Wypowiedzi
-
Radosław Szczerski:
i jeszcze kilka słów w temacie:
"pieczątka" (o standardowej treści kontroli dostaw P/N) stawiana na odwrocie dokumentu dostawy (WZ/faktura itp) - bez dodatkowych formularzy - zapisana temperatura w chwili przyjęcia towaru.
Ot wyjąłeś mi to ust.. ;-))). Najlepszy, najprostszy sposób zatwierdzania i kontroli dostaw, który nie jest kłopotliwy ani nie stwarza dodatkowych papierków. -
Michał S.:
Przygotuj karte "Rejestr kontroli dostaw śródków spożywczych" i wprowadz klazule, ze srodki sa kontrolowane przy kazdej dostawie, a zapisy prowadzone sa wyrywkowo raz na 2-3miesiace oraz sa prowadzone w sytuacji zmiany dostawcy srodkow spozywczych i w razie wystapienia nieprawidlowosci
Co to znaczy dla ciebie wyrywko???
Albo prowadzi się zapisy albo nie... -
Katarzyna Gliksman:
hmm
ale gdzie musi??? gdzie tak jest napisane?>
http://www.pca.gov.pl/doc/komunikaty/KOMUNIKAT-NR-52.pdf -
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Auditorzy Systemów Zarządzania
-
Oto projekcik...
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/2411.htm -
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Ford
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Auditorzy Systemów Zarządzania
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Auditorzy Systemów Zarządzania
-
Karol Maciejewski:
To ja mam podobne pytanie, jak wyznaczacie CP? z CCP nie ma problemu - drzewko decyzyjne a z CP?
Z drzewka nie korzystam i to od dawna. Tylko niepotrzebne zamieszanie wprowadzania.
Wyznaczenie CCP oraz CP najczęściej wynika z oceny zagrożeń, dyskusji zespołu HACCP oraz zdrowego rozsądku.
Może tak:
Analiza, ocena zagrożeń (priorytety, met. skutek-przyczyna, wynik= mamy CCP dyskusja, to co wymagania jeszcze kontroli ustawiamy jako CP.
ISO 22000 wymaga aby określić na jakiej podstawie analiza została dokonana.
Na marginesie.
CP jest to takie "cóś" co często łączy się z jakością produktu np. czasem przetrzymania, kontrolą ph, aktywności wody itp.
Ja wdrażając HACCP staram się łączyć jedno z drugim. bezpieczeństwo produktu+prawidłowość procesu.
Pozdrawiam
Mietek -
Nowela ustawy o bezpieczeństwie żywności skierowana do podkomisji
Liberalizację przepisów dotyczących rozpoczynania działalności gospodarczej związanej z żywnością zakłada rządowy projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Sejmowa komisja zdrowia skierowała go w środę do prac w podkomisji.
Zgodnie z jedną z propozycji zawartych w noweli, niektóre podmioty nie będą musiały ubiegać się w powiatowych inspektoratach sanitarnych lub granicznych inspektoratach sanitarnych o tzw. zatwierdzenie dla rozpoczynanej działalności gospodarczej.
Nie będzie ono wymagane np. w odniesieniu do gospodarstw agroturystycznych i przedsiębiorców zajmujących się wytwarzaniem win gronowych z upraw własnych, produkowanych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku. Zatwierdzenie nie będzie także potrzebne zakładom działającym na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym prowadzonym przez podmioty zajmujące się recyklingiem.
Jednocześnie przedsiębiorca produkujący lub wprowadzający żywność do obrotu, w tym jej importer i eksporter, nie będzie musiał prowadzić książki kontroli sanitarnej. Z kolei zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (np. internaty, przedszkola) będą zwolnione z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności.
Według rządu, zaproponowane rozwiązania zwiększą konkurencyjność krajowego przemysłu spożywczego na rynkach europejskich. Uproszczą też zasady prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z nią, z zachowaniem niezbędnych procedur prawnych i zasad bezpieczeństwa konsumentów.
Do ustawy wprowadzono rozwiązania, które dostosowują polskie prawo do regulacji UE w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Zródło[http://onet.pl]
Co sądzicie o nowelizacji? W dobrą stronę idzie? -
CCP-Punkt/proces/miejsce, w którym eliminujesz lub ograniczasz do akceptowalnego poziomu zagrożenie.
CCP- eliminować
CP- punkt/proces/miejsce, w którym kontrola pozwala zachować zagrożenie na określonym akceptowalnym poziomie.
CP- zapobiegać/kontrolować
Pozdrawiam
Mietek -
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Normy ISO
-
Dariusz Iskra:
Witam, jasne jest dla wszystkich że żywność rozmrożona nie może być ponownie zamrożona.
Czy jest przepis który reguluje zasady mrożenia żywności, oraz postępowania po rozmrożeniu itp..
Pozdrawiam
Kwestie rozmrażania i mrożenia reguluje ogólny zapis rozp 852/2004 zał II Rozdział IX punkt 5,6,7
5. Surowce, składniki, półprodukty i wyroby gotowe, które mogłyby sprzyjać wzrostowi chorobotwórczych mikroorganizmów lub tworzeniu się toksyn, muszą być przechowywane w temperaturach, które nie powodowałyby ryzyka dla zdrowia. Nie można naruszać łańcucha chłodniczego. Jednakże, ograniczone okresy, kiedy temperatura nie jest kontrolowana, są dopuszczalne, aby przystosować się do zasad postępowania przyjętych w trakcie przygotowywania, transportu, magazynowania, wystawiania na sprzedaż i dostarczania żywności, pod warunkiem, że nie powoduje to ryzyka dla zdrowia. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego produkujące, dokonujące obróbki lub pakujące przetworzone środki spożywcze muszą posiadać właściwe pomieszczenia, odpowiednio duże aby oddzielnie przechowywać surowce, oddzielnie przetworzony materiał oraz posiadać odpowiednią, oddzielną chłodnię.
6. Jeśli środki spożywcze mają być przechowywane bądź podawane w niskich temperaturach muszą być schłodzone tak szybko, jak to możliwe, po ostatnim etapie obróbki cieplnej, lub ostatniej fazie przygotowawczej, jeśli nie stosuje się procesu cieplnego, do temperatury, która nie będzie stwarzać ryzyka dla zdrowia.
7. Rozmrażanie środków spożywczych odbywa się w taki sposób, aby zminimalizować ryzyko powstania patogennych drobnoustrojów lub tworzenia się toksyn w żywności. Podczas rozmrażania, żywność musi znajdować się w temperaturze, która nie będzie powodować ryzyka dla zdrowia. W przypadku gdy odciek powstały w wyniku rozmrażania może stanowić ryzyko dla zdrowia, musi on zostać odpowiednio wysuszony. Po rozmrożeniu, z żywnością należy obchodzić się w taki sposób, aby zminimalizować ryzyko powstania patogennych drobnoustrojów lub tworzenia się toksyn.
Podczas rozmrażania należy rozważyć czy istnieje ryzyko zanieczyszczenia lub rozwoju patogenów.
Np. Często stosowaną metodą jest mrożenie owoców i ich rozmrożenie ok. -10. i usuwanie pestki. Daje to korzyści technologiczne, a produkcja odbywa się w higienicznych warunkach i nie ma ryzyka zanieczyszczenia.
Pozdrawiam
Mietek -
Witam
Ogórki kiszone i kapusta?
Zakład produkcyjny który pakuje w opakowania jednorazowe, sprzedaje do sklepów, hurtowni?
Czy Rolnik kiszący i dostarczający beczki do sklepu lub innego zakładu celem dalszego przetworzenia?
Oraz zasięg działania region/województwo/Polska/Świat?
Różnica jest...znacząca :-)Mieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 30.10.09 o godzinie 09:59 -
Szanowni Państwo,
TUV SUD Akademia zaprasza Państwa na szkolenia otwarte z Systemów Zarządzania Jakością.
Posiadamy wolne miejsca na szkolenie:
"Auditor wewnętrzny systemu zarządzania jakością ISO 9001:2008"
Najbliższe szkolenie zaplanowane jest w terminie 04.11.2009-06.11.2009 w Poznaniu.
Cena Szkolenia 950 PLN
Program szkolenie obejmuje zagadnienia znowelizowanej normy ISO 9001:2008.
Wprowadzenie
-Omówienie wymagań normy ISO 9001:2008 pod kątem auditowania;
-Ćwiczenie: intepretacja wymagań ISO 9001:2008,diagram zółwia;
-Wytyczne do auditowania ISO 19011:2002
-Ćwiczenie: planowanie auditu, tworzenie listy pytań, spotkanie otwierające, identyfikacja i dokumentowanie niezgodności,
-Casestudy„ Audit organizacji”
-Ćwiczenia: Dokumentacja auditu, spotkanie zamykające
Jeżeli są Państwo zainteresowani prosimy zgłoszenie się poprzez formularz on-line lub o kontakt e-mailowy.
http://www.tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/
Zapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniu!Mieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 21.10.09 o godzinie 18:46 -
Szanowni Państwo,
TUV SUD Akademia zaprasza Państwa na szkolenia otwarte z
Systemów Zarządzania Jakością.
Posiadamy wolne miejsca na szkolenie:
"Auditor wewnętrzny systemu zarządzania jakością ISO
9001:2008"
Najbliższe szkolenie zaplanowane jest w terminie
04.11.2009-06.11.2009 w Poznaniu.
Cena Szkolenia 950 PLN
Program szkolenie obejmuje zagadnienia znowelizowanej normy ISO
9001:2008.
Wprowadzenie
-Omówienie wymagań normy ISO 9001:2008 pod kątem auditowania;
-Ćwiczenie: intepretacja wymagań ISO 9001:2008,diagram zółwia;
-Wytyczne do auditowania ISO 19011:2002
-Ćwiczenie: planowanie auditu, tworzenie listy pytań, spotkanie
otwierające, identyfikacja i dokumentowanie niezgodności,
-Casestudy„ Audit organizacji”
-Ćwiczenia: Dokumentacja auditu, spotkanie zamykające
Jeżeli są Państwo zainteresowani prosimy zgłoszenie się poprzez
formularz on-line lub o kontakt e-mailowy.
http://www.tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/
Zapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniu! -
Szanowni Państwo,
TUV SUD Akademia zaprasza Państwa na szkolenia otwarte z Systemów Zarządzania Jakością.
Posiadamy wolne miejsca na szkolenie:
"Auditor wewnętrzny systemu zarządzania jakością ISO 9001:2008"
Najbliższe szkolenie zaplanowane jest w terminie 04.11.2009-06.11.2009 w Poznaniu.
Cena Szkolenia 950 PLN
Program szkolenie obejmuje zagadnienia znowelizowanej normy ISO 9001:2008.
Wprowadzenie
-Omówienie wymagań normy ISO 9001:2008 pod kątem auditowania;
-Ćwiczenie: intepretacja wymagań ISO 9001:2008,diagram zółwia;
-Wytyczne do auditowania ISO 19011:2002
-Ćwiczenie: planowanie auditu, tworzenie listy pytań, spotkanie otwierające, identyfikacja i dokumentowanie niezgodności,
-Casestudy„ Audit organizacji”
-Ćwiczenia: Dokumentacja auditu, spotkanie zamykające
Jeżeli są Państwo zainteresowani prosimy zgłoszenie się poprzez formularz on-line lub o kontakt e-mailowy.
http://www.tuevpolska.pl/szkolenia_dla_firm/
Zapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniu!Mieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 21.10.09 o godzinie 18:46 -
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Auditorzy Systemów Zarządzania
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Technolodzy Żywności