Maciej Dawid

Specjalista ds. specjalnych

Wypowiedzi

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Filipiny w temacie Filipiny 2015
    19.10.2014, 11:35

    Hej Planujemy leciec w styczniu. Nie mamy jeszcze konkretnych kierunków wybrsnych. Chcemy zwiedzic ciekawe miejsca z plecakiem i pobyczyc sie na plazy. Co polecacie?

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Tajlandia/ Azja Pol.-Wsch. w temacie Z Siem Reap na Ko Chang w 1 dzień
    16.02.2014, 13:51

    Mały update trasy z Siem Reap na Koh Chang.

    Ja i moja żona byliśmy w Kambodży od 21 Stycznia do 26 Stycznia 2014

    Doszliśmy do wniosku, że chcemy spróbować na własną rękę pojechać na wyspę, nie korzystając z organizowanych przejazdów dla leniwych turystów (cena od 13$ do 15$ za osobę).

    Przypadkowo udało nam się natrafić na taksówkarza w Siem Reap, który zabrał nas punkt 6:00 spod questhouse'u. Na granicy w Poipet byliśmy o 8:00 koszt dla dwóch osób 20$

    W związku z tym, że w tym czasie nie było praktycznie żadnego ruchu turystycznego, pokonaliśmy granicę w 30 min!
    Po stronie tajlandzkiej wsiedliśmy w tuk tuka za 80 bahtów za dwie osoby, który dowiózł nas do Aran Bus Station w Aranyaprathet.

    O godz. 10:00 odjeżdżał państwowy autokar do Chanthaburi cena biletu dla jednej osoby 160 bahtów. Po około 4 godzinach byliśmy na miejscu, gdzie zupełnie przypadkowo czekał na nas już kolejny autokar odjeżdżający o 14:30 do Tratu (cena biletu dla jednej osoby 74 bahty).

    W Tracie byliśmy o godzinie ok 16:30. Tam czekają już songtaew, które wiozą do promu. Cena za osobę to około 70 bahtów. Najlepiej kupić bilety na prom w miejscu do tego przeznaczonym (nie kupować biletów na bus station w Tracie! - niektórzy płacili za bilet 200B/os).

    Zapłaciliśmy 140 Bahtów za dwie strony tzw open ticket dla jednej osoby. W przypadku gdy kupuje się tylko w jedną stronę bilet kosztuje 80B/os.

    Jeśli uda Wam się w miarę wcześniej dopłynąć na wyspę przed zmrokiem, polecamy złapać songtaew gdzieś na trasie. Z pewnością będzie taniej (zależy również dokąd zmierzacie).

    Nie ukrywam, że wydaliśmy o wiele więcej niż na wycieczkę zorganizowaną przez biura. Dla nas wartością dodaną był fakt podróżowania z Tajami i możliwość kontaktu z nimi. Lubimy często doświadczyć tej nutki niepewności w podróży. Najważniejsze, że udało nam się pokonać całą trasę w 1 dzień.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Maciek&Ania

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Tajlandia/ Azja Pol.-Wsch. w temacie Szukam towarzysza/towarzyszki podrozy
    25.01.2014, 03:27

    Hej

    Czy ktoś z was przebywa obecnie w siem reap i planuje wyjechac 27.01.2014 do tajlandii? Szukamy osob do dzielonej taksowki ok 25-30 $ za pojazd. Wyjazd o 6 rano do Poipet 27.01.2014 2 miejsca wolne.

    Pozdrawiam
    Maciek

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Tajlandia/ Azja Pol.-Wsch. w temacie Prośba o opinię dot. wizy w Tajlandii (TAK WIEM, ŻE NIE...
    27.11.2013, 21:12

    Joanno,

    Dziękuję Ci za szybką odpowiedź. Rozwinę jeszcze moje moje pytanie.
    Jeśli ja przedstawiam bilety lotnicze z datami przylotu do tajlandii i wylotu (również tajlandia), na których można policzyć, że pobyt trwa 32 dni to nikt nie będzie zwracał na to uwagi? Rozumiem, że wygląda to w ten sposób, że przylatujemy dostajemy pieczątkę na 30 dni i nic więcej nikogo nie obchodzi?

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Tajlandia/ Azja Pol.-Wsch. w temacie Prośba o opinię dot. wizy w Tajlandii (TAK WIEM, ŻE NIE...
    27.11.2013, 19:47

    Problem polega na tym, że będziemy z żoną dokładnie 32 dni w Tajlandii.
    Czy w takim wypadku musimy ubiegać się o wizę?
    Jeśli przedstawimy zakupioną już wcześniej e-wizę do kambodży i rezerwacje noclegów w Siem Reap to celnicy nam uwierzą, że tam jedziemy?
    Jak rozwiązać tę zagadkę?

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Tajlandia/ Azja Pol.-Wsch. w temacie Battambang - Koh Chang (via Pailin)
    2.11.2013, 19:30

    Siema mam pytanie odnośnie trasy z Battambang do Koh Chang przez przejście graniczne koło Pailin.
    Chciałem się dowiedzieć czy ktokolwiek z Was korzystał z tej trasy? Czy moglibyście ją opisać w kilku słowach? Rozumiem, że skoro opuszczam Kambodżę to e-viza nie będzie mi już potrzebna (na tym przejściu granicznym jej nie honorują).
    Będę wdzięczni za odpowiedzi :)

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Restauracja i Restauratorzy w temacie Super promocja dla gastronomii!
    25.10.2012, 11:59

    Dzień dobry,

    Zapraszam Państwa do zapoznania się z naszymi najnowszymi promocjami dla gastronomii.

    http://www.ulm-neu-ulm.pl/sklep/index.php?d=promocje

    W przypadku pytań proszę o kontakt

    Maciej
    +48506048506

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Hotel & Hotelarze w temacie Tu wklejamy oferty skierowane do hoteli
    25.10.2012, 11:52

    Dzień dobry,

    Zapraszam Państwa do zapoznania się z naszymi najnowszymi promocjami dla gastronomii.

    http://www.ulm-neu-ulm.pl/sklep/index.php?d=promocje

    W przypadku pytań proszę o kontakt

    Maciej
    +48506048506

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Hotelarze i Gastronomowie w temacie Promocja dla gastronomii
    25.10.2012, 11:22

    Dzień dobry,

    Zapraszam Państwa do zapoznania się z naszymi najnowszymi promocjami dla gastronomii.

    http://www.ulm-neu-ulm.pl/sklep/index.php?d=promocje

    W przypadku pytań proszę o kontaktTen post został edytowany przez Autora dnia 19.06.13 o godzinie 13:39

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Restauracja i Restauratorzy w temacie Budowa kuchni
    16.10.2012, 14:57

    Najlepiej udać się do sanepidu.
    Mam teraz klienta, który pospieszył się z kuchnią (Dom Weselny) i mu jej nie przepuścili.
    Droga brudnych naczyń krzyżowała się z drogą czystą co jest niedopuszczalne.

    W sanepidzie dowiesz się czy Twój pomysł jest realny.
    Zaproponują Ci również urządzenia. Zazwyczaj proponują rzeczy mało praktyczne, ale to już weryfikujesz ty sam.
    jeśli będziesz potrzebował wyceny sprzętu to daj znać.

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Restauracja i Restauratorzy w temacie Budowa kuchni
    16.10.2012, 14:23

    Łukasz Szatkowski:
    To, ze za 200 tys zl da sie zrobic kuchnie, to ja tez wiem.
    Ja potrzebuje piekarnika, kuchni gazowej, kilku opiekaczy, frytkownicy, garnkow i naczyn do przygotowywania potraw, stolow, zlewozmywakow, przediotow do utrzymania czystosci i paru innych rzeczy. Calosc moze uda sie zamknac w 10tys.
    Istota tematu sa wymagania sanepidu co do takiego obiektu. Ile pomieszczen musi posiadac i jaki metraz powinien byc.
    Wielkosc produkcji bedzie taka, ze kuchnia w domu by mi niemal wystarczyla, ale jak to wyglada w przedsiebiorstwie.

    Jest mnóstwo niuansów związanych z przygotowywaniem potraw w profesjonalnej kuchni.
    Jeśli myślisz o barze/restauracji/bistro to niestety musisz mieć odpowiednio przystosowaną kuchnię do tego. Powinieneś mieć miejsce na obieralnie, zmywalnie, stowiska do przygotowania ryb, mięs, warzyw itp.

    Przy niewielkiej kuchni najlepiej wstawić sobie piec konwekcyjno-parowy, odpadają Ci wtedy takie urządzenia jak patelnia grzewcza, frytownica, grill, a nawet kuchnia z piekarnikiem.
    Tak na marginesie: jeśli myślisz o wyposażeniu kuchni za 10 000 zł to czeka Cię duże zaskoczenie.

    Pozdrawiam

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Restauracja i Restauratorzy w temacie Najtańsze środki do pieców konwekcyjno-parowych RATIONAL...
    16.10.2012, 14:15

    Zapraszam do zapoznania się z nową ofertą dotyczącą środków chemicznych do zmywarek gastronomicznych!

    http://www.ulm-neu-ulm.pl/gazetka/promo.pdf

    Jesteśmy również na fb
    https://www.facebook.com/UlmNeuUlm

    Pozdrawiam!

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Restauracja i Restauratorzy w temacie Budowa kuchni
    16.10.2012, 12:05

    Maciej Łobejko:
    Technologia kuchni koszt około 6 000,00 netto
    Wyposażenie: zależy co tam ma być i jak duża ta kuchnia ale na pewno 200 000,00 trzeba przygotować
    Do tego dochodzi drobnica gastronomiczna: następne 30 000,00
    Nazbiera się tego trochę...

    Wszystko zależy od zaplecza kuchennego.
    Kwoty jakie podałeś dotyczą bardzo dużych kuchni.
    Zapraszam tutaj http://www.ulm-neu-ulm.pl/sklep/

  • Maciej Dawid
    Wpis na grupie Restauracja i Restauratorzy w temacie Budowa kuchni
    15.10.2012, 14:39

    Czy chcesz to w Polsce wybudować?

Dołącz do GoldenLine

Oferty pracy

Sprawdź aktualne oferty pracy

Aplikuj w łatwy sposób

Aplikuj jednym kliknięciem

Wyślij zaproszenie do