Radosław Płotkowiak
Dyr.Zakładu, Polski Ogród
Poznań,
wielkopolskie
Umiejętności
MS Project
Pakiet MS Offiece
Zarządzanie przez cele (MBO)
Change Menagement - Zarządzanie zmianą
Audytor wewnętrzny ISO 9001
TQM - zarządanie przez jakość
Zorientowanie na cel i konsekwencja w działaniu
Wprowadzanie Nowych Technologii
Myślenie projektowe i procesowe
Nastawienie na optymalizację i ciągłe udoskonalenia
Języki
angielski
dobry
niemiecki
dobry
Doświadczenie zawodowe
Dyr.Zakładu
Polski Ogród
- nadzór nad wszystkimi działami zakładu (centralne planowanie produkcji, produkcja, logistyka, technika, jakość, zakupy, skup surowca, kadry, administracja, księgowość, kontroling, projekty i inwestycje, BHP i ochrona środowiska)
- przygotowanie bieżącej strategii firmy i wyznaczanie celów dla zakładu zgodnych z nią
- przygotowanie i realizacja budżetu kosztów zakładu, skupu surowców, zakupu opakowań i inwestycji
- przygotowanie, realizacja i nadzór nad inwestycjami w Polskim Ogrodzie (2 zakłady)
- kontrola procesu produkcji mrożenia, pakowania i produkcji koncentratów (uzyski, zaniki, pracochłonność, produktywność, REL, OEE itd.)
- ustalenie i wdrożenie polityki personalnej zakładu
- nadzór nad jakością wyrobów gotowych i półfabrykatów
- utrzymanie już posiadanych certyfikatów i uzyskanie kolejnych takich jak - IFS/BRC, SGF oraz nadzór nad zakładem w standardach AiB
- zakup energii elektrycznej oraz realizacja wszelkich obowiązków związanych z jej zakupem (OZE, ulga w akcyzie itd.) dla całej grupy Hortex
- reprezentacja firmy wewnątrz Zakładu (związki zawodowe, załoga) jak i na zewnątrz: urzędy, sądy itp.
- poszukiwanie alternatywnych sposobów dofinansowania projektów (dotacje, ulgi, białe certyfikaty itd.)
- przygotowanie bieżącej strategii firmy i wyznaczanie celów dla zakładu zgodnych z nią
- przygotowanie i realizacja budżetu kosztów zakładu, skupu surowców, zakupu opakowań i inwestycji
- przygotowanie, realizacja i nadzór nad inwestycjami w Polskim Ogrodzie (2 zakłady)
- kontrola procesu produkcji mrożenia, pakowania i produkcji koncentratów (uzyski, zaniki, pracochłonność, produktywność, REL, OEE itd.)
- ustalenie i wdrożenie polityki personalnej zakładu
- nadzór nad jakością wyrobów gotowych i półfabrykatów
- utrzymanie już posiadanych certyfikatów i uzyskanie kolejnych takich jak - IFS/BRC, SGF oraz nadzór nad zakładem w standardach AiB
- zakup energii elektrycznej oraz realizacja wszelkich obowiązków związanych z jej zakupem (OZE, ulga w akcyzie itd.) dla całej grupy Hortex
- reprezentacja firmy wewnątrz Zakładu (związki zawodowe, załoga) jak i na zewnątrz: urzędy, sądy itp.
- poszukiwanie alternatywnych sposobów dofinansowania projektów (dotacje, ulgi, białe certyfikaty itd.)
Dyrektor ds. Inwestycji Kapitałowych
Polski Ogród i Hortex Holding
- wdrożenie procedury realizacji zakupów inwestycyjnych
- realizacja wszystkich inwestycji od A do Z we wszystkich zakładach grupy
- raportowanie o statusie inwestycji bezpośrednio do Zarządu firmy
- negocjacje cenowe z dostawcami i uzgadnianie warunków umów
- realizacja inwestycji w ramach programu SPO (i uzyskanie zakładanych dotacji)
- koordynacja prac działów zaangażowanych w realizację danej inwestycji
- nadzór nad komórkami inwestycji w zakładach oraz nad pracownikami oddelegowanymi do danego projektu inwestycyjnego
- przygotowanie budżetu inwestycyjnego
- realizacja wszystkich inwestycji od A do Z we wszystkich zakładach grupy
- raportowanie o statusie inwestycji bezpośrednio do Zarządu firmy
- negocjacje cenowe z dostawcami i uzgadnianie warunków umów
- realizacja inwestycji w ramach programu SPO (i uzyskanie zakładanych dotacji)
- koordynacja prac działów zaangażowanych w realizację danej inwestycji
- nadzór nad komórkami inwestycji w zakładach oraz nad pracownikami oddelegowanymi do danego projektu inwestycyjnego
- przygotowanie budżetu inwestycyjnego
Kierownik ds. Inwestycji i Zakupów Technicznych
- nadzór i realizacja wszystkich inwestycji na terenie zakładu (m.in. tzw. Fisch Projekt – 30 mln. PLN, wybudowanie oczyszczalni ścieków, chłodni, mroźni, hermetyzacja oczyszczalni ścieków)
- negocjacje cenowe z dostawcami i uzgadnianie warunków umów
- realizacja inwestycji w ramach programu SAPARD i SPO (i uzyskanie zakładanych dotacji)
- utrzymywanie i konserwacja wszelkich obiektów budowlanych i pozostałych środków trwałych w należytym stanie technicznym
- prognozowanie budżetu kosztów mediów (prąd, woda, olej opałowy, ciepło itp.) oraz remontów, serwisów i części zamiennych
- prognozowanie budżetu inwestycyjnego
- negocjacje cenowe z dostawcami i uzgadnianie warunków umów
- realizacja inwestycji w ramach programu SAPARD i SPO (i uzyskanie zakładanych dotacji)
- utrzymywanie i konserwacja wszelkich obiektów budowlanych i pozostałych środków trwałych w należytym stanie technicznym
- prognozowanie budżetu kosztów mediów (prąd, woda, olej opałowy, ciepło itp.) oraz remontów, serwisów i części zamiennych
- prognozowanie budżetu inwestycyjnego
Projekty
Fischprojekt
Rozbudowa zakładu produkcyjnego o hale produkcyjne, technologiczne i magazynowe oraz część biurową i socjalną. Wybudowanie koniecznych peryferiów jak trafostacje, węzeł cieplny czy instalacja chłodnicza.
Wstawienie przeniesionych linii technologicznych z zamykanego zakładu. Uruchomienie w określonym czasie i budżecie.
Wstawienie przeniesionych linii technologicznych z zamykanego zakładu. Uruchomienie w określonym czasie i budżecie.
Zakres obowiązków
Uzgodnienie i wykonanie projektu spełniającego m.in. standardy wewn. organizacji, nadzór nad realizacją projektu.
Szkolenia i kursy
Najnowsze rozwiązania w przemyśle spożywczym
IFS i BRC - wymagania norm ver.5
Prawo pracy - w interesie pracodawcy
Style Kierowania - Piramida skutecznego kierowania
Zarządzanie i kierowanie poprzez dialog
Zarządzanie i kierowanie poprzez cele
Efektywne zarządzanie i kierowanie konfliktem
Techniki perswazji
Six Sigma DMAIC - skuteczne rozwiązywanie problemów firm produkcyjnych i usługowych
Zintegrowany system bezpieczeństwa żywności AiB 2009
Zarządzanie projektami Massawa PMI Award 2007
Audytor wewn. ISO 9001
6 miesięczny couching holistyczny
Przywództwo i zarządzanie
Ocena i zarządzanie ryzykiem zawodowym
Food Defense z elementami Standardu AiB 2011
IFS i BRC - wymagania norm ver.5
Prawo pracy - w interesie pracodawcy
Style Kierowania - Piramida skutecznego kierowania
Zarządzanie i kierowanie poprzez dialog
Zarządzanie i kierowanie poprzez cele
Efektywne zarządzanie i kierowanie konfliktem
Techniki perswazji
Six Sigma DMAIC - skuteczne rozwiązywanie problemów firm produkcyjnych i usługowych
Zintegrowany system bezpieczeństwa żywności AiB 2009
Zarządzanie projektami Massawa PMI Award 2007
Audytor wewn. ISO 9001
6 miesięczny couching holistyczny
Przywództwo i zarządzanie
Ocena i zarządzanie ryzykiem zawodowym
Food Defense z elementami Standardu AiB 2011
Edukacja
Specjalizacje
BHP/Ochrona środowiska
Nadzór
Produkcja
Optymalizacja procesu produkcji
Produkcja
Zarządzanie produkcją
Zakupy
Inżynieria/Technika/Produkcja
Zarządzanie jakością
QA
Inne
Osiągnięcia na ostatnim stanowisku pracy to m.in.
- zmniejszenie kosztów produkcji na jednostkę w ciągu 5 lat o 20%
- wzrost wielkości produkcji o 25%
- zautomatyzowanie procesu pakowania produktów detalicznych
- zmniejszenie ilości reklamacji o 10%
- zmniejszenie zużycia mediów o 30%
- zmniejszenie ilości wypadków w pracy do 3 na rok
- zmniejszenie absencji chorobowej w zakładzie o 50%
- uzyskanie całego szeregu certyfikatów (IFS, BRC, SGF itp.) w tym certyfikatu BRC na poziomie A+ (audyt niezapowiedziany), jako pierwszy i jedyny w branży mrożonkowej i jako drugi zakład w branży spożywczej w Polsce
- poprawa wizerunku zakładu w opinii społeczności lokalnej
- uzyskanie nagrody Wokulski Roku 2014 w kategorii „Duże przedsiębiorstwo” od Skierniewickiej Izby Gospodarczej
- zmniejszenie kosztów produkcji na jednostkę w ciągu 5 lat o 20%
- wzrost wielkości produkcji o 25%
- zautomatyzowanie procesu pakowania produktów detalicznych
- zmniejszenie ilości reklamacji o 10%
- zmniejszenie zużycia mediów o 30%
- zmniejszenie ilości wypadków w pracy do 3 na rok
- zmniejszenie absencji chorobowej w zakładzie o 50%
- uzyskanie całego szeregu certyfikatów (IFS, BRC, SGF itp.) w tym certyfikatu BRC na poziomie A+ (audyt niezapowiedziany), jako pierwszy i jedyny w branży mrożonkowej i jako drugi zakład w branży spożywczej w Polsce
- poprawa wizerunku zakładu w opinii społeczności lokalnej
- uzyskanie nagrody Wokulski Roku 2014 w kategorii „Duże przedsiębiorstwo” od Skierniewickiej Izby Gospodarczej