Wypowiedzi
-
Maciej K.:
...transportowej gdzie 100% to naczepy z zabudową typu plandeka
Ja jakie konkretne produkty mają być przewożone? -
Marcin G.:
Witam,
Zgodnie z informacjami dostępnymi na stronie internetowej http://www.tuevpolska.pl/files/Wrzesien_2008.pdf
przedmiotowe szkolenie odbyło się w Warszawie 8 września.
W innym miejscu na stronie http://www.tuevpolska.pl/index.php/tuv_services/dzial/... rzeczywiście występuje termin 22 września.
Pozdrawiam,
Mieczysław Obiedziński:
Marcin G. edytował(a) ten post dnia 05.09.08 o godzinie 19:10
Witam,
Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenie do TUV SUD Akademia.
Program szkolenia http://www.tuevpolska.pl/files/Q1.pdf
22 Wrzesień 2008 Warszawa
13 Październik 2008 Poznań
Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)
Zapisy poprzez formularz on-line:
http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/
Pozdrawiam
!!!!!!:-o
Faktycznie... z tego co dowiedziałem w Biurze,szkolenie miało być 8 września, ale zostało przełożone na 22 września.
Pozdrawiam -
Witam,
Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenie do TUV SUD Akademia.
Program szkolenia http://www.tuevpolska.pl/files/Q1.pdf
22 Wrzesień 2008 Warszawa
13 Październik 2008 Poznań
Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)
Zapisy poprzez formularz on-line:
http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/
Pozdrawiam -
Witam
Poszukuje do współpracy wykładowce w zakresie standardu IRIS.
Kontakt na prv mieczyslaw@obiedzinski.pl -
Witam,
Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenie do TUV SUD Akademia.
8 Wrzesień 2008 Warszawa
13 Październik 2008 Poznań
Szczegóły na http://tuevpolska.pl
Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)
Zapisy poprzez formularz on-line:
http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/
Pozdrawiam -
Witam,
Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenie do TUV SUD Akademia.
22 Wrzesień 2008 Warszawa
13 Październik 2008 Poznań
Szczegóły na http://tuevpolska.pl
Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)
Zapisy poprzez formularz on-line:
http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/
PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 03.09.08 o godzinie 09:43 -
Witam,
Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenie do TUV SUD Akademia.
22 Wrzesień 2008 Warszawa
13 Październik 2008 Poznań
Szczegóły na http://tuevpolska.pl
Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)
Zapisy poprzez formularz on-line:
http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/
PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 02.09.08 o godzinie 17:55 -
Witam,
Wszystkich zainteresowanych omówieniem normy ISO 9001 oraz zmianami związanymi z nowelizacją ISO 9001:2008 zapraszam na szkolenia do TUV SUD Akademia.
22 Wrzesień 2008 Warszawa
13 Październik 2008 Poznań
Program szkolenia:
- terminologia, definicje oraz podstawowe zagadnienia;
- podejście procesowe;
- korzyści wynikające z wdrożenia systemu ISO 9001:2000;
- omówienie wymagańnormy ISO 9001:2000;
- omówienie poszczególnych punktów normy;
- interpretacja wymagań normy;
- omówienie zmian wynikających z nowelizacji ISO 9001:2008
Szczegóły na http://tuevpolska.pl
Cena udziału w szkoleniu 200 PLN (0% VAT zwolnione)
Zapisy poprzez formularz on-line:
http://www.tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/
PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 02.09.08 o godzinie 17:55 -
Witam,
Ja podziele się swoimi doświadczeniami z Finlandii, kraju bedącym wzorem jeżeli chodzi o uprawnienie kobiet i mężczyzn. Byłem tam prawie 2 miesiące, gdzie pracowałem w 20 osobym zespole, 18 kobiet,2 meżczyzn. Jakież zdzwinienie wywoływałem przepupuszczając koleżanki w drzwiach- tak samo w autobusie, sklepach itp. Ludzie się na mnie patrzyli ze sporym dziwieniem.
Panuje zasada kto pierwszy ten lepszy.(Żal mi było widzieć osoby starsze stojące nad siedzącymi młodymi)
Jaki kraj taki obyczaj... -
Anna M Avraham:
W chwili obecnej zniesiony został obowiązek posiadania systempełnego HACCP. Może to być najprostrze GMP i GHP które pokryje zakres bezpieczeństwa żywności.
Artykuł 5 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego oraz Rady w sprawie higieny produktów żywnościowych nakłada na przedsiębior-stwa sektora spożywczego wymóg opracowania, wdrożenia i utrzymywania stałych procedur opartych na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Koncepcja pozwala, aby zasady HACCP były wprowadzane z wymaganą elastycznością we wszystkich przypadkach.
<b>W rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 kluczowymi kwestiami dla uproszczonej procedury HACCP są:<b/>
● akapit 15 ww. rozporządzenia, który określa, że „Wymogi HACCP powinny uwzględniać zasady zawarte w »Kodeksie Żywnościowym«. Powinny zapewniać odpowiednią elastyczność, aby mogły być stosowane w każdej sytuacji, w tym w małych przedsiębiorstwach. W szczególności niezbędne jest uwzględ-nienie, że w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego nie jest możliwe zidentyfikowanie krytycznych punktów kontroli oraz że w niektórych przypadkach dobra praktyka higieny może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. Podobnie wymóg ustanowienia »krytycznych limitów« nie oznacza, że niezbędne jest ustalenie liczbowego limitu w każdym przypadku. Ponadto wymóg zachowywania dokumentów musi być elastyczny, aby nie po-wodował nadmiernego obciążenia bardzo małych przedsiębiorstw”3,
● stwierdzenie w art. 5 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 852/2004, że procedura musi być oparta na zasadach HACCP,
● stwierdzenie w art. 5 ust. 2 lit. g o potrzebie dokumentacji oraz jej prowadzeniu proporcjonalnie do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa sektora spożywczego,
● art. 5 ust. 5 rozporządzenia umożliwiający przyjęcie ustaleń ułatwiających wdrożenie wymagań HACCP przez niektóre przedsiębiorstwa sektora spożywczego. Obejmuje to użycie przewodników stosowania zasad HACCP.
PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 26.08.08 o godzinie 07:00 -
Przemysław Wojtasik:
Czy sa podzialy na maunfakture a wyrob przemyslowy??? TO ma byc firmeka...a czas pokarze....
HACCP...pewnie wdrozenie to kupa diengow??
Dzieki za info, zaraz bede czytal
POzdr
Przemo
Czy firma zatrudniająca 2 osoby czy 500 podlega tym samym przepisom.
Ale oczywiśnie rozwiązania są zdecydowanie inne...
System HACCP przedstawia się jako zło konieczne...ale poprawnie wdrożone (czytaj...dostosowane do specyfiki i wielkości zakładu) nie nastręcza problemów a daje korzyści.
Koszty wdrożenia w takiej małej firmie są niewielkie...
Wiecej wydasz na sprzęt i dostosowanie pomieszczeń...
PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 25.08.08 o godzinie 21:50 -
Przemysław Wojtasik:
Ten przewodnik rewelka, bo rozporzadzenie to jak dla mnie prawniczy belkocik:):)
Pozdr
Przemo
Pytaj to spróbuję pomóc.
Pozdrawiam
Mieczysław Obiedziński -
Witam
Trzeba spełnić wymagania w zakresie dobrych praktych GMP/GHP ustalone w rozporządzeniu WE 852/2004. Masz podane wymagania w zakresie GMP/GHP (załącznik II). Wymagany jest też system HACCP. Pomiesczenia muszą być odebrane przez sanepid.
Ustawą regulującą działanie w zakresie żywności to:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2006/1225.htm
Zerknij sobie na tą publikację:
http://sanepid.olsztyn.pl/trzymajforme/Przewodnik_do_w...
Jest ona dość ogólna, ale daje obraz..
Jajka możesz stosować- ważne jest ich pochodzenie (skąd kupiłeś ile fakturka) oraz ich dezynfekcja (np. naświetlarka UV).
Z kosztami lokali to nie pomogę...
Pozdrawiam
Mieczysław Obiedziński -
Egzamin na IFS organizowany jest 2 razy do roku (chyba maj oraz listopad lub luty)w Polsce. Język chyba Angielski (ale tego nie jestem pewien). Organizowany jest 5 krajach w Europie (Niemcy,Francja, Hiszpania,Włochy, Polska)
Wymagane jest posiadanie szkolenia z zakresu IFS (teraz z 5).
Najlepiej dowiedzieć się tutaj:
How you can contact us:
Ms. Steffi Becker
Telephone : +49 (0) 30 726 250 74
Fax : +49 (0) 30 726 250 79
E-mail : info@food-care.info
Mam stary rozkład egzaminów z 2006. Proszę o kontakt, Prześle na pryw.
Pozdrawiam -
Zapraszam wszystkich do zapoznania się z szkoleniami otwartymi firmy TUV SUD Polska na rok 2010
Dokładne terminy oraz lokalizacje szkoleń znajdą Państwo w
KALENDARZU SZKOLEŃ 2010
W szczególności polecam szkolenia:
Auditor przemysłu Spożywczego ISO 9001,ISO 22000, IFS 5, BRC 5
System zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000:2005
Pełnomocnik systemów bezpieczeństwa żywności ISO 9001,ISO 22000, IFS 5, BRC 5
Auditor wewnętrzny systemów GMP/GHP oraz HACCP wg. ISO 22000:2005
Auditorwanie dostawców przemysłu spożywczego
To tylko część naszych propozycji. Wszystkie realizowane szkolenia znajdą Państwo na STRONIE INTERNETOWEJ
Nasze szkolenia - Twoja wartość
-grupy szkoleniowe od 6 do 15 osób;
-doświadczeni trenerzy;
-duża liczna ćwiczeń pozwalających doskonalić umiejętności;
-korzystne warunki cenowe i rabaty;
-szkolenia zamknięte dopasowane indywidualnie do wymagań klienta;
-kompleksowa oferta szkoleniowa.
Zapraszam do udziału w szkoleniach.
Pozdrawiam
Mieczysław ObiedzińskiMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 10.01.10 o godzinie 11:18 -
Beata Doroszkiewicz:
Ale nas za język ciągniesz? A może Ty nam opowiesz o "komunikacji wewnętrznej"...jak to jest rozwiązane u Ciebie?
Okey, okey... :-))) To swój pociągnę!!! :-P
Cóż wszystko zależy od branży i specyfiki zakładu. Zupełnie inaczej komunikacja jest rozwiązywana w firmie 10 osobowej a zupełnie inaczej w liczącej 100 czy 200 osób.
W firmie gdzie wszyscy pracują w jednym pokoju kominikacja jest w miarę prosta(rozmowa, przekaznie dokumentu, e-mail,telefon).W większej wymaga to bardziej systematycznego podejścia.
W ISO 22000 ważne są te informacje, które mogą być kluczowe z punktu widzenia bezpieczeństwa.
Zwykle firmy posiadają określone działy (produkcji, logistyka, zaopatrzenie, dz jakości itp.). Ważny jak się pomiędzy sobą osoby/działy komunikują.
Np. Aby informacja z działu zaopatrzenia dotycząca zmiany dostawcy był poinformowy dział jakości.
Pamiętajmy, że w danej firmie już panują określone sposoby komunikacji (inaczej by zbankrutowała).
Oto etapy:
1)Analiza dotyczczasowej w firmie sposobu przekazywania informacji (ustnie, e-mail, dokumenty, notatki, zapisy, telefon itp.) w danym dziale.
2)Które informacje powinny być wzięte pod uwagę z punktu widzenia ISO (9001, 22000, 14001).
3)Wpisanie odpowiednich informacji do procedur, (jeżeli nie ma) spotkania działowe(1 dzień/tydzień), firmowe(1 tydzień/miesiąc), tablice informacyjne, sposoby obiegu poczty, szufladki pocztowe, itp.
4)Szkolenie dotyczące przekazywania informacji. Najpierw działowo póżniej zespołowo(kilka działów).
5)Weryfikacja sposobu działania(przykładowe informacje generowane w firmie i sprawdzenie jak ono jest dystrybuowana)
Procedura komunikacji wewnętrznej nie musi być udokumentowna, natomiast trzeba udowodnić, że informacje trafiają do odpowiednich. Duży nacisk na to kładzą standardy IFS/BRC gdzie Zespół Bezpieczeństwa żywności musi być informawany o każdym niezgodności w zakresie bezpieczeństwa.
Większe firmy mają doskonale rozwinięte systemy informatyczne (np. ERP)dzięki którym możliwa jest szybka obróbka danych i przesłanie ich do danej osoby (lub zestawienie dla niej).Ułatwiają one sprawe.
Najlepszym narzędziem jest poczta elekroniczna, służąca po odbierania/przesyłania informacji ale też do aranżacji spotkać, zebrań, planowania czasu itp.
Ufff.... Łapki mnie bolą... czekam na wasze posty.
Pozdrawiam
MietekMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 15.09.08 o godzinie 09:58 -
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy ABY POMÓC W 48 GODZIN
-
Witam
Oto poprawny adres
http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90439,5559552,Ples...
Co mysliście na ten temat?
Niestety to nie jest odosobniony przypadek w szczególności w gastronomii.
PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 21.08.08 o godzinie 23:05 -
Jak są u was rozwiązane spotkania, zebrania?
W jaki sposób są generowane wnioski z nich? -
Informacje odnośnie ISO 22000
http://quality.hbi.pl/pdf/bvqi.pdf
http://www.siw.wwm.pl/download/12042006/ISO_22000_wyma...
http://www.saferpak.com/iso22000_articles/State_of_pla...
http://www.saferpak.com/iso22000_articles/surak_slides...
Zapraszam do dodawania informacji...
Pozdrawiam