Paweł Krysiak

lider, Masala Skład Bananów

Wypowiedzi

  • Paweł Krysiak
    Wpis na grupie sushi w temacie Różnice pomiędzy Nori (Gold, Silver i etc...)
    20.06.2013, 22:15

    Stary temat ale może komuś się przyda jeszcze ta wiedza.

    Oznaczenia green, silver, gold, platinum, diamond - to klasy jakości. Generalna zasada i fajniejsza nazwa tym lepsze nori. W praktyce w Polsce do dostana są tylko Green, Silver i Gold.

    Green są najgorsze, najcieńsze, najbardziej łamliwe, najmniej stabilne, najmniej smaku, mają najwięcej dziurek i są najtańsze

    Diamond z kolej najlepsze, najgrubsze, najbardziej elastyczne, najbardziej stabilne, najwięcej smaku i są najdroższe.

    Gumowatość idzie odwrotnie do jakości - czyli green najmniej gumowate, diamond najbardziej, z bardzo prostego powodu, im więcej nori tym więcej wysiłku trzeba włożyć w ich pogryzienie i tym bardziej czuć je pod zębami, stąd wrażenie gumowatości.

    Polacy nie przepadają za bardzo za smakiem i konsystencją nori, więc paradoksalnie im gorsze nori tym bardziej nam smakuje.

    Trochę więcej można przeczytać tutaj: http://www.masala.com.pl/k70,sushi-sushi-nori.htmlTen post został edytowany przez Autora dnia 20.06.13 o godzinie 22:15

Dołącz do GoldenLine

Oferty pracy

Sprawdź aktualne oferty pracy

Aplikuj w łatwy sposób

Aplikuj jednym kliknięciem

Wyślij zaproszenie do