Wypowiedzi

  • Rafał Kowalski
    Wpis na grupie Chemia żywności w temacie Węglan sodu w żywności ale nie tylko
    28.03.2021, 17:49

    Węglan sodu jest dodatkiem do żywności (E500). Inna nazwa to soda kalcynowana. Powstaje też w wyniku reakcji chemicznej podczas pieczenia ciasta na proszku w którym jest wodorowęglan sodu plus dodatki wyzwalające reakcję. Uważany za bezpieczny dla zdrowia.
    Jest to jednak też składnik proszków do prania. Jest wtedy drażniący dla skóry i błon śluzowych w przypadku połknięcia. Zapewne chodzi tu o stężoną wersję tego środka?
    Jednak czy ta wersja węglanu powstała w cieście jest na tyle łagodna dla naszego przewodu pokarmowego, że nikomu nie powinna zaszkodzić? Szczególnie jeśli komuś się sypnęło tego proszku do pieczenia (lub sody) nieco więcej niż w przepisie?
    Jednak jest jeszcze coś czego kompletnie nie rozumiem.
    Są w sieci przepisy jak zrobić wybielacz/wywabiacz plam (sodę kalcynowaną) z wodorowęglanu sodu. Wystarczy wysypać wodorowęglan na blachę do piekarnika i w temp. 200 stC a po 30 minutach otrzymamy wybielacz, czyli.... stężoną wersję E500 ???
    Przecież robiąc ciasto też mielibyśmy ciasto z wybielaczem. Reakcja zachodzi już w 60 st.C.

Dołącz do GoldenLine

Oferty pracy

Sprawdź aktualne oferty pracy

Aplikuj w łatwy sposób

Aplikuj jednym kliknięciem

Wyślij zaproszenie do