Wypowiedzi
-
Witam
Pozwole się włączyć w toczącą dyskusję.
Oto organizuję szkolenia dedykowane studentom. Sam też kiedyś nim byłem, i wiem jak ciężko uzykać praktyczną wiedzę z zagadnień, które były poruszane podczas zajęć(teoretyczne, przestarzałe, nieodnoszące się do teraźniejszości).
Sam wiem jaki to może być wydatek ( podczas studiów brałem udział w szkoleniu na Audytora HACCP 1500 PLN- zniżek nie było...).
Najważniejszym moi przesłaniem przy organizacji szkoleń jest właśnie tranfer wiedzy praktycznej młodym osobom, które miały styczność z systemami zarządzania w postaci teorii. Dlatego ćwiczenia, cwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia oraz dyskucja to elementy naszych szkoleń.
Dobrany zespół wykładowców, wieloletnich praktyków działających w przemyśle... i młodzych (przed 35). Na każdych zajęciach jesteśmy pod obstrałem pytań...ale to sama przyjemność móc rozwiązań problem młodego człowieka.
Wcale niska cena nie musi swiadczyć o niskiej jakości.
Prawda jest jak że nikt z nas nie obiecuje że odrazu po uzyskaniu certyfikatu że będzie auditorem czy pełnomocnikiem systemu (choć i takie zdarzyły się nam przypadki),ale napewno to pierwszy krok uzyskania wiedzy i umiejętności praktycznych.
Pani Beato,
Myślę że przyświeca nam ten sam cel. Pomoc studentom i podzielenie się praktyczną wiedzą. -
Witam,
Otóż przy produkcji wody jest jeden kluczowy etap z punktu bezpieczeństwa, który kwalifikuje się na CCP i jest to z reguły kontrola lamp UV.
Jeżeli to wody smakowe, dochodzi jeszcze dozowanie dodatków.
Ale myślę, że i tak CCP zależą od analizy zagrożeń i programów PRP, więć od tego bym zaczął... ;-)
Pozdrawiam
Mieczysław Marek ObiedzińskiMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 19.05.08 o godzinie 13:28 -
Ciągnąć dalej temat...
Oddzielny podjazd, magazyn(oddzielny system wentylacyjny)
W zakresie rozwiązań repceturowych, oznaczenie surowców alergenych w programie(ich dodatek do listy recepturowej powoduje wprowadzenie informacji na recepturze dla pracowników- NA CZERWONO INSTRUCJĘ POSTĘPOWANIA i OSTROŻNOŚCI) oraz późniejszy wydruk specyfikacji produktu z odpowiednimi oznaczeniami.
Pełny przepływ informacji...
Pozdrawiam -
Wdrażanie HACCP
http://www.fsai.ie/legislation/food/eu_docs/Food_hygie...
HACCP i miodzik
http://www.skylon.co.uk/hba/haccp.pdf
HACCP alla USA
http://www.fsis.usda.gov/OPPDE/nis/outreach/models/HAC...
Dokumentacja HACCP
http://www.idfa.org/reg/dectree.pdf -
Witam,
Chciałbym się z wami podzielić swoimi doświadczeniami odnośnie wdrażania ISO 22000 a kwestią alergenów.
Otóż ISO 22000 określa alergeny jako zagrożenie.
Na początku pojawił się problem... w jaki sposób je kontrolować, nadzorować, ba eliminować,jak to bywa w przypadku HACCP.
Otóż poradziłem się kolegów za oceanów... i bardziej najświetlili sprawę.
Otóż alergeny są rozpatrywane jako zagrożenie, podczas analizy zagrożeń.
Sposobem identyfikowania zagrożenia jest deklaracja producenta surowca o zawartości składnikow alergenych, jak i też lista substancji alergennych i ich pochodzenia( np. ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 10 lipca 2007 r.w sprawie znakowania środków spożywczych)
Program nadzorowania alergentów w większości klasyfikowany jest w PRP w zakresie tzw. Dobrej Prkatyki Opakowaniowej a konkretnie w umieszczeniu i przekazaniu informacji konsumentowi (lub kolejnemu operatorowi) o zawartość alergenów. W niektórych przypadkach, gdzie informacja o produkcje jest niezwykle ważna a środki nadzoru nie wystarczające (produkcja niestandaryzowania, ręczne naklejanie etykiet) poprawność informacji)włączany jest w o-PRP.
Tak naprawnę w zakresie Alergentów jedynym środkiem zapobiegawczym jest informacja o ich obecności...my jako producenci nie możemy ich wyelimonować (w większości przypadków). Ważna jest polityka odnośnie alergentów i przestrzeganie procedur w zakresie znakowania i przekazywania informacji w łańcuchu żywnościowym.. a z tym jest trudno.
Co myślicie o tym?
Pozdrawiam
MietekMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 16.04.08 o godzinie 21:57 -
Witam,
Chciałbym abyście w tym temacie zamieszczali ciekawe artykuły, które mogą być pomocne w naszej pracy.
Oto ciekawy artykuł o bezpieczeństwie żywności w perspektywy europejskiej.
http://www.isp.org.pl/files/15335999540618756001136195...
Pozdrawiam
Mieczysław Marek ObiedzińskiMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 21.08.08 o godzinie 10:11 -
Witam
Pozdrawiam wszystkich Mietków.
Cóż jesteśmy dość nieliczą grupą a nasze imię jest rzadko spotykane.
U mnie jest rodzinna tradycja w odnośnie mojego imienia. Dziadek, tata, ja -Mietki
Kto zgadnie jak będzię miał syn? -
Witam
Oto jeden z ciekawych linków.
http://www.isp.org.pl/files/15335999540618756001136195...
Kolejne później...
Pozdrawiam. -
Tomasz S.:
Mieczysław Obiedziński:
Przyłączam się do apelu koleżanki.
PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 11.03.08 o godzinie 15:16
hmm, jako key account w firmie która prowadzi na ten temat szkolenia?
Człowiek nie alfa i omega... Specjalizuję się z zakresu systemów bezpieczeństwa żywności(Patrz mój profil).
A dodatkowa wiedza z innych dziedzin nie zaszkodzi...
Pozdrawiam -
Witam,
Radzę ci poszukać na stronach GIS-u informacji. Swego czasu był tam raport odnośnie bezpieczeństwa żywności w 25 krajach Unii Europejskiej i organizacji urzędowej kontroli żywności. Tam napewno znajdziej ciekawe informacje.
Jak będe miał czas to załączę linka.
PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 13.03.08 o godzinie 13:08 -
Witam
Zgłaszam swoją kandydaturę.
Pozdrawiam -
Przyłączam się do apelu koleżanki.
PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 11.03.08 o godzinie 15:16 -
Tomasz Horyń:
Jesli chodzi o certyfikat auditora to slyszalem ze niektore firmy certyfikujace wydaja certyfikat na pare lat, bodajze 5 po tym czasie jesli nie przeprowadzalo sie auditu waznosc certyfikatu wygasa. Ostrzegali mnie nawet wykladowcy z Politechniki przed poszczegolnymi firmami certyfikujacymi by otrzymac ten certyfikat dozywotnio.
pozdrawiam Tomek
Witam
Postaram się przybliżyć tematykę.
Otóż szkolenie może się kończyć na 3 sposoby:
1.Zaświadczenie o uczetnictwie w szkoleniu.
2.Certyfikat ukończenia szkolenia po zdanym egzaminie.
3.Oraz certyfikat kompetencyjny, który jest certyfikacją personelu i prowadzony jest zgodnie z normą ISO 17024. Wydawany jest na okres 3 lat. Osoba podpisuje umowę z firmą certyfikującą która prowadzi nadzór nad wydanym certyfikatem.
To procedura podobna do certyfikacji ISO 9001, tylko dotyczy osób i ich kompetencji.
Pozdrawiam -
Andrzej Wróblewski:
Panie Mieczysławie,
To ciekawe, przyznaję. O zmianach w normie wiedziałem dużo wcześniej, a informacje dotyczące ich wdrożenia sprowadzały się do roku 2008/09. Miałem nadzieję, że moja firma skorzysta ze szkolenia zewnętrznego w pierwszym półroczu br. ale każda (oczywiście są wyjątki) firma odradza takie działania, przed sierpniem 2008 (tu chylę czoła przed przedstawicielami tych jednostek, którzy szczerze przyznają, że wszelkie wcześniejsze warsztaty z wersją '08 prowokują do stwierdzenia, że zwyczajnie "ktoś chce tu kogoś naciągnąć...". Rozumiem, że zaprasza Pan na szkolenia w drugim półroczu.
Pozdrawiam
Andrzej W.
Panie Andzieju,
Ciesze się, że się zgadzamy. Oczywiśnie zapraszam na szkolenia II półroczu... lub w momencie kiedy będzie zatwierdzona wersja do druku trochę wcześniej.;-)
Pozdrawiam -
Witam
Obecnie norma ISO 9001 jest w wersji DIS czyli jeszcze nie jest zatwierdzona przed drukiem.
Udział w szkoleniach jest trochę przedwszesny(trochę wróżenie z fusów) ponieważ nie ma pewności czy wszyskie propononowane zmiany zostaną zaakceptowane.
Norma na pierwszy rzut niewiele się zmienia... natomiast jak to zwykle- diabeł tkwi w szczegółach.
Dzisiaj własnie kończy się głosowanie nad zmianami...(20.02.2008) więc niedługo można się spodziewać wersji zatwierdzonej do druku.
Wtedy zapraszam na szkolenia z ISO 9001:2008... do nas ;-).
Pozdrawiam -
Początki systemu HACCP wywodzą się FMEA- na nim oparto właśnie analizę zagrożeń.
CCP to miejce/etap/proces gdzie eliminujemy zagrożenia (np. detektor metalu, który wykrywa nad obecność metalu) lub redukuje nam do akceptowalnego poziomu ( pasteryzacja- zabicie drobnoustrojów). -
Faktycznie są do siebie podobne... tylko w tej nie ma analizy za pomocą drzewka. Jeżeli akurat wypada to będzie to CCP.
Jak wiadomo, jeżeli "zielony" człowiek tylko podpiera się drzewkiem otrzymuje sporą ilość CCP.
Drzewko tak naprawdę pomaga określić czy tutaj jest CCP albo czy kolejny etap nie eliminuje zagrożenia.
Pozdrawiam -
Witam
Analiza zagrożeń jest kluczowym etapem.
Natomiast prawidłowe wyznaczenie CCP jest konsenkwencją prawidłowo przeprowadzonej analizy.
Jestem ciekaw z jakich narzędzi, metodyki korzystacie odnośnie zagrożeń?
Niedawno wpadła mi metoda australijska w zakresie SQF, Pozwalająca w łatwy sposób określić czy dane zagrożenie kwalifikuje się CCP cxy nie.
zagrożenie oceniamy pod kątem konsekwencji w stosuku do bezpieczeństwa oraz czestotliwości występowania.
W tabelce x (częstotliwość) y(konsekwencje)jeżeli wpada w"kolorowe pole" mamy doczynienia w CCP.
Jestem ciekaw z jakich narzędzi, metodyki korzystacie odnośnie analizy zagrożeń? -
Ciekaw jestem jakie są wasze najdziwniejsze sytuacje w zakresie prowadzenia audytów wewnętrznych???
Coż ja spotkałem się z taką sytuacją, iż niezadowolony kierownik, któremu nie spodobały się niezgodności zamknął zespół audytorów w Mrożni...poddając ich krioterapii :-).
Cóż Raport był mrożący w zyłach...
Czy zdarzyły wam się jakieś niecodzienne sytuacje???Mieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 12.03.08 o godzinie 14:54 -
Witam
Jak myślicie co w waszym zdaniem jest przeszkodą w wdrażaniu Dobrych Praktyk.
Z jakimi barierami się spotykacie?