Umiejętności
Zarządzanie zespołem
negocjacje handlowe
Umiejętności komunikacyjne
Motywowanie zespołu
motywacja siebie jak i współpracowników
konsekwencja w działaniu i dążeniu do celu
zdolność logicznego myślenia, analizy i syntezy różnych danych,
odpowiedzialność, rzetelność i konsekwencja w działaniu
organizacja pracy własnej oraz zespołu
dzielenie się wiedzą,doświadczeniem i umiejętnościami
Języki
angielski
dobry
Doświadczenie zawodowe
Regionalny przedstawiciel handlowy
Bau-form Sp. Z.o.o, Sp.k
- obsługa istniejącej sieci dystrybucji i zdobywanie nowych klientów
- realizacja planów sprzedaży w wyznaczonym regionie
- budowanie długoterminowych relacji z klientem
- doradztwo techniczno-handlowe,
- aktywne monitorowanie rynku nowych i wtórnych inwestycji w regionie,
- pozyskiwanie nowych klientów: generalnych wykonawców, developerów,
- przygotowywanie ofert handlowych,
- monitorowanie lokalnego rynku i działań konkurencji;
- raportowanie wyników swojej działalności;
- realizacja planów sprzedaży w wyznaczonym regionie
- budowanie długoterminowych relacji z klientem
- doradztwo techniczno-handlowe,
- aktywne monitorowanie rynku nowych i wtórnych inwestycji w regionie,
- pozyskiwanie nowych klientów: generalnych wykonawców, developerów,
- przygotowywanie ofert handlowych,
- monitorowanie lokalnego rynku i działań konkurencji;
- raportowanie wyników swojej działalności;
InAzia manager
(Kontrakt na otworzenie restauracji InAzia i wyszkolenie personelu)
• przygotowanie i prowadzenie spotkań kierowników działów,
• szkolenie obsługi na comiesięcznych spotkaniach działów,
• szkolenie personelu umożliwiające awans zawodowy
• sporządzanie sprawozdań z cotygodniowych rozmów z pracownikami
dotyczących ich zaangażowania i osiągniętych wyników
• przygotowanie i prowadzenie spotkań kierowników działów,
• szkolenie obsługi na comiesięcznych spotkaniach działów,
• szkolenie personelu umożliwiające awans zawodowy
• sporządzanie sprawozdań z cotygodniowych rozmów z pracownikami
dotyczących ich zaangażowania i osiągniętych wyników
kierownik restauracji quality manager
Hotel Du Vin Birmingham
• realizacja zaplanowanego budżetu,
• wzrost sukcesów podczas pierwszego roku kierowania
• organizowanie comiesięcznych sesji szkoleniowych, prowadzonych
przez dostawców, dotyczących żywności i napojów,
• przeprowadzanie szkoleń
• prowadzenie comiesięcznych spotkań działowych,
• przygotowanie pracowników do awansu zawodowego
• wzrost sukcesów podczas pierwszego roku kierowania
• organizowanie comiesięcznych sesji szkoleniowych, prowadzonych
przez dostawców, dotyczących żywności i napojów,
• przeprowadzanie szkoleń
• prowadzenie comiesięcznych spotkań działowych,
• przygotowanie pracowników do awansu zawodowego
Szkolenia i kursy
dyplom The International Institute of Hotel Management, Catering Industry and Tourism and the European Academy of Hotel Management and Catering Industry
• szkolenia trenerów
• kurs w dziedzinie zarządzania hotelem
• kurs w dziedzinie dozorowania prac pokojowych
• znajomość obsługi komputera, w tym pakietu Microsoft Office
• szkolenia trenerów
• kurs w dziedzinie zarządzania hotelem
• kurs w dziedzinie dozorowania prac pokojowych
• znajomość obsługi komputera, w tym pakietu Microsoft Office
Specjalizacje
Hotelarstwo/Gastronomia/Turystyka
Hotelarstwo