji (Performance Management Manager) przez okres 2 lat,
rola w przejmowaniu innych browarów i ich integracji,
uczestnictwo w procesie wartościowania pracy ( 6 lat pracy w komitecie wartościowania – Grading Committee) oraz współpracy z partnerami społecznymi,
udział w regionalnych i globalnych programach i projektach korporacji
Dyrektor Tyskich Browarow Ksiazecych
odpowiedzialność za funkcjonowanie zakładu o zatrudnieniu początkowym
ok. 700 osób,
głęboka restrukturyzacja powiązana ze zmianą sposobu zarządzania na rynkowy,
modernizacja technologii i rozbudowa zdolności produkcyjnych ( 4-krotne zwiększenie przychodów w ciągu 3 lat),
nawiązanie i utrzymywanie relacji z partnerami społecznymi (ZZ, Urzad Miasta)
zbudowanie kultury pracy nastawionej na wynik – zakład stal się “wizytówka” (benchmarking) w grupie SABMiller w Europie osiągając najlepsze kluczowe wskaźniki biznesowe,
wdrożenie TPM/Lean Manufacturing
ok. 700 osób,
głęboka restrukturyzacja powiązana ze zmianą sposobu zarządzania na rynkowy,
modernizacja technologii i rozbudowa zdolności produkcyjnych ( 4-krotne zwiększenie przychodów w ciągu 3 lat),
nawiązanie i utrzymywanie relacji z partnerami społecznymi (ZZ, Urzad Miasta)
zbudowanie kultury pracy nastawionej na wynik – zakład stal się “wizytówka” (benchmarking) w grupie SABMiller w Europie osiągając najlepsze kluczowe wskaźniki biznesowe,
wdrożenie TPM/Lean Manufacturing
Inżynier projektu w dziale inwestycji, Kierownik Działu Inwestycji (1993), Dyrektor Działu Badań i
Zakłady Piwowarskie w Poznaniu ( po prywatyzacji Lech Browary Wielkopolski S.A.)
realizacja programu modernizacji zakładów Spółki ( 7 zakładów),
stworzenie Działu Badań i Rozwoju – odpowiedzialność za nowe produkty,
budowa systemu zarządzania jakością uwieńczona certyfikacja ISO 9000,
planowanie zdolności produkcyjnych oraz operacyjnych.
stworzenie Działu Badań i Rozwoju – odpowiedzialność za nowe produkty,
budowa systemu zarządzania jakością uwieńczona certyfikacja ISO 9000,
planowanie zdolności produkcyjnych oraz operacyjnych.
Zainteresowania
Lotnictwo - licencja PPL(A)
Zeglarstwo i motorowodniactwo - patenty Sternik jachtowy i Sternik motorowodny
Historia
Zeglarstwo i motorowodniactwo - patenty Sternik jachtowy i Sternik motorowodny
Historia