Marta Łęgowik
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
Siemiatycze,
podlaskie
Umiejętności
znajomość normy: PN-EN ISO 9001, znajomość systemów oraz standardów: GMP/GHP, HACCP, IFS, BRC, znajomość podstaw filozofii: KAI
Doświadczenie zawodowe
Kierownik ds. kontroli jakości
ZM Netter
Dodatkowo, oprócz obowiązków pełnionych na stanowisku Specjalisty ds. jakości:
• Koordynacja działań związanych z Zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności w filii ZM Czyżew,
• Monitorowanie procesów i proponowanie działań zapobiegawczych, korygujących, doskonalących,
• Realizacja polityki zarządzania jakością,
• Koordynowanie i zatwierdzanie projektów dotyczących wprowadzenia, usprawnienia i utrzymania jakości
(m. in.: wdrażanie zmian systemowych, analiza
i zatwierdzanie ofert handlowych dotyczących jakości
i bezpieczeństwa żywności, współpraca z laboratoriami zewnętrznymi w zakresie przeprowadzanych badań, nadzór nad metodami i technikami kontroli na poszczególnych etapach procesu produkcyjnego, nadzór nad sprzętem kontrolno-pomiarowym, ścisła współpraca z kierownictwem i odpowiednimi działami),
• Nadzór nad badaniami satysfakcji klientów,
• Zarządzanie relacjami z klientami w obszarze jakości,
• Ustalanie harmonogramów badań i nadzór nad ich realizacją,
• Raportowanie i monitorowanie wskaźników jakościowych,
• Prowadzenie spotkań dotyczących jakości.
• Koordynacja działań związanych z Zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności w filii ZM Czyżew,
• Monitorowanie procesów i proponowanie działań zapobiegawczych, korygujących, doskonalących,
• Realizacja polityki zarządzania jakością,
• Koordynowanie i zatwierdzanie projektów dotyczących wprowadzenia, usprawnienia i utrzymania jakości
(m. in.: wdrażanie zmian systemowych, analiza
i zatwierdzanie ofert handlowych dotyczących jakości
i bezpieczeństwa żywności, współpraca z laboratoriami zewnętrznymi w zakresie przeprowadzanych badań, nadzór nad metodami i technikami kontroli na poszczególnych etapach procesu produkcyjnego, nadzór nad sprzętem kontrolno-pomiarowym, ścisła współpraca z kierownictwem i odpowiednimi działami),
• Nadzór nad badaniami satysfakcji klientów,
• Zarządzanie relacjami z klientami w obszarze jakości,
• Ustalanie harmonogramów badań i nadzór nad ich realizacją,
• Raportowanie i monitorowanie wskaźników jakościowych,
• Prowadzenie spotkań dotyczących jakości.
Specjalista ds. jakości
Zakłady Mięsne Netter (załóż profil)
Obowiązki:
• Przewodniczenie zespołowi HACCP,
• Nadzór nad stanem sanitarno-higienicznym na terenie zakładu (np. przeprowadzanie inspekcji/ audytów wewnętrznych),
• Nadzór i realizacja planu szkoleń z zakresu jakości
i bezpieczeństwa żywności (szkolenia wstępne
i okresowe),
• Współpraca z jednostkami nadzorującymi (WIJHARS, Inspekcja Weterynaryjna etc.),
• Reprezentowanie zakładu podczas audytów zewnętrznych (kontrahenckich oraz audytów
u dostawców),
• Prowadzenie, aktualizacja i weryfikacja dokumentacji SZJ (procedury i instrukcje GHP /GMP, HACCP, Księga Jakości, Plan Mycia i Dezynfekcji) - Zakład Produkcyjny, Zakład Produkcji Karmy dla zwierząt domowych, Sklepy Firmowe Netter,
• Nadzór nad badaniami zewnętrznymi (b. wody,
b. mieszanki gazów, WWA, b. mikrobiologicznymi,
b. fizyko-chemicznymi i b. przechowalniczymi)
i wewnętrznymi (b. mikrobiologiczne,
b. przechowalnicze),
• Nadzór nad DDD,
• Weryfikacja dostawców,
• Zarządzanie reklamacjami,
• Analiza niezgodnego produktu,
• Nadzór nad poprawnością znakowania (np. aktualizacja projektów/ wzorów osłonek, kartonów, etykiet),
• Bieżące śledzenie zmian przepisów w zakresie prawa żywnościowego,
• Nadzór nad wprowadzaniem nowych asortymentów,
• Tworzenie/ modyfikacja specyfikacji produktów,
• Nadzór nad specyfikacjami dodatków i opakowań,
• Raportowanie bilansu strat,
• Nadzór nad poziomem substancji limitowanych,
• Uczestnictwo w komisyjnych ocenach sensorycznych wyrobów gotowych.
• Przewodniczenie zespołowi HACCP,
• Nadzór nad stanem sanitarno-higienicznym na terenie zakładu (np. przeprowadzanie inspekcji/ audytów wewnętrznych),
• Nadzór i realizacja planu szkoleń z zakresu jakości
i bezpieczeństwa żywności (szkolenia wstępne
i okresowe),
• Współpraca z jednostkami nadzorującymi (WIJHARS, Inspekcja Weterynaryjna etc.),
• Reprezentowanie zakładu podczas audytów zewnętrznych (kontrahenckich oraz audytów
u dostawców),
• Prowadzenie, aktualizacja i weryfikacja dokumentacji SZJ (procedury i instrukcje GHP /GMP, HACCP, Księga Jakości, Plan Mycia i Dezynfekcji) - Zakład Produkcyjny, Zakład Produkcji Karmy dla zwierząt domowych, Sklepy Firmowe Netter,
• Nadzór nad badaniami zewnętrznymi (b. wody,
b. mieszanki gazów, WWA, b. mikrobiologicznymi,
b. fizyko-chemicznymi i b. przechowalniczymi)
i wewnętrznymi (b. mikrobiologiczne,
b. przechowalnicze),
• Nadzór nad DDD,
• Weryfikacja dostawców,
• Zarządzanie reklamacjami,
• Analiza niezgodnego produktu,
• Nadzór nad poprawnością znakowania (np. aktualizacja projektów/ wzorów osłonek, kartonów, etykiet),
• Bieżące śledzenie zmian przepisów w zakresie prawa żywnościowego,
• Nadzór nad wprowadzaniem nowych asortymentów,
• Tworzenie/ modyfikacja specyfikacji produktów,
• Nadzór nad specyfikacjami dodatków i opakowań,
• Raportowanie bilansu strat,
• Nadzór nad poziomem substancji limitowanych,
• Uczestnictwo w komisyjnych ocenach sensorycznych wyrobów gotowych.
Referent ds. jakości
Zakłady Mięsne Netter (załóż profil)
Obowiązki:
• Weryfikacja i aktualizacja dokumentacji jakościowej,
• Weryfikacja i aktualizacja znakowania produktów,
• Weryfikacja i aktualizacja sposobu zarządzania reklamacjami,
• Dostosowanie systemu jakości do aktualnego prawodawstwa,
• Rozwiązywanie problemów jakościowych,
• Doskonalenie sposobu kontroli higieniczno-sanitarnej.
• Weryfikacja i aktualizacja dokumentacji jakościowej,
• Weryfikacja i aktualizacja znakowania produktów,
• Weryfikacja i aktualizacja sposobu zarządzania reklamacjami,
• Dostosowanie systemu jakości do aktualnego prawodawstwa,
• Rozwiązywanie problemów jakościowych,
• Doskonalenie sposobu kontroli higieniczno-sanitarnej.
Dział Kontroli Jakości
Groupe Lactalis fabryka w Siemiatyczach (załóż profil)
Obowiązki:
• Pomoc przy wdrażaniu systemu ISO 9001:2008 oraz IFS/ BRC,
• Sporządzanie procedur/ instrukcji procesów produkcyjnych oraz kart odpowiadających poszczególnym procesom,
• Przeprowadzanie szkoleń/ re-szkoleń pracowników,
• Analiza reklamowanych partii produkcyjnych,
• Blokowanie/ zwalnianie surowców oraz wyrobów gotowych,
• Inspekcje i audyty wewnętrzne,
• Kontrola dostaw, weryfikacja dostawców, nadzór nad dokumentami jakościowymi,
• Sporządzanie specyfikacji/ atestów jakościowych.
• Pomoc przy wdrażaniu systemu ISO 9001:2008 oraz IFS/ BRC,
• Sporządzanie procedur/ instrukcji procesów produkcyjnych oraz kart odpowiadających poszczególnym procesom,
• Przeprowadzanie szkoleń/ re-szkoleń pracowników,
• Analiza reklamowanych partii produkcyjnych,
• Blokowanie/ zwalnianie surowców oraz wyrobów gotowych,
• Inspekcje i audyty wewnętrzne,
• Kontrola dostaw, weryfikacja dostawców, nadzór nad dokumentami jakościowymi,
• Sporządzanie specyfikacji/ atestów jakościowych.
Specjalizacje
Zarządzanie jakością
Kontrola jakości
Zarządzanie jakością
Zapewnienie jakości
Grupy
ISO 22000
Bezpieczeństwo żywności i systemy zarządzania to moje zainteresowania. Założenie grupy ma celu wymianę informacji i doświadczeń w zakresie tego standardu.
Podróże służbowe
Grupa osób, które często odbywają/organizują podróże służbowe w kraju i za granicą.
Zarządzanie Jakością
Grupa dla osób zawodowo zajmujących się zarządzaniem jakością (m.in. konsultantów, trenerów, pełnomocników ds. zarządzania jakością)