Monika Januszkiewicz-Góra
Pełnomocnik ds. Jakości/ Kierownik Kontroli Jakości, ZPC UNITOP-OPTIMA S.A.
Łódź,
łódzkie
Umiejętności
Microsoft Excel
Microsoft Office
Microsoft Word
Outlook
wystąpienia publiczne
nauczanie
Certyfikat- "Audytor wiodący zgodnie z ISO 9001-akredyt.IRCA (REF.NR.A17061)"
Certyfikat-"Pełnomocnik i Audytor Wewnętrzny ds. Systemu Zarządzania Jakością"
Certyfikat- "Auditor wewnętrzny standardów IFS oraz BRC"
Certyfikat-"Auditor wewnętrzny ISO 22000:2005"
Języki
angielski
podstawowy
rosyjski
podstawowy
Doświadczenie zawodowe
Pełnomocnik ds. Jakości/ Kierownik Kontroli Jakości
ZPC UNITOP-OPTIMA S.A.
- Koordynator IFS
- Zarządzanie kryzysowe
- Nadzorowanie, weryfikacja, rozwój i doskonalenie Systemów Zarządzania Jakością
i Bezpieczeństwem Żywności: ISO 22000:2005, FSSC 22000 ver 4.1: JULY 2017 oraz
Standardu IFS ver. 6.1:NOV 2017
- Nadzór oraz egzekwowanie przestrzegania w firmie wymagań wynikających z Systemów
Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności,
- Opracowywanie, systematyczne analizowanie zapisów i aktualizacja dokumentacji systemowej,
- Nadzorowanie i koordynacja pracy zespołu HACCP (Przewodniczący Zespołu),
- Nadzorowanie i koordynacja pracy zespołu ds. Obrony Żywności (Food Defense)
- Organizowanie i koordynacja audytów wewnętrznych, Inspekcji IFS
- Przeprowadzanie audytów wewnętrznych oraz audytów u dostawców,
- Obsługa audytów drugiej i trzeciej strony,
- Przeprowadzanie przeglądów zarządzania,
- Prowadzenie szkoleń wewnętrznych z zakresu: Systemów
Zarządzania Jakością, wymagań sanitarno -
higienicznych, zasad GMP i GHP, Food Defense, Zarządzania Kryzysowego
- Nadzór nad preparatami myjącymi i dezynfekującymi,
- Inicjowanie działań korygujących i zapobiegawczych
oraz ocena ich skuteczności,
- Nadzorowanie aktualności polskich i unijnych aktów
prawnych dotyczących jakości wyrobów,
- Nadzór nad wyposażeniem kontrolno- pomiarowym (sprzęt laboratoryjny, sprzęt
produkcyjny typu: wagi, termometry, termohigrometry, refraktometry, odważniki)
- Nadzór i koordynacja przeprowadzania: legalizacji, wzorcowania i uwierzytelniania
sprzętu kontrolno- pomiarowego. Współpraca z serwisami.
- Nadzór nad systemem kontroli wewnętrznej towarów paczkowanych,
- Rozpatrywanie reklamacji Klientów,
- Nadzór nad postępowaniem reklamacyjnym dotyczącym dostaw (surowców i opakowań),
- Nadzór nad pracą Laboratorium Kontroli Jakości,
- Nadzór nad odczynnikami chemicznymi stosowanymi w Laboratorium Kontroli Jakości,
- Tworzenie wymogów jakościowych i dokumentacji kontroli dla procesów produkcyjnych,
- Planowanie i nadzór nad przeprowadzaniem kontroli jakości na różnych etapach produkcji,
- Kontrola i analiza produktów niezgodnych z wymaganiami, braków i poprawek, przyczyn awarii
urządzeń produkcyjnych, w celu wprowadzania skutecznych przedsięwzięć usuwających w/w
problemy,
- Planowanie i przeprowadzanie inspekcji jakościowych mających na celu zapewnienie
przestrzegania zasad GMP i GHP,
- Współpraca z sieciami handlowymi oraz innymi Odbiorcami w zakresie opracowywania
i aktualizowania dokumentacji jakościowej produkowanych wyrobów,
- Nadzór i koordynacja DDD w firmie.
- Zarządzanie kryzysowe
- Nadzorowanie, weryfikacja, rozwój i doskonalenie Systemów Zarządzania Jakością
i Bezpieczeństwem Żywności: ISO 22000:2005, FSSC 22000 ver 4.1: JULY 2017 oraz
Standardu IFS ver. 6.1:NOV 2017
- Nadzór oraz egzekwowanie przestrzegania w firmie wymagań wynikających z Systemów
Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności,
- Opracowywanie, systematyczne analizowanie zapisów i aktualizacja dokumentacji systemowej,
- Nadzorowanie i koordynacja pracy zespołu HACCP (Przewodniczący Zespołu),
- Nadzorowanie i koordynacja pracy zespołu ds. Obrony Żywności (Food Defense)
- Organizowanie i koordynacja audytów wewnętrznych, Inspekcji IFS
- Przeprowadzanie audytów wewnętrznych oraz audytów u dostawców,
- Obsługa audytów drugiej i trzeciej strony,
- Przeprowadzanie przeglądów zarządzania,
- Prowadzenie szkoleń wewnętrznych z zakresu: Systemów
Zarządzania Jakością, wymagań sanitarno -
higienicznych, zasad GMP i GHP, Food Defense, Zarządzania Kryzysowego
- Nadzór nad preparatami myjącymi i dezynfekującymi,
- Inicjowanie działań korygujących i zapobiegawczych
oraz ocena ich skuteczności,
- Nadzorowanie aktualności polskich i unijnych aktów
prawnych dotyczących jakości wyrobów,
- Nadzór nad wyposażeniem kontrolno- pomiarowym (sprzęt laboratoryjny, sprzęt
produkcyjny typu: wagi, termometry, termohigrometry, refraktometry, odważniki)
- Nadzór i koordynacja przeprowadzania: legalizacji, wzorcowania i uwierzytelniania
sprzętu kontrolno- pomiarowego. Współpraca z serwisami.
- Nadzór nad systemem kontroli wewnętrznej towarów paczkowanych,
- Rozpatrywanie reklamacji Klientów,
- Nadzór nad postępowaniem reklamacyjnym dotyczącym dostaw (surowców i opakowań),
- Nadzór nad pracą Laboratorium Kontroli Jakości,
- Nadzór nad odczynnikami chemicznymi stosowanymi w Laboratorium Kontroli Jakości,
- Tworzenie wymogów jakościowych i dokumentacji kontroli dla procesów produkcyjnych,
- Planowanie i nadzór nad przeprowadzaniem kontroli jakości na różnych etapach produkcji,
- Kontrola i analiza produktów niezgodnych z wymaganiami, braków i poprawek, przyczyn awarii
urządzeń produkcyjnych, w celu wprowadzania skutecznych przedsięwzięć usuwających w/w
problemy,
- Planowanie i przeprowadzanie inspekcji jakościowych mających na celu zapewnienie
przestrzegania zasad GMP i GHP,
- Współpraca z sieciami handlowymi oraz innymi Odbiorcami w zakresie opracowywania
i aktualizowania dokumentacji jakościowej produkowanych wyrobów,
- Nadzór i koordynacja DDD w firmie.
Szkolenia i kursy
04.2018-"Data trwałości, badania przechowalnicze przyspieszone-cz.2. Ustalania terminów trwałości na przykładzie koncentratów spożywczych, mieszanek przypraw, herbat aromatyzowanych w świetle orzeczeń sądowych"
02.2018-"Najnowsze wymagania standardów IFS v.6.1 oraz FSSC v 4.1."
01.2018-"Zmiany w deklaracji wartości odżywczej na rynek amerykański wg nowych wymagań FDA"
10.2017-"Lider zespołu sensorycznego/ Analiza sensoryczna"-J.S.Hamilton Poland S.A. (Certyfikat lidera)
07.2017-"Zarządzanie sytuacją kryzysową"
05.2017-"FOOD DEFENCE-przeciwdziałanie oszustwom i zdarzeniom intencjonalnym"
02.2017-"HACCP podstawowym narzędziem bezpieczeństwa żywności. Szkolenie Zespołu HACCP"
04.2015-"Zafałszowanie żywności- nowe wymagania standardu BRC"-DNV GL Business Assurance Poland Sp. z o.o.
01.2015-"Audytor wewnętrzny ISO 22000:2005 oraz Standardu IFS ver 6:2012"-INTERTEK Poland Sp. z o.o.
10.2014-"Analiza zagrożeń i ocena ryzyka- obszary wymagań standardów IFS i BRC"-Det Norske Veritas Business Assurance
02.2014-"Metodyka 8D w procesach obsługi reklamacyjnej"-Det Norske Veritas Business Assurance
02.2014-"Dokumetacja systemowa w świetle ISO 9001:2015. Rola Pełnomocnika w procesie zmiany ISO 9001"-TUV NORD POLSKA Sp. zo.o.
05.2013-"Zasady nadzorowania alergenów"-Det Norske Veritas Business Assurance
03.2013-"Food Defense- Ochrona żywności"-Det Norske Veritas Business Assurance
02.2013-"Food Safety System Certification 22000 FSSC 22000:2010"-Det Norske Veritas Business Assurance
02.2013-"Bezpieczeństwo opakowań w branży spożywczej i kosmetycznej"-Det Norske Veritas Business Assurance
01.2013-"Nadzór nad alergenami i GMO w produkcji żywności. Aspekty prawne i aktualności"-Hamilton Poland Ltd.
01.2013-Szkolenie Zespołu HACCP- Intertek Poland Sp. z o.o.
11.2012- "Food Defence Plan" Ochrona żywności i napojów przed celowym skażeniem. Ochrona zakładu produkcyjnego-Quality Time
05.2012-Warsztaty dla audytorów wewnętrznych" (ISO 9001:2008; ISO 22000:2005; STANDARD IFS ver. 06:2012)
12.2011- „Praktyczna interpretacja wymagań PAS 220”- BUREAU VERITAS POLSKA
05.2011- Warsztaty doskonalące dla Pełnomocników ds. systemu zarządzania jakością-etap II- organizowane przez Det Norske Veritas
05.2011-"Wymagania standardu IFS"- szkolenie organizowane przez INTERTEK POLAND Sp. z o.o
04.2011-Auditor wiodący systemu zarządzania jakością wg ISO 9001-certyfikat z akredytacją IRCA (REF. NR. A17061)
03.2011-"System HACCP oraz GMP/ GHP ; znakowanie produktów spoŻywczych"- seminarium organizowane przez "Centrum Jakości JARS"
03.2011-"Auditor wewnętrzny standardów IFS version 5 (International Food Standard)oraz BRC Issue 5 (Global Standard for Food Safety)"- certyfikat wydany przez "INGE"
02.2011-"Auditor wewnętrzny ISO 22000:2005"- certyfikat wydany przez INTERTEK POLAND Sp. z o.o
02.2011-"System zarządzania jakością według normy ISO 22000- wymagania systemowe i audit wewnętrzny"- szkolenie organizowane przez INTERTEK POLAND Sp. z o.o
12.2010- "Przegląd zarządzania ISO czy przegląd biznesu?"- seminarium organizowane przez Det Norske Veritas
11.2010- Warsztaty doskonalące dla Pełnomocników ds. systemu zarządzania jakością-etap III- organizowane przez Det Norske Veritas
06.2010- "Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności"- seminarium zorganizowane przez "Canfor"
05.2010-"Pełnomocnik i Audytor Wewnętrzny ds. Systemu Zarządzania Jakością wg normyISO 9001: 2008"- certyfikat wydany przez firmę "Dekra Certification" Sp. z o.o.
05.2009-"Nowoczesne techniki detekcji zanieczyszczeń i kontroli towarów paczkowanych- bezpieczeństwo i kontrola jakości produktu"- seminarium organizowane przez "Mettler Toledo Sp. z o.o."
12.2008-"Ważenie- teoria i praktyka"- seminarium naukowo- techniczne organizowane przez "Radwag Wagi Elektroniczne"
04.2003-"Audytor wewnętrzny ISO 9001:2000"- certyfikat wydany przez "DM QUALITAS Sp. z o.o."
02.2002-"Wymagania prawne, a system HACCP oraz program higieniczno- sanitarny dla zakładów przemysłu spożywczego"- szkolenie organizowane przez Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii Politechniki Łódzkiej
02.2018-"Najnowsze wymagania standardów IFS v.6.1 oraz FSSC v 4.1."
01.2018-"Zmiany w deklaracji wartości odżywczej na rynek amerykański wg nowych wymagań FDA"
10.2017-"Lider zespołu sensorycznego/ Analiza sensoryczna"-J.S.Hamilton Poland S.A. (Certyfikat lidera)
07.2017-"Zarządzanie sytuacją kryzysową"
05.2017-"FOOD DEFENCE-przeciwdziałanie oszustwom i zdarzeniom intencjonalnym"
02.2017-"HACCP podstawowym narzędziem bezpieczeństwa żywności. Szkolenie Zespołu HACCP"
04.2015-"Zafałszowanie żywności- nowe wymagania standardu BRC"-DNV GL Business Assurance Poland Sp. z o.o.
01.2015-"Audytor wewnętrzny ISO 22000:2005 oraz Standardu IFS ver 6:2012"-INTERTEK Poland Sp. z o.o.
10.2014-"Analiza zagrożeń i ocena ryzyka- obszary wymagań standardów IFS i BRC"-Det Norske Veritas Business Assurance
02.2014-"Metodyka 8D w procesach obsługi reklamacyjnej"-Det Norske Veritas Business Assurance
02.2014-"Dokumetacja systemowa w świetle ISO 9001:2015. Rola Pełnomocnika w procesie zmiany ISO 9001"-TUV NORD POLSKA Sp. zo.o.
05.2013-"Zasady nadzorowania alergenów"-Det Norske Veritas Business Assurance
03.2013-"Food Defense- Ochrona żywności"-Det Norske Veritas Business Assurance
02.2013-"Food Safety System Certification 22000 FSSC 22000:2010"-Det Norske Veritas Business Assurance
02.2013-"Bezpieczeństwo opakowań w branży spożywczej i kosmetycznej"-Det Norske Veritas Business Assurance
01.2013-"Nadzór nad alergenami i GMO w produkcji żywności. Aspekty prawne i aktualności"-Hamilton Poland Ltd.
01.2013-Szkolenie Zespołu HACCP- Intertek Poland Sp. z o.o.
11.2012- "Food Defence Plan" Ochrona żywności i napojów przed celowym skażeniem. Ochrona zakładu produkcyjnego-Quality Time
05.2012-Warsztaty dla audytorów wewnętrznych" (ISO 9001:2008; ISO 22000:2005; STANDARD IFS ver. 06:2012)
12.2011- „Praktyczna interpretacja wymagań PAS 220”- BUREAU VERITAS POLSKA
05.2011- Warsztaty doskonalące dla Pełnomocników ds. systemu zarządzania jakością-etap II- organizowane przez Det Norske Veritas
05.2011-"Wymagania standardu IFS"- szkolenie organizowane przez INTERTEK POLAND Sp. z o.o
04.2011-Auditor wiodący systemu zarządzania jakością wg ISO 9001-certyfikat z akredytacją IRCA (REF. NR. A17061)
03.2011-"System HACCP oraz GMP/ GHP ; znakowanie produktów spoŻywczych"- seminarium organizowane przez "Centrum Jakości JARS"
03.2011-"Auditor wewnętrzny standardów IFS version 5 (International Food Standard)oraz BRC Issue 5 (Global Standard for Food Safety)"- certyfikat wydany przez "INGE"
02.2011-"Auditor wewnętrzny ISO 22000:2005"- certyfikat wydany przez INTERTEK POLAND Sp. z o.o
02.2011-"System zarządzania jakością według normy ISO 22000- wymagania systemowe i audit wewnętrzny"- szkolenie organizowane przez INTERTEK POLAND Sp. z o.o
12.2010- "Przegląd zarządzania ISO czy przegląd biznesu?"- seminarium organizowane przez Det Norske Veritas
11.2010- Warsztaty doskonalące dla Pełnomocników ds. systemu zarządzania jakością-etap III- organizowane przez Det Norske Veritas
06.2010- "Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności"- seminarium zorganizowane przez "Canfor"
05.2010-"Pełnomocnik i Audytor Wewnętrzny ds. Systemu Zarządzania Jakością wg normyISO 9001: 2008"- certyfikat wydany przez firmę "Dekra Certification" Sp. z o.o.
05.2009-"Nowoczesne techniki detekcji zanieczyszczeń i kontroli towarów paczkowanych- bezpieczeństwo i kontrola jakości produktu"- seminarium organizowane przez "Mettler Toledo Sp. z o.o."
12.2008-"Ważenie- teoria i praktyka"- seminarium naukowo- techniczne organizowane przez "Radwag Wagi Elektroniczne"
04.2003-"Audytor wewnętrzny ISO 9001:2000"- certyfikat wydany przez "DM QUALITAS Sp. z o.o."
02.2002-"Wymagania prawne, a system HACCP oraz program higieniczno- sanitarny dla zakładów przemysłu spożywczego"- szkolenie organizowane przez Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii Politechniki Łódzkiej
Zainteresowania
Książka, film, muzyka, joga, narty biegowe
Inne
w czasie studiów- blok pedagogiczny- uprawnienia pedagogiczne
2005-Kurs kwalifikacyjny w zakresie oligofrenopedagogiki
Prawo jazdy kategorii B (od 1992)
Doświadczenie wynikające ze współpracy z drukarniami w zakresie akceptowania wzorów w czasie wydruku opakowań techniką flexograficzną
Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy przedlekarskiej.
2005-Kurs kwalifikacyjny w zakresie oligofrenopedagogiki
Prawo jazdy kategorii B (od 1992)
Doświadczenie wynikające ze współpracy z drukarniami w zakresie akceptowania wzorów w czasie wydruku opakowań techniką flexograficzną
Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy przedlekarskiej.
Grupy
Uniwersytet Łódzki
Uniwersytet Łódzki powstał 24 maja 1945 roku jako kontynuator dorobku wcześniejszych instytucji działających w okresie międzywojennym w Łodzi. Obecnie jest jedną z największych polskich uczelni.