Mieczysław Obiedziński

Dyrektor operacyjny, Auditor wiodący TÜV SÜD MS

Wypowiedzi

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie System HACCP w temacie HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym
    24.10.2008, 22:57

    Witam,

    Otóż:

    Rozporządzenie 852/2004 nakazuje zachowanie elastyczności, aby procedury HACCP mogły być stosowane w każdej sytuacji, w tym w małych przedsiębiorstwach.

    Dla małego sklepu system HACCP może się zmieścić na 2 stronach i jest to (poza wstępem) analiza zagrożeń. Jeżeli z analizy zagrożeń wynika, że nie ma ryzyka wystąpienia zagrożenia, i GMP/GHP pozwalają zachować bezpieczeństwo to na tym koniec.

    Myślę te ten dokument pozwoli rozwiać wątpliwości: wytyczne do rozporządzenia 852/2004

    http://www.gis.gov.pl/index.php?option=com_content&tas...

    Należy jeszcze raz podkreślić, iż taki wariant jest jedynie możliwy przy pełnym zachowaniu wymogów GMP/GHP.

    Zła argumentacja (analiza zagrożeń) i nieprzestrzeganie zasad GMP/GHP może być argumentem dla inspekcji o mandacie za brak HACCP.

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Jakość w temacie Normy - Jakie szkolenie?
    20.10.2008, 21:48

    Witam

    Chciałbym was zapytać w jakich szkoleniach (wprowadzające, specjalistyczne, specyficzne, techniczne) chcielibyście uczetniczyć -opisane lub odnoszące się do norm Polskich?

    PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 20.10.08 o godzinie 21:49

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Jakość w temacie Wyłączenia wymagań ISO 9001
    9.10.2008, 20:38

    Z tego co się orientuję, w zakresie wyłączeń nic się nie zmieniło w ISO 9001:2008. Ciągle dotyczy to punktów rozdziału 7.

    Wiadomo każde wyłączenie musi być odpowiednio argumentowane.

    Dla konsultanta tak jest łatwiej, mniej roboty...ale nie oto przecież chodzi.Mieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 09.10.08 o godzinie 20:59

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Jakość w temacie Nowelizacja ISO 9001:2008
    8.10.2008, 21:58

    Witam

    Zostały jeszcze ostatnie miejsca na szkolenie w Poznaniu na 13 Października.

    Prowadzącym szkolenie jest Trener i auditor wiodący ISO 9001 Piotr Gawełek

    Zapraszam

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w temacie Szkolenia dla studentów
    8.10.2008, 21:56

    WITAM WAS,

    Chciałbym zaprosić na III edycję szkoleń dla studentów SGGW organizowanych przez międzynarodową firmę w zakresie certyfikacji TUV SUD Polska. Nowe terminy oraz programy szkoleń są dostępne:

    Tutaj:
    http://www.tuevpolska.pl/index.php/tuv_services/dzial/...

    Obecnie szkolenia jeszcze bardziej kładą nacisk na praktyczne aspekty- więcej ćwiczeń i dyskusji.

    Zapraszam do udziału

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ISO 22000 w temacie Ciekawe artykuły o bezpieczeństwie żywności
    7.10.2008, 10:37

    Zachęcam do dodawania ciekawych artykułów.

    Identyfikowalność żywności

    http://ec.europa.eu/food/food/foodlaw/traceability/fac...

    Identyfikowalność do Japońsku w wersji Angielskiej

    http://www.fmric.or.jp/trace/en/handbook_traceability_...Mieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 07.10.08 o godzinie 10:37

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ISO 22000 w temacie Audytowanie wewnętrzne
    7.10.2008, 10:34

    Naprawdę nikomu nie zdarzyła się niecodzienna sytuacja?

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ISO 22000 w temacie ISO 22000 przy produkcji opakowań
    7.10.2008, 08:57

    Małgorzata R.:
    Zależy z czego produkowane i na jakie przeznaczenie.

    No np. Opakowanie plastikowe kubeczki, widelce itp.

    Jeżeli chodzi szkło to CCP to pozostałość elementów szklanych po wystudzeniu(kontrola wydmuchiwarki). Kontrola procedu produkcyjnego napewno pełni dużą rolę.

    Przy produkcji puszek tak samo chodzi o zanieszczyszczenia fizyczne pozostałości. (no i migracje metali do produkctu)

    Z plastkiem... no właśnie???

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Jakość w temacie oprogramowanie wspierające SZJ
    4.10.2008, 22:09

    Poprzedni temacik.

    http://www.goldenline.pl/forum/jakosc/205887

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ISO 22000 w temacie ISO 22000 przy produkcji opakowań
    4.10.2008, 22:07

    Witam,

    Nurtuje mnie takie zagadnienie... jakie CCP występują w produkcji opakowań plastikowych?

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Jakość w temacie Nowelizacja ISO 9001:2008
    25.09.2008, 23:31

    Grzegorz Albinowski:
    Wielkie dzięki za wyczerpujące uwagi, na pewno się przydadzą. Mam pytanie czy opublikowana będzie wersja angielska, czy też polska.

    Witam
    Norma w wersji Angielskiej oficialnie pojawi się 31.10.2008.

    Wersja Polska będzie jakieś 6 mięsięcy później... chyba Maj 2009.(szybka ścieżka nowelizacji)
    Szkolenie powyżej jest prowadzone na podstawie tłumaczeń nowelizacji ISO 9001:2008 zaakceptowanej do druku. (Właśnie zmierza do/już tam jest w drukarni).
    Jeśli polska to czy usunięto psychodeliczne formy "auditor", "audit" i czy zastąpione jest poprawnymi audytor & audyt zgodnie z zaleceniami Rady Języka Polskiego

    Sam jestem ciekaw. Jak tylko będę wiedział to dam znać...:-)))

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Zapewnienie Jakości w temacie Auditor wewnętrzny ISO 22000
    22.09.2008, 15:06

    TUV SUD Polska zaprasza na szkolenie:

    "Audit wewnętrzny systemu bezpieczeństwa żywności HACCP wg PN-EN ISO 22000:2006"

    Najbliższe takie szkolenie zaplanowane jest w terminie 29.09.2008-01.10.2008 w Poznaniu w biurze regionalnym.

    Cena szkolenia 950 PLN.

    Program Szkolenia
    http://tuevpolska.pl/files/F4.pdf

    Formularz zgłoszeniowy
    http://tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm

    Pozdrawiam

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie System HACCP w temacie szkolenia
    22.09.2008, 14:08

    Witam

    TUV SUD Polska zaprasza na szkolenie

    "Audit wewnętrzny systemu bezpieczeństwa żywności HACCP wg PN-EN ISO 22000:2006"

    Najbliższe takie szkolenie zaplanowane jest w terminie 29.09.2008-01.10.2008 w Poznaniu w biurze regionalnym.

    Cena szkolenia 950 PLN.

    Program Szkolenia
    http://www.tuevpolska.pl/files/F4.pdf

    Formularz zgłoszeniowy
    http://www.tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm

    Pozdrawiam

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Jakość w temacie certyfikat auditora wewnętrznego systemów jakości i HACCP
    17.09.2008, 19:43

    Artur J.:
    ;)

    ;))))))

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ABY POMÓC W 48 GODZIN w temacie Renault Laguna II

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy ABY POMÓC W 48 GODZIN

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Ford w temacie Serwis ASO w Warszawie

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Ford

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie Jakość w temacie Nowelizacja ISO 9001:2008
    9.09.2008, 11:47

    Dariusz Kowalski:
    Witam,
    Ja generalnie firmy TUV nikomu nie polecam. We wrześniu w mojej firmie przeprowadzają audit nadzoru. W piśmie przewodnim (planauditu będzie pewnie dopiero dzień przed auditem - taki standard) napisano, że audit odbędzie się wedle normy ISO 9001:2008.

    Z tego co się orientuję to certyfikację prowadzi TÜV Rheinland Polska a nie TUV SUD Polska. A to zupełnie oddzielne firmy. Przykro czytać, że takie rzeczy się dzieją.
    Chce nadmienić, iż norma ta wedle http://iso.org nadal jest under
    development. Planowana data publikacji 31/10/2008.

    Swego czasu były organizowane przez niektóre firmy szkolenia na początku roku, gdzie norma miała stasus DIS (robocza). W tym czasie szkolenia uważam nie miały sensu.

    Obecnie Norma ma status do druku, a więc tylko czeka na ukazanie się oficialnie na papierze. Ostateczne zmianą są już znane.

    Szkolenie będzie prowadził Auditor wiodący ISO 9001 Pan Piotr Gawełek.

    Szkolenie odbędzie się w Warszawie w hotelu IKAR przy Szkole Głownej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Nowoursynowska 161

    Pozdrawiam

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ABY POMÓC W 48 GODZIN w temacie laptop za 2,500 zł

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy ABY POMÓC W 48 GODZIN

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie ABY POMÓC W 48 GODZIN w temacie laptop za 2,500 zł

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy ABY POMÓC W 48 GODZIN

  • Mieczysław Obiedziński
    Wpis na grupie System HACCP w temacie HACCP a firma transportowa
    8.09.2008, 15:19

    Trasport nie nastręcza tak dużo problemów odnośnie HACCP jak to ma w firmach producyjnych. Podobnie myślę będzie z kwestiami GMP/GHP.

    Głównymi parametrami, będą są monitorowane to temperatura (w magazynach i w czasie trasportu)oraz czyśtość srodków transportu,

    Z tego co zrozumiałem (i wyczytałem na stronie) firma posiada plandeki. Tego typu transport będzie użyteczny przy produktach, które są dobrze zabezpieczone przed zjawiskami zewnętrzymi (wysoka temperatura, wilgotność, słonce) np. Cukier, w szczególności napoje. itp.

    Problem może się pojawić gdy będą to produkt mniej lub bardziej wraźliwe na te zmiany (mleko, jogurt, czekolada). Tutaj raczej stosuje się izotermy.

    Sam znam przypadek, gdzie transport został wysłany na plandece (wsad owocowy), gdzie jak zajechał rano był przemaźnięty i reklamacja była gotowa. Aha była to zima.

    W razie czego służe fachowym doradztwem w zakresie opracowania, wdrożenia, szkoleń odnośnie HACCP czy ISO 22000.

    Pozdrawiam
    Mieczysław ObiedzińskiMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 08.09.08 o godzinie 15:20

Dołącz do GoldenLine

Oferty pracy

Sprawdź aktualne oferty pracy

Aplikuj w łatwy sposób

Aplikuj jednym kliknięciem

Wyślij zaproszenie do