Mieczysław Obiedziński

Dyrektor operacyjny, Auditor wiodący TÜV SÜD MS

Wypowiedzi

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie System HACCP w temacie HACCP a firma transportowa
    8.09.2008, 12:35

    Maciej K.:
    ...transportowej gdzie 100% to naczepy z zabudową typu plandeka

    Ja jakie konkretne produkty mają być przewożone?

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie audyt w temacie Konferencje / szkolenia
    5.09.2008, 19:25

    Marcin G.:
    Witam,

    Zgodnie z informacjami dostępnymi na stronie internetowej http://www.tuevpolska.pl/files/Wrzesien_2008.pdf
    przedmiotowe szkolenie odbyło się w Warszawie 8 września.

    W innym miejscu na stronie http://www.tuevpolska.pl/index.php/tuv_services/dzial/... rzeczywiście występuje termin 22 września.

    Pozdrawiam,
    Mieczysław Obiedziński:
    Witam,

    Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenie do TUV SUD Akademia.
    Program szkolenia http://www.tuevpolska.pl/files/Q1.pdf

    22 Wrzesień 2008 Warszawa

    13 Październik 2008 Poznań

    Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)

    Zapisy poprzez formularz on-line:
    http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/

    Pozdrawiam
    Marcin G. edytował(a) ten post dnia 05.09.08 o godzinie 19:10

    !!!!!!:-o

    Faktycznie... z tego co dowiedziałem w Biurze,szkolenie miało być 8 września, ale zostało przełożone na 22 września.

    Pozdrawiam

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie audyt w temacie Konferencje / szkolenia
    4.09.2008, 15:41

    Witam,

    Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenie do TUV SUD Akademia.
    Program szkolenia http://www.tuevpolska.pl/files/Q1.pdf

    22 Wrzesień 2008 Warszawa

    13 Październik 2008 Poznań

    Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)

    Zapisy poprzez formularz on-line:
    http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/

    Pozdrawiam

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Jakość w temacie Standard IRIS- szukam trenera
    3.09.2008, 09:29

    Witam

    Poszukuje do współpracy wykładowce w zakresie standardu IRIS.

    Kontakt na prv mieczyslaw@obiedzinski.pl

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Top Manager w temacie TABLICA OGŁOSZEŃ
    27.08.2008, 20:18

    Witam,

    Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenie do TUV SUD Akademia.

    8 Wrzesień 2008 Warszawa

    13 Październik 2008 Poznań

    Szczegóły na http://tuevpolska.pl

    Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)

    Zapisy poprzez formularz on-line:
    http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/

    Pozdrawiam

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Zarządzanie w temacie Ogłoszenia
    27.08.2008, 15:45

    Witam,

    Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenie do TUV SUD Akademia.

    22 Wrzesień 2008 Warszawa

    13 Październik 2008 Poznań

    Szczegóły na http://tuevpolska.pl

    Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)

    Zapisy poprzez formularz on-line:
    http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/

    PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 03.09.08 o godzinie 09:43

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Zapewnienie Jakości w temacie Nowelizacja ISO 9001:2008
    27.08.2008, 15:44

    Witam,

    Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenie do TUV SUD Akademia.

    22 Wrzesień 2008 Warszawa

    13 Październik 2008 Poznań

    Szczegóły na http://tuevpolska.pl

    Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)

    Zapisy poprzez formularz on-line:
    http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/

    PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 02.09.08 o godzinie 17:55

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Jakość w temacie Nowelizacja ISO 9001:2008
    27.08.2008, 15:42

    Witam,

    Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenia do TUV SUD Akademia.

    22 Wrzesień 2008 Warszawa

    13 Październik 2008 Poznań

    Program szkolenia:

    - terminologia, definicje oraz podstawowe zagadnienia;
    - podejście procesowe;
    - korzyści wynikające z wdrożenia systemu ISO 9001:2000;
    - omówienie wymagańnormy ISO 9001:2000;
    - omówienie poszczególnych punktów normy;
    - interpretacja wymagań normy;
    - omówienie zmian wynikających z nowelizacji ISO 9001:2008

    Szczegóły na http://tuevpolska.pl

    Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)

    Zapisy poprzez formularz on-line:
    http://www.tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/

    PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 02.09.08 o godzinie 17:55

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Savoir-vivre, czyli sztuka życia w temacie Czy kobieta ma pierwszeństwo w przejściu czy w drzwiach?
    26.08.2008, 07:30

    Witam,

    Ja podziele się swoimi doświadczeniami z Finlandii, kraju bedącym wzorem jeżeli chodzi o uprawnienie kobiet i mężczyzn. Byłem tam prawie 2 miesiące, gdzie pracowałem w 20 osobym zespole, 18 kobiet,2 meżczyzn. Jakież zdzwinienie wywoływałem przepupuszczając koleżanki w drzwiach- tak samo w autobusie, sklepach itp. Ludzie się na mnie patrzyli ze sporym dziwieniem.

    Panuje zasada kto pierwszy ten lepszy.(Żal mi było widzieć osoby starsze stojące nad siedzącymi młodymi)

    Jaki kraj taki obyczaj...

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Zarządzanie w temacie Ciastkarnia -wlasny biznes-proba o pomoc
    26.08.2008, 06:51

    Anna M Avraham:
    W chwili obecnej zniesiony został obowiązek posiadania systempełnego HACCP. Może to być najprostrze GMP i GHP które pokryje zakres bezpieczeństwa żywności.

    Artykuł 5 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego oraz Rady w sprawie higieny produktów żywnościowych nakłada na przedsiębior-stwa sektora spożywczego wymóg opracowania, wdrożenia i utrzymywania stałych procedur opartych na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Koncepcja pozwala, aby zasady HACCP były wprowadzane z wymaganą elastycznością we wszystkich przypadkach.
    <b>W rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 kluczowymi kwestiami dla uproszczonej procedury HACCP są:<b/>
    ● akapit 15 ww. rozporządzenia, który określa, że „Wymogi HACCP powinny uwzględniać zasady zawarte w »Kodeksie Żywnościowym«. Powinny zapewniać odpowiednią elastyczność, aby mogły być stosowane w każdej sytuacji, w tym w małych przedsiębiorstwach. W szczególności niezbędne jest uwzględ-nienie, że w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego nie jest możliwe zidentyfikowanie krytycznych punktów kontroli oraz że w niektórych przypadkach dobra praktyka higieny może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. Podobnie wymóg ustanowienia »krytycznych limitów« nie oznacza, że niezbędne jest ustalenie liczbowego limitu w każdym przypadku. Ponadto wymóg zachowywania dokumentów musi być elastyczny, aby nie po-wodował nadmiernego obciążenia bardzo małych przedsiębiorstw”3,

    ● stwierdzenie w art. 5 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 852/2004, że procedura musi być oparta na zasadach HACCP,
    ● stwierdzenie w art. 5 ust. 2 lit. g o potrzebie dokumentacji oraz jej prowadzeniu proporcjonalnie do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa sektora spożywczego,
    ● art. 5 ust. 5 rozporządzenia umożliwiający przyjęcie ustaleń ułatwiających wdrożenie wymagań HACCP przez niektóre przedsiębiorstwa sektora spożywczego. Obejmuje to użycie przewodników stosowania zasad HACCP.

    PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 26.08.08 o godzinie 07:00

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Zarządzanie w temacie Ciastkarnia -wlasny biznes-proba o pomoc
    25.08.2008, 21:49

    Przemysław Wojtasik:
    Czy sa podzialy na maunfakture a wyrob przemyslowy??? TO ma byc firmeka...a czas pokarze....
    HACCP...pewnie wdrozenie to kupa diengow??
    Dzieki za info, zaraz bede czytal
    POzdr
    Przemo

    Czy firma zatrudniająca 2 osoby czy 500 podlega tym samym przepisom.
    Ale oczywiśnie rozwiązania są zdecydowanie inne...

    System HACCP przedstawia się jako zło konieczne...ale poprawnie wdrożone (czytaj...dostosowane do specyfiki i wielkości zakładu) nie nastręcza problemów a daje korzyści.
    Koszty wdrożenia w takiej małej firmie są niewielkie...

    Wiecej wydasz na sprzęt i dostosowanie pomieszczeń...

    PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 25.08.08 o godzinie 21:50

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Zarządzanie w temacie Ciastkarnia -wlasny biznes-proba o pomoc
    25.08.2008, 20:39

    Przemysław Wojtasik:
    Ten przewodnik rewelka, bo rozporzadzenie to jak dla mnie prawniczy belkocik:):)
    Pozdr
    Przemo

    Pytaj to spróbuję pomóc.

    Pozdrawiam
    Mieczysław Obiedziński

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Zarządzanie w temacie Ciastkarnia -wlasny biznes-proba o pomoc
    25.08.2008, 19:27

    Witam

    Trzeba spełnić wymagania w zakresie dobrych praktych GMP/GHP ustalone w rozporządzeniu WE 852/2004. Masz podane wymagania w zakresie GMP/GHP (załącznik II). Wymagany jest też system HACCP. Pomiesczenia muszą być odebrane przez sanepid.

    Ustawą regulującą działanie w zakresie żywności to:

    http://www.abc.com.pl/serwis/du/2006/1225.htm

    Zerknij sobie na tą publikację:

    http://sanepid.olsztyn.pl/trzymajforme/Przewodnik_do_w...

    Jest ona dość ogólna, ale daje obraz..

    Jajka możesz stosować- ważne jest ich pochodzenie (skąd kupiłeś ile fakturka) oraz ich dezynfekcja (np. naświetlarka UV).

    Z kosztami lokali to nie pomogę...

    Pozdrawiam
    Mieczysław Obiedziński

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ISO 22000 w temacie Szkolenie/egzamin Auditor IFS?
    22.08.2008, 10:47

    Egzamin na IFS organizowany jest 2 razy do roku (chyba maj oraz listopad lub luty)w Polsce. Język chyba Angielski (ale tego nie jestem pewien). Organizowany jest 5 krajach w Europie (Niemcy,Francja, Hiszpania,Włochy, Polska)

    Wymagane jest posiadanie szkolenia z zakresu IFS (teraz z 5).

    Najlepiej dowiedzieć się tutaj:

    How you can contact us:

    Ms. Steffi Becker
    Telephone : +49 (0) 30 726 250 74
    Fax : +49 (0) 30 726 250 79
    E-mail : info@food-care.info

    Mam stary rozkład egzaminów z 2006. Proszę o kontakt, Prześle na pryw.

    Pozdrawiam

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ISO 22000 w temacie SZKOLENIA, TARGI, WYDARZENIA...
    21.08.2008, 21:38


    Obrazek

    Zapraszam wszystkich do zapoznania się z szkoleniami otwartymi firmy TUV SUD Polska na rok 2010

    Dokładne terminy oraz lokalizacje szkoleń znajdą Państwo w
    KALENDARZU SZKOLEŃ 2010

    W szczególności polecam szkolenia:

    Auditor przemysłu Spożywczego ISO 9001,ISO 22000, IFS 5, BRC 5

    System zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000:2005

    Pełnomocnik systemów bezpieczeństwa żywności ISO 9001,ISO 22000, IFS 5, BRC 5

    Auditor wewnętrzny systemów GMP/GHP oraz HACCP wg. ISO 22000:2005

    Auditorwanie dostawców przemysłu spożywczego

    To tylko część naszych propozycji. Wszystkie realizowane szkolenia znajdą Państwo na STRONIE INTERNETOWEJ

    Nasze szkolenia - Twoja wartość
    -grupy szkoleniowe od 6 do 15 osób;
    -doświadczeni trenerzy;
    -duża liczna ćwiczeń pozwalających doskonalić umiejętności;
    -korzystne warunki cenowe i rabaty;
    -szkolenia zamknięte dopasowane indywidualnie do wymagań klienta;
    -kompleksowa oferta szkoleniowa.

    Zapraszam do udziału w szkoleniach.

    Pozdrawiam
    Mieczysław ObiedzińskiMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 10.01.10 o godzinie 11:18

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ISO 22000 w temacie Komunikacja wewnętrzna
    21.08.2008, 20:13

    Beata Doroszkiewicz:
    Ale nas za język ciągniesz? A może Ty nam opowiesz o "komunikacji wewnętrznej"...jak to jest rozwiązane u Ciebie?

    Okey, okey... :-))) To swój pociągnę!!! :-P

    Cóż wszystko zależy od branży i specyfiki zakładu. Zupełnie inaczej komunikacja jest rozwiązywana w firmie 10 osobowej a zupełnie inaczej w liczącej 100 czy 200 osób.

    W firmie gdzie wszyscy pracują w jednym pokoju kominikacja jest w miarę prosta(rozmowa, przekaznie dokumentu, e-mail,telefon).W większej wymaga to bardziej systematycznego podejścia.

    W ISO 22000 ważne są te informacje, które mogą być kluczowe z punktu widzenia bezpieczeństwa.

    Zwykle firmy posiadają określone działy (produkcji, logistyka, zaopatrzenie, dz jakości itp.). Ważny jak się pomiędzy sobą osoby/działy komunikują.

    Np. Aby informacja z działu zaopatrzenia dotycząca zmiany dostawcy był poinformowy dział jakości.

    Pamiętajmy, że w danej firmie już panują określone sposoby komunikacji (inaczej by zbankrutowała).

    Oto etapy:
    1)Analiza dotyczczasowej w firmie sposobu przekazywania informacji (ustnie, e-mail, dokumenty, notatki, zapisy, telefon itp.) w danym dziale.
    2)Które informacje powinny być wzięte pod uwagę z punktu widzenia ISO (9001, 22000, 14001).
    3)Wpisanie odpowiednich informacji do procedur, (jeżeli nie ma) spotkania działowe(1 dzień/tydzień), firmowe(1 tydzień/miesiąc), tablice informacyjne, sposoby obiegu poczty, szufladki pocztowe, itp.
    4)Szkolenie dotyczące przekazywania informacji. Najpierw działowo póżniej zespołowo(kilka działów).
    5)Weryfikacja sposobu działania(przykładowe informacje generowane w firmie i sprawdzenie jak ono jest dystrybuowana)

    Procedura komunikacji wewnętrznej nie musi być udokumentowna, natomiast trzeba udowodnić, że informacje trafiają do odpowiednich. Duży nacisk na to kładzą standardy IFS/BRC gdzie Zespół Bezpieczeństwa żywności musi być informawany o każdym niezgodności w zakresie bezpieczeństwa.

    Większe firmy mają doskonale rozwinięte systemy informatyczne (np. ERP)dzięki którym możliwa jest szybka obróbka danych i przesłanie ich do danej osoby (lub zestawienie dla niej).Ułatwiają one sprawe.

    Najlepszym narzędziem jest poczta elekroniczna, służąca po odbierania/przesyłania informacji ale też do aranżacji spotkać, zebrań, planowania czasu itp.

    Ufff.... Łapki mnie bolą... czekam na wasze posty.

    Pozdrawiam
    MietekMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 15.09.08 o godzinie 09:58

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ABY POMÓC W 48 GODZIN w temacie Ekipa remontowa w Warszawie

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy ABY POMÓC W 48 GODZIN

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ISO 22000 w temacie Higiena w gastronomii
    21.08.2008, 10:30

    Witam

    Oto poprawny adres

    http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90439,5559552,Ples...

    Co mysliście na ten temat?

    Niestety to nie jest odosobniony przypadek w szczególności w gastronomii.

    PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 21.08.08 o godzinie 23:05

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ISO 22000 w temacie Komunikacja wewnętrzna
    21.08.2008, 10:13

    Jak są u was rozwiązane spotkania, zebrania?

    W jaki sposób są generowane wnioski z nich?

  • Mieczysław Obiedziński

Dołącz do GoldenLine

Oferty pracy

Sprawdź aktualne oferty pracy

Aplikuj w łatwy sposób

Aplikuj jednym kliknięciem

Wyślij zaproszenie do