Wypowiedzi
-
Stary temat ale może komuś się przyda jeszcze ta wiedza.
Oznaczenia green, silver, gold, platinum, diamond - to klasy jakości. Generalna zasada i fajniejsza nazwa tym lepsze nori. W praktyce w Polsce do dostana są tylko Green, Silver i Gold.
Green są najgorsze, najcieńsze, najbardziej łamliwe, najmniej stabilne, najmniej smaku, mają najwięcej dziurek i są najtańsze
Diamond z kolej najlepsze, najgrubsze, najbardziej elastyczne, najbardziej stabilne, najwięcej smaku i są najdroższe.
Gumowatość idzie odwrotnie do jakości - czyli green najmniej gumowate, diamond najbardziej, z bardzo prostego powodu, im więcej nori tym więcej wysiłku trzeba włożyć w ich pogryzienie i tym bardziej czuć je pod zębami, stąd wrażenie gumowatości.
Polacy nie przepadają za bardzo za smakiem i konsystencją nori, więc paradoksalnie im gorsze nori tym bardziej nam smakuje.
Trochę więcej można przeczytać tutaj: http://www.masala.com.pl/k70,sushi-sushi-nori.htmlTen post został edytowany przez Autora dnia 20.06.13 o godzinie 22:15