Wypowiedzi
-
India Curry ma przepyszne Mango Lassi, palce lizać
-
Witam
Dwa dni temu zakupiłam bilet w obie strony w terminie od 1 do 30 listopada na stronie finnair.com, cena biletu 1818 zł. Teraz cena jest o 60 zł droższa. -
Faktycznie, moja pomyłka, o to samo mi chodziło pomyliłam tylko nazwy :-))
-
Jak odwiedzę restaurację katmandu na pewno dam znać czy warto. Jeśli chodzi o pytanie czy nowe Arti są powiązane, odpowiadam tak, to jest ten sam właściciel tylko otwiera restauracje w rożnych częściach miasta.
Ganesh na Wspólnej to oddział z KENMonika Kotowska edytował(a) ten post dnia 08.06.10 o godzinie 20:11 -
Ostatnio mam więcej informacji na temat nowych restauracji w Warszawie, można pokusić się o stwierdzenie, że wyrastają jak grzyby po deszczu, kolejna restauracja a raczej odłam już istniejącej, ale utworzonej w innej części miasta jest restauracja Arti, jedna z nich jest na Ursynowie (jak już wspomniałam wcześniej), natomiast kolejna została otwarta 22 maja 2010 r. na ul. Wilczej 50/52, następna restauracja to restauracja indyjsko-nepalska na ul. Wspólnej 65A, http://www.katmandu.com.pl, ta ostatnia jeszcze nie sprawdzona ale umieszczam na forum jako informację.
-
Monika ma racje, że przyprawy w Polsce to nie te przyprawy co można kupić w Indiach. Mój nażeczony (jest hindusem) przywiózł z Indii przyprawy które różnią się kolosalnie od tych zakupionych w Polsce w sklepie z indyjskimi przyprawami, nawet kolor jest inny, mniej intensywny, np. kurkuma. Indyjska kurkuma jest żółta o intensywnej kolorystyce a tutaj jest żółta, ale wygląda jakby była brudna. Może nieciekawe porównanie ale tak mi się to kojarzy :-) Jeśli chodzi o smak dań, zawsze w każdym zakątku świata to samo danie będzie zupełnie inaczej smakować ponieważ jest ono dostosowane do smaków w danym kraju. Np. w Polsce te same dania są np. mniej ostre i trochę inaczej smakują, ponieważ są użyte inne warzywa, itp. wszystko wpływa na zmianę smaku dania. Tak samo z chińskim czy wietnamskim jedzeniem. Reasumując to co gotujemy w domach nie zawsze musi być gorsze niż to co serwują w Indiach, może być tylko troszkę inaczej przygotowane z innymi składnikami.
-
Udało mi się zrobić dosę i nawet mi nieźle wychodzi. Sambhar polecam przepis na stronie vahrehvah. Za każdym razem wychodzi wyśmienicie a jeśli chodzi o dosę to najważniejszy jest ryż i zmiksowanie oraz proporcje i wszystko wychodzi bardzo dobrze.
Ja biorę następujące proporcje:
na 1 kg ryżu (najgorszej jakości)
200 g Urad Dal
20 g Fenugreek seeds
Wszystko wkładasz w ciepłą wodę na noc do nasiąknięcia, następnego dnia bardzo dobrze miksujesz i odstawiasz do ciepłego miejsca żeby sfermentowało i następnego dnia ciasto na dosę gotowe.Monika Kotowska edytował(a) ten post dnia 01.06.10 o godzinie 22:09 -
Ja natomiast korzystam z paru stron o gotowaniu ale dwie przypadły mi wyjątkowo, jedna z nich to Vah Chef http://www.vahrehvah.com, kucharz posługuje się językiem angielskim, bardzo sympatyczny szef kuchni a i przepisy również wyśmienite. innym kucharzem bardzo znanym w Indiach jest Sanjeev Kapoor Khazana, na youtubie mówi po hindusku ale tak obrazowo wszystko tłumaczy że nie trzeba znać języka żeby coś smacznego ugotować, natomiast na jego stronie internetowej można znaleźć dużo przepisów indyjskich i nie tylko http://www.sanjeevkapoor.com/ Polecam
Jeśli chodzi o przyprawy to najlepszą firmą jest Haldirams natomiast w Polsce dostępne są jedynie przyprawy firmy MDH lub firmy Anglii TRS. Takie przyprawy można znaleźć w sklepie na Domaniewskiej 22 lok. 5 a sklep nazywa się Little India http://www.littleindia.pl, można tam znaleźć nawet warzywa nawet takie których w naszych polskich sklepach nie ma tak jak np. "okra"Monika Kotowska edytował(a) ten post dnia 01.06.10 o godzinie 22:04 -
Witam
W Warszawie pojawiła się kolejna indyjska restauracja Arti na Pradze Południe, dokładnie Saska Kępa ul.: Francuska 5A. -
Podaję link firmy która organizuje różnego typu eventy http://www.promote.biz.pl/ Może warto byłoby się z nimi skontaktować, organizacja ta m.in, organizuje polsko-indyjski dzień przyjaźni, jak i inne imprezy. Zawsze można spróbować. Życzę powodzenia.
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Bollywood
-
Polecam Tandoor Palace. Jedzenie jest przepyszne, cokolwiek zaserwują smakuje bardzo dobrze. Kolejną restauracją wartą polecenia jest Taj Mahal w Promenadzie na Ostrobramskiej, kuchasz Vijay serwuje wspaniałe Dosy (chyba najlepsze jakie jadłam w Polsce) a i inne dania są tanie i naprawdę dobre. Na ostatnim miejscu jednak uplasowałabym Namaste India. Również posiadają szeroką gamę potraw które są bardzo dobre ale jednak pomimo wszystko u mnie zajęłaby ta restauracja 3 miejsce. Dobre jedzenie również podają w Ganesh na Ursynowie, Buddha na Nowym Świecie. Na razie najmniej zadowolona byłam z restauracji La Bono.
-
Poniżej znajduje się lista restauracji indyjskich o których wiem, restauracje są w Warszawie po części niektóre sprawdzone:
1. Asian Village - ul. Pruszkowska 12, Warszawa
2. Arti - Al. Jerozolimskie 121/123, Warszawa
3. Bollywood Lounge http://bollywoodlounge.pl - ul. Przeskok 2, Warszawa
4. Bombay Masala - ul. Starościńska, Warszawa
5. Buddha http://buddha.info.pl -ul. Nowy Świat 23, Warszawa
6. Ganesh http://ganesh.pl - Al. Komisji Edukacji Narodowej 93 lok. 1 Galeria Metro, Warszawa
7. India Curry http://indiacurry.pl - ul. Żurawia 22, Warszawa
8. La bono http://labono.pl - ul. Grochowska 22, Warszawa
9. Maharaja -ul. Marszałkowska 34/50, Warszawa
10.Mandala http://mandalaklub.com - ul. Emilii Plater 9/11, Warszawa
11.Namaste India (ul. Piwna 12/14 ), Warszawa
12.Namaste India (ul Nowogrodzka 15 ), Warszawa
13.Namaste India http://namasteindiaclub.pl (ul Nowogrodzka 27 ), Warszawa
14.Royal India - al. Jana Pawła II 45 A, Warszawa
15.Saffron http://safron.pl - ul. Pańska 97, Warszawa
16.Taj Mahal - ul. Ostrobramska 75c, Warszawa (Best Dosa)
17.Tandoor Palace http://tandoor.com.pl - ul. Marszałkowska 21/25, Warszawa
18. India Express http://indiaexpress.pl ul. Emilii Plater 9/11 (Home Delivery Only), Warszawa
19. Herezja http://herezja.com ul.: Chłodna 35/37, Warszawa