Monika Żyłowska

specjalista mikrobiolog, Instytut Żywności i Żywienia
Warszawa, mazowieckie

Umiejętności

Audyt Biologia Komunikatywność Dietetyka Szkolenia pracowników GHP GMP HCCP BHP Internet Mikrobiologia Microsoft Office Biologia molekularna PubMed Publikacje naukowe obsługa komputera Punktualność Prawo jazdy kat B obsługa urządzeń laboratoryjnych akredytacja laboratoriów badawczych zamówienia

Języki

angielski
biegły
niemiecki
podstawowy
włoski
podstawowy

Doświadczenie zawodowe

Instytut Żywności i Żywienia
specjalista mikrobiolog
-Wykonywanie badań mikrobiologicznych w zakresie wykrywania pałeczek Campylobacter spp. w żywności według akredytowanej metody w laboratorium posiadającym referencyjność
-Przygotowywanie podłóż mikrobiologicznych, sterylizacja, obsługa
i nadzór nad sprzętem laboratoryjnym
-Badanie wrażliwości na antybiotyki oraz identyfikacja gatunkowa bakterii metodą PCR
-Uczestnictwo w pisaniu publikacji naukowych
-Współpraca z Głównym Inspektoratem Sanitarnym
-Przygotowywanie i nadzór nad dokumentacją laboratorium akredytowanego
-Przygotowywanie zamówień na odczynniki, materiały pomocnicze, sprzęt i usługi
-Uczestnictwo w projekcie „Zachowaj równowagę”
-Przygotowywanie międzylaboratoryjnych badań porównawczych
i szkoleń
Logo
praktykant
Centrum Hematologii i Transfuzjologii
biuro podróży triada
animator czasu wolnego
Logo
kelner
Pizza Hut

Szkolenia i kursy

-Studia podyplomowe na kierunku "Poradnictwo dietetyczne - postępy w żywieniu człowieka"
-Uczestnictwo w licznych seminariach i konferencjach

Edukacja

Logo
Poradnictwo dietetyczne - postępy w żywieniu człowieka, studia podyplomowe
Instytut Żywności i Żywienia
Logo
Biotechnologia, magisterskie
Uniwersytet Warszawski

Specjalizacje

Badania i rozwój
Farmaceutyka/Biotechnologia

Zainteresowania

sport, podróże, literatura

Inne

- Współautorstwo publikacji pt. „Defensyny – peptydy o aktywności przeciwbakteryjnej”, Postępy Mikrobiologii, 50(3): 223-234, 2011

- Współautorstwo publikacji pt. „Prevalence of Campylobacter spp. in retail chicken, turkey, pork and beef meat in Poland between 2009-2013” – w oczekiwaniu na druk w czasopiśmie Journal of Food Protection

- Znajomość zasad GMP („Good Manufacturing Practice”), GHP („Good Higienic Practice”) oraz systemu HACCP

- Bardzo dobra obsługa komputera, znajomość systemów pakietu Microsoft Office

- Biegłość w poszukiwaniu danych w ogólnodostępnych medycznych bazach danych typu Pubmed

- Prawo jazdy kat. B

Grupy

Uniwersytet Warszawski
Uniwersytet Warszawski
Uniwersytet Warszawski, założony w 1816 roku, jest największą polską uczelnią i jednocześnie jedną z najlepszych w kraju.