Monika Zbrzeźniak
Technolog
Skierniewice,
łódzkie
Umiejętności
Bezpieczeństwo żywności
GMP
HACCP
Microsoft Office
Prawo jazdy kat B
obsługa sprzętu laboratoryjnego
Technologia Żywności
Laboratorium
BRC Global Standard For Food Safety
Języki
angielski
dobry
Doświadczenie zawodowe
Specjalista inżynieryjno-techniczny
Instytut Ogrodnictwa, Zakład Przechowalnictwa i przetwórstwa owoców
• Doskonalenie technologii produkcji soków, nektarów oraz przecierów owocowych.
• Wdrażanie nowych metod technologii i procedur badawczych oraz uczestnictwo w ich opracowaniu.
• Analiza fizyko-chemiczna i organoleptyczna surowców i produktów gotowych.
• Opracowywanie wyników i raportów.
• Wdrażanie nowych metod technologii i procedur badawczych oraz uczestnictwo w ich opracowaniu.
• Analiza fizyko-chemiczna i organoleptyczna surowców i produktów gotowych.
• Opracowywanie wyników i raportów.
Projekty
Publikacje naukowe
• ,,Aktywność antyoksydacyjna owoców i przetworów z jabłek”, Markowski J., Mieszczakowska M.,
Fastyn M., Płocharski W., 2008 Przem. Ferm. Owoc. Warz. 4:25-26,
• ,,Międzynarodowe warsztaty naukowe z udziałem projektów UE:ISAFRUIT,FLAVO,NOVEL Q”, Fastyn M., Kwaśniewska-Karolak I., Konopacka D., 2009 Przem. Ferm. Owoc. Warz. 7-8,
• ,,Apple pomace extraction with new enzyme preparations” Markowski J., Fastyn M., Plocharski W., Urlaub R., Dadas A., 2009 Fruit Processing Vol. 19 No. 3 pp. 118-125,
• ,,Możliwości zwiększenia konsumpcji soków owocowych poprzez wprowadzenie nowych asortymentów: mętne soki śliwkowe” Fastyn M., Markowski J., Mieszczakowska-Frąc M., Płocharski W., 2010 Przem. Ferm. Owoc. Warz. 4,
• ,,Impact of enzyme on quality of blackcurrant and plum juices”, Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Zbrzeźniak M., Płocharski W., 2012, LWT - Food Science and Technology, Vol.49 pp.251-256,
• ,,Effect of cultivar and fruit storage on the basic composition of clear and cloudy pear juices”, Markowski J., Zbrzeźniak M., Mieszczakowska-Frąc M., Rutkowski K., Popińska W., 2012, LWT - Food Science and Technology, Vol. 49 pp.263-266,
• ,,Quality Of Cloudy Plum Juice Produced From Fresh Fruit Of Prunus Domestica L. – The Effect Of Cultivar And Enzyme Treatment”, Zbrzeźniak M., Nordlund E., Mieszczakowska-Frąc M., Płocharski W., Konopacka D., 2015 Journal of Horticultural Research Vol. 23, Issue 2, pp.83–94.
Fastyn M., Płocharski W., 2008 Przem. Ferm. Owoc. Warz. 4:25-26,
• ,,Międzynarodowe warsztaty naukowe z udziałem projektów UE:ISAFRUIT,FLAVO,NOVEL Q”, Fastyn M., Kwaśniewska-Karolak I., Konopacka D., 2009 Przem. Ferm. Owoc. Warz. 7-8,
• ,,Apple pomace extraction with new enzyme preparations” Markowski J., Fastyn M., Plocharski W., Urlaub R., Dadas A., 2009 Fruit Processing Vol. 19 No. 3 pp. 118-125,
• ,,Możliwości zwiększenia konsumpcji soków owocowych poprzez wprowadzenie nowych asortymentów: mętne soki śliwkowe” Fastyn M., Markowski J., Mieszczakowska-Frąc M., Płocharski W., 2010 Przem. Ferm. Owoc. Warz. 4,
• ,,Impact of enzyme on quality of blackcurrant and plum juices”, Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Zbrzeźniak M., Płocharski W., 2012, LWT - Food Science and Technology, Vol.49 pp.251-256,
• ,,Effect of cultivar and fruit storage on the basic composition of clear and cloudy pear juices”, Markowski J., Zbrzeźniak M., Mieszczakowska-Frąc M., Rutkowski K., Popińska W., 2012, LWT - Food Science and Technology, Vol. 49 pp.263-266,
• ,,Quality Of Cloudy Plum Juice Produced From Fresh Fruit Of Prunus Domestica L. – The Effect Of Cultivar And Enzyme Treatment”, Zbrzeźniak M., Nordlund E., Mieszczakowska-Frąc M., Płocharski W., Konopacka D., 2015 Journal of Horticultural Research Vol. 23, Issue 2, pp.83–94.
Edukacja
Specjalizacje
Badania i rozwój
FMCG
Zarządzanie jakością
Kontrola jakości
Zarządzanie jakością
Zapewnienie jakości
Produkcja
Technologia
Zainteresowania
Pirografia, makrama, wyrób biżuterii, internet.
Inne
Certyfikaty:
•Przedstawiciel Kierownictwa ds. systemu zarządzania jakością wg wymagań normy ISO 9001:2008
•Auditor przemysłu spożywczego (ISO 9001, HACCP, BRC, IFS, GMP/GHP/GLP/GAP, GlobalGAP, ISO 19011)
•Certyfikat uczestnictwa w szkoleniu „Praktyczna Interpretacja Wymagań Standardu IFS:2007”
•Przedstawiciel Kierownictwa ds. systemu zarządzania jakością wg wymagań normy ISO 9001:2008
•Auditor przemysłu spożywczego (ISO 9001, HACCP, BRC, IFS, GMP/GHP/GLP/GAP, GlobalGAP, ISO 19011)
•Certyfikat uczestnictwa w szkoleniu „Praktyczna Interpretacja Wymagań Standardu IFS:2007”
Grupy
sggw
SGGW to jedna z najstarszych polskich uczelni. Zawsze wysoko w rankingach. Otrzymała tytuł „Najbardziej innowacyjnej i kreatywnej uczelni w Polsce”.
System HACCP
Grupa zrzeszająca osoby zaangażowane w zarządzanie
bezpieczeństwem żywności HACCP...zapraszam!