Wypowiedzi
-
Witam,
Otóż:
Rozporządzenie 852/2004 nakazuje zachowanie elastyczności, aby procedury HACCP mogły być stosowane w każdej sytuacji, w tym w małych przedsiębiorstwach.
Dla małego sklepu system HACCP może się zmieścić na 2 stronach i jest to (poza wstępem) analiza zagrożeń. Jeżeli z analizy zagrożeń wynika, że nie ma ryzyka wystąpienia zagrożenia, i GMP/GHP pozwalają zachować bezpieczeństwo to na tym koniec.
Myślę te ten dokument pozwoli rozwiać wątpliwości: wytyczne do rozporządzenia 852/2004
http://www.gis.gov.pl/index.php?option=com_content&tas...
Należy jeszcze raz podkreślić, iż taki wariant jest jedynie możliwy przy pełnym zachowaniu wymogów GMP/GHP.
Zła argumentacja (analiza zagrożeń) i nieprzestrzeganie zasad GMP/GHP może być argumentem dla inspekcji o mandacie za brak HACCP. -
Witam
Chciałbym was zapytać w jakich szkoleniach (wprowadzające, specjalistyczne, specyficzne, techniczne) chcielibyście uczetniczyć -opisane lub odnoszące się do norm Polskich?
PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 20.10.08 o godzinie 21:49 -
Z tego co się orientuję, w zakresie wyłączeń nic się nie zmieniło w ISO 9001:2008. Ciągle dotyczy to punktów rozdziału 7.
Wiadomo każde wyłączenie musi być odpowiednio argumentowane.
Dla konsultanta tak jest łatwiej, mniej roboty...ale nie oto przecież chodzi.Mieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 09.10.08 o godzinie 20:59 -
Witam
Zostały jeszcze ostatnie miejsca na szkolenie w Poznaniu na 13 Października.
Prowadzącym szkolenie jest Trener i auditor wiodący ISO 9001 Piotr Gawełek
Zapraszam -
WITAM WAS,
Chciałbym zaprosić na III edycję szkoleń dla studentów SGGW organizowanych przez międzynarodową firmę w zakresie certyfikacji TUV SUD Polska. Nowe terminy oraz programy szkoleń są dostępne:
Tutaj:
http://www.tuevpolska.pl/index.php/tuv_services/dzial/...
Obecnie szkolenia jeszcze bardziej kładą nacisk na praktyczne aspekty- więcej ćwiczeń i dyskusji.
Zapraszam do udziału -
Zachęcam do dodawania ciekawych artykułów.
Identyfikowalność żywności
http://ec.europa.eu/food/food/foodlaw/traceability/fac...
Identyfikowalność do Japońsku w wersji Angielskiej
http://www.fmric.or.jp/trace/en/handbook_traceability_...Mieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 07.10.08 o godzinie 10:37 -
Naprawdę nikomu nie zdarzyła się niecodzienna sytuacja?
-
Małgorzata R.:
Zależy z czego produkowane i na jakie przeznaczenie.
No np. Opakowanie plastikowe kubeczki, widelce itp.
Jeżeli chodzi szkło to CCP to pozostałość elementów szklanych po wystudzeniu(kontrola wydmuchiwarki). Kontrola procedu produkcyjnego napewno pełni dużą rolę.
Przy produkcji puszek tak samo chodzi o zanieszczyszczenia fizyczne pozostałości. (no i migracje metali do produkctu)
Z plastkiem... no właśnie??? -
Poprzedni temacik.
http://www.goldenline.pl/forum/jakosc/205887 -
Witam,
Nurtuje mnie takie zagadnienie... jakie CCP występują w produkcji opakowań plastikowych? -
Grzegorz Albinowski:
Wielkie dzięki za wyczerpujące uwagi, na pewno się przydadzą. Mam pytanie czy opublikowana będzie wersja angielska, czy też polska.
Witam
Norma w wersji Angielskiej oficialnie pojawi się 31.10.2008.
Wersja Polska będzie jakieś 6 mięsięcy później... chyba Maj 2009.(szybka ścieżka nowelizacji)
Szkolenie powyżej jest prowadzone na podstawie tłumaczeń nowelizacji ISO 9001:2008 zaakceptowanej do druku. (Właśnie zmierza do/już tam jest w drukarni).
Jeśli polska to czy usunięto psychodeliczne formy "auditor", "audit" i czy zastąpione jest poprawnymi audytor & audyt zgodnie z zaleceniami Rady Języka Polskiego
Sam jestem ciekaw. Jak tylko będę wiedział to dam znać...:-))) -
TUV SUD Polska zaprasza na szkolenie:
"Audit wewnętrzny systemu bezpieczeństwa żywności HACCP wg PN-EN ISO 22000:2006"
Najbliższe takie szkolenie zaplanowane jest w terminie 29.09.2008-01.10.2008 w Poznaniu w biurze regionalnym.
Cena szkolenia 950 PLN.
Program Szkolenia
http://tuevpolska.pl/files/F4.pdf
Formularz zgłoszeniowy
http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm
Pozdrawiam -
Witam
TUV SUD Polska zaprasza na szkolenie
"Audit wewnętrzny systemu bezpieczeństwa żywności HACCP wg PN-EN ISO 22000:2006"
Najbliższe takie szkolenie zaplanowane jest w terminie 29.09.2008-01.10.2008 w Poznaniu w biurze regionalnym.
Cena szkolenia 950 PLN.
Program Szkolenia
http://www.tuevpolska.pl/files/F4.pdf
Formularz zgłoszeniowy
http://www.tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm
Pozdrawiam -
Artur J.:
;)
;)))))) -
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy ABY POMÓC W 48 GODZIN
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Ford
-
Dariusz Kowalski:
Witam,
Ja generalnie firmy TUV nikomu nie polecam. We wrześniu w mojej firmie przeprowadzają audit nadzoru. W piśmie przewodnim (planauditu będzie pewnie dopiero dzień przed auditem - taki standard) napisano, że audit odbędzie się wedle normy ISO 9001:2008.
Z tego co się orientuję to certyfikację prowadzi TÜV Rheinland Polska a nie TUV SUD Polska. A to zupełnie oddzielne firmy. Przykro czytać, że takie rzeczy się dzieją.
Chce nadmienić, iż norma ta wedle http://iso.org nadal jest under
development. Planowana data publikacji 31/10/2008.
Swego czasu były organizowane przez niektóre firmy szkolenia na początku roku, gdzie norma miała stasus DIS (robocza). W tym czasie szkolenia uważam nie miały sensu.
Obecnie Norma ma status do druku, a więc tylko czeka na ukazanie się oficialnie na papierze. Ostateczne zmianą są już znane.
Szkolenie będzie prowadził Auditor wiodący ISO 9001 Pan Piotr Gawełek.
Szkolenie odbędzie się w Warszawie w hotelu IKAR przy Szkole Głownej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Nowoursynowska 161
Pozdrawiam -
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy ABY POMÓC W 48 GODZIN
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy ABY POMÓC W 48 GODZIN
-
Trasport nie nastręcza tak dużo problemów odnośnie HACCP jak to ma w firmach producyjnych. Podobnie myślę będzie z kwestiami GMP/GHP.
Głównymi parametrami, będą są monitorowane to temperatura (w magazynach i w czasie trasportu)oraz czyśtość srodków transportu,
Z tego co zrozumiałem (i wyczytałem na stronie) firma posiada plandeki. Tego typu transport będzie użyteczny przy produktach, które są dobrze zabezpieczone przed zjawiskami zewnętrzymi (wysoka temperatura, wilgotność, słonce) np. Cukier, w szczególności napoje. itp.
Problem może się pojawić gdy będą to produkt mniej lub bardziej wraźliwe na te zmiany (mleko, jogurt, czekolada). Tutaj raczej stosuje się izotermy.
Sam znam przypadek, gdzie transport został wysłany na plandece (wsad owocowy), gdzie jak zajechał rano był przemaźnięty i reklamacja była gotowa. Aha była to zima.
W razie czego służe fachowym doradztwem w zakresie opracowania, wdrożenia, szkoleń odnośnie HACCP czy ISO 22000.
Pozdrawiam
Mieczysław ObiedzińskiMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 08.09.08 o godzinie 15:20