Rafał Ciapa

CIQ Senior Scientist I, Mondelez International RD&Q
Wrocław, dolnośląskie

Umiejętności

Łatwość adaptacji w nowym otoczeniu i warunkach praca w systemie SAP MS Offce Znajomość systemu HACCP w tym GMP i GHP tworzenie instrukcji i procedur jakościowe podejście do produkcji koordynacja projektów B+R praktyczna znajomość ISO 9001 analiza problemów jakościowych RCA CAPA praca w wielonarodowym zespole doświadczenie w laboratorium-badania,testy

Języki

polski
ojczysty
angielski
biegły
hiszpański
dobry

Doświadczenie zawodowe

Mondelēz International RD&Q Sp. z o.o.
CIQ Senior Scientist I
Logo
Koordynator Działu Badań i Rozwoju
PPHU "Sady-Trzebnica" Sp. z o.o.
 koordynacja projektów badawczo-rozwojowych
 prowadzenie badań przy współpracy z jednostką naukową oraz opracowywanie głównych założeń linii technologicznych nowego produktu (parametry technologiczne, dobór maszyn i urządzeń)
 współpraca z zewnętrzną jednostką badawczą
 udział w tworzeniu wniosków o dofinansowanie (RPO, NCBR) oraz dokumentacji projektowej
Kerry Polska Sp. z o.o.
Specjalista ds. Jakości i Technologii
 analiza i rozwiązywanie problemów technologicznych i jakościowych (reklamacje wewnętrzne dot. niezgodności produkcyjnych czy bezpieczeństwa żywności)
 współpraca z działem R&D w sprawach modyfikacji receptur oraz badań dotyczących reklamowanych produktów, przeprowadzanie badań laboratoryjnych, analiza i raportowanie wyników
 gospodarowanie problematycznymi surowcami i wyrobami gotowymi
 nadzór prób technologicznych i produkcji szczególnego ryzyka
 koordynacja wdrażania GQMS (Global Quality Management System) we współpracy z jednostką centralną Grupy Kerry – weryfikacja i aktualizacja istniejących oraz tworzenie nowych procedur i instrukcji
Kerry Group
Quality Assurance Supervisor
 analiza reklamacji wyrobów gotowych (RCA), podejmowanie działań korygujących i zapobiegawczych, odpowiedzi na reklamacje klientów
 przeprowadzanie obchodów jakościowych i higienicznych, rozwiązywanie wykrytych niezgodności, monitorowanie działań naprawczych i prowadzenie dokumentacji
 współpraca z Pest Control, dysponowanie zadań dot. niezgodności do działu utrzymania ruchu i inspektora ds. higieny
 raportowanie miesięcznych wskaźników jakościowych (KPI) dot. problemów jakościowych, reklamacji, niezgodności wewnętrznych
 planowanie harmonogramów audytów wewnętrznych
 przygotowywanie zakładu do audytów klientów oraz organów certyfikujących
Kerry Polska Sp. z o.o.
Specjalista ds. Zapewnienia Jakości
 analiza reklamacji oraz podejmowanie działań korygujących i zapobiegawczych (CAPA), odpowiedzi na reklamacje
 przeprowadzanie obchodów jakościowych i higienicznych oraz raportowanie niezgodności
 nadzorowanie reklamacji surowców do dostawców
 analiza i rozwiązywanie bieżących problemów jakościowych
 uczestnictwo w audytach zewnętrznych klientów oraz organów certyfikujących
 raportowanie aktualnego stanu reklamacji
Logo
Pracownik uniwersytecki, w ramach programu wymiany międzynarodowej Leonardo da Vinci
The Miguel Hernandez University of Elche
 kompleksowe uczestnictwo w pracy grupy badawczej „Jakość i Bezpieczeństwo Żywności”
 planowanie i przeprowadzanie doświadczeń, analiza fizykochemiczna żywności
 analiza statystyczna oraz porównywanie wyników prowadzonych badań i przygotowywanie raportów
 organizacja konsumenckich paneli degustacyjnych surowców oraz gotowych produktów
 analiza sensoryczna i opisowa produktów spożywczych
Kerry Group
Specjalista ds. Kontroli Jakości
 analiza fizyko-chemiczna oraz ocena organoleptyczna wyrobów gotowych i surowców
 rozwiązywanie problemów dotyczących niezgodności produkcyjnych
 zwalnianie lub blokowanie partii surowców oraz produktów
 analiza i ocena reklamowanych produktów, tworzenie raportów
 wizualna i mikrobiologiczna ocena czystości maszyn linii produkcyjnych oraz pakujących
Zakłady Piwowarskie Głubczyce S.A.
Specjalista, Dział Technologiczny
 dobór surowców, dodatków do żywności oraz środków chemicznych do produkcji
 przeprowadzanie prób technologicznych środków myjących oraz dodatków do żywności
 dobór opakowań jednostkowych oraz zbiorczych, optymalizacja aktualnych oraz poszukiwanie nowych rozwiązań
 uczestnictwo w łańcuchu dostaw surowców oraz opakowań, spotkania z dostawcami dotyczące nowych rozwiązań
 koordynacja wdrażania nowych produktów oraz opakowań
Zakłady Piwowarskie Głubczyce S.A.
Staż zawodowy, Inżynier technologii żywności

Szkolenia i kursy

• MS Excel – poziom średniozaawansowany, Edukey (Wrocław, 2017)
• Zarządzanie Projektami – B+R, Avenhansen (Wrocław, 2016)
• Internal QMS Auditing, LRQA, (Abingdon, 2015)
• The Psychology of Service, The Language & Action of Service, Mary Grober course (Birmingham, 2014)
• Testy na wrażliwość sensoryczną, Hamilton, (Wrocław, 2014)
• Stypendium ERASMUS na uniwersytecie w (Lleida - Hiszpania, 2011)
• DEKRA Certyfikat Wewnętrznego Auditora Systemu Zarządzania Jakością, ISO 9001:2008, LUQUAM (Wrocław, 2010)

Edukacja

Logo
Technologia Żywności, specjalizacja: Technologia Fermentacji, magisterskie
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Logo
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, inżynierskie
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Specjalizacje

Badania i rozwój
Zarządzanie badaniami i rozwojem
Zarządzanie jakością
Zapewnienie jakości
Produkcja
Technologia

Zainteresowania

• wspinaczka sportowa
• turystyka górska
• terrarystyka
• piwowarstwo domowe

Grupy

Kariera inżyniera
Kariera inżyniera
Grupa zrzeszająca inżynierów chcących rozwijać swoje kariery !
Praca we Wrocławiu
Praca we Wrocławiu
Grupa stworzona dla ludzi związanych z tematyką pracy, dla Pracodawców, Pracowników, Agencji Pośrednictwa Pracy itp. Oczywiście "tematykę" poruszamy w obrębie Wrocławia. NIE ZAMIESZCZAMY OFERT PRACY
Technolodzy Żywności
Technolodzy Żywności
Grupa dla technologów i inżynierów pracujących w przemyśle spożywczym oraz dla osób zainteresowanych produkcją i jakością żywności.
żywienie człowieka
żywienie człowieka
dla absolwentów kierunków żywieniowych :)