Wypowiedzi
-
Hej! Jestem autorem kilku ksiażek o dzikich roślinach jadalnych (http://luczaj.com). Będę kilka dni w Kuala Lumpur pod koniec pazdziernika z misją penetrowania bazarów (rośliny i jadalne owady). Jakby ktoś z miejscowych Polaków z Malezji chciał mi pokazać to i owo lub umówić się na kawę dajcie znać!
-
miód dla autora :)
największe zasługi są dla samego wydawnictwa Nasz Księgarnia, które prawie dosłownie zgwałciło mnie abym tą książkę zrobił... nie miałem żadnej ochoty drugi raz opisywać do czego używa się pokrzywę czy pałkę... no i zapewnili serwis fotograficzny w postaci wspaniałej Klaudyny Hebdy z Ziołowego Zakątka która testowała i fotografowała potrawy.Ten post został edytowany przez Autora dnia 06.07.13 o godzinie 19:33 -
ogólnie książka jest w wielu księgarniach, MPiK, Matras itp,
-
Informuję że ukazała się moja nowa książka, "Dzika kuchnia"
Nie jest to pozycja w pełni surwiwalowa, raczej przewodnik po najpospolitszych roślinach jadalnych, jest w niej tylko kilka jadalnych bulw i kłączy, ale zawiera setki zdjęć i przepisów, coś o co zawsze prosili moi czytelnicy. Zawiera też wiele nowych informacji, które zdobyłem w ciągu ostatnich 10 lat od napisania poprzedniej książki.
http://luczaj.com/dzikakuchnia.htm -
W tajdze bardzo ważnym źródłem pożywienia jest sarana - cebule lilii. Latwo je przyrządzić i występują masowo, ciekawe czy w ich okolicy były...
-
manna nie była jedzona w ROsji i Syberii wogole, nie byla tam znana
Pewnie gotowali dalej od płomienia w naczyniu uszczelnionym żywicą?
Myślę że to że przeżyli zawdzięczają w dużym stopniu orzeszkom limbowym których w tajdze jest od cholery. One mają dużo tłuszczów i białka...
Jedna z córek Agafia dalej tam żyje i powstał o niej film (też jest na youtube). Pisze i pisała pamiętnik.
Jest to jednak historia pozytywna że tyle przeżyli, w przeciwieństwie do bohatera Into the Wild, McCandlessa. Myślę że ważne było to że było ich kilkoro, byli głęboko wierzący i mieli od dziecka doświadczenie w wiejskim, znojnym życiu.
Jeśli chodzi o polowanie... w tajdze jest dużo mniej zwierząt niż w naszych lasach... Rolnictwa nie musieli się uczyć a myślistwo było nowe dla nich. -
ale bez kredytów hipotecznych a jedna z córek żyje do tej pory w tajdze
-
W onecie był skrót dzisiaj
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/przez-40-lat-byli-odci...
a to jest całość historii
http://www.smithsonianmag.com/history-archaeology/For-...
i film po rosyjsku:
http://www.youtube.com/watch?v=AyQIGgeeYno -
ja poprostu kopiuję receptury tradycyjne, nikt nigdy sie zle nie czuł po jajku z listkiem wrotycza, nigdy
-
angielska nazwa niecierpka to touch-me-not, nie wiem jak to janku będzie z tym masażem dla opertorek jak to jest touch-me-notŁukasz Łuczaj edytował(a) ten post dnia 15.12.11 o godzinie 21:11
-
Ktoś wrzucił na youtuba moje programy o dzikich roślinach.
Zapraszam!
http://www.youtube.com/playlist?list=PLE70AB6E16E1ED79D -
Mam nadzieję że uda mi się dogadać z kanałem Kuchnia żeby zrobić wiosenne potrawy - rozmowy trwają, niestety pewnie ucierpi na tym ilość warsztatów w przyszłym roku.
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy SMAKOWITY
-
W necie jest kilka minut z pierwszego odcinka!
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-7252_kotewka...
przy okazji, mam 2 zniżkowe miejsca na warsztaty które odbędą się w ostatni weekend października: http://luczaj.com/pazdziernik2011.htm (ma być ładna pogoda, warsztaty są z noclegiem w chacie) -
:)Łukasz Łuczaj edytował(a) ten post dnia 21.10.11 o godzinie 07:39
-
co do tego czy bedzie na necie... ja tego nie moge umiescic ale jak ktos sie zepnie i sfilmuje i wrzuci na utuba to bedzie fajnie
-
tak, jest pod ochroną, ale ja ją pokazuję w uprawie we własnym oczku - w programie będzie tak że jedno danie będzie z rośliny dziwnej lub rzadkiej np kotewka a drugie z pospolitej np pokrzywa,
kotewki mozna kupic w centrach ogrodniczych... -
no i zapomnialem dodac:
w pierwszym odcinku kotewka orzech wodny, pokrzywa, szczaw i oset -
Witam - zapraszam do nowego programu kulinarnego na Kuchnia TV o dzikich roslinach jadalnych. Premiera w najblizsza niedziel o 19ej.
powtorki o roznych godzinach przez 7 dni w tygodniu.
W sumie nakrecilismy 8 odcinkow, które beda szly przez caly pazdziernik i listopad
Łukasz -
Witam - zapraszam do nowego programu kulinarnego na Kuchnia TV o dzikich roslinach jadalnych. Premiera w najblizsza niedziele (=2 pazdziernika) o 19ej.
powtorki o roznych godzinach przez 7 dni w tygodniu.
W sumie nakrecilismy 8 odcinkow.
ŁukaszŁukasz Łuczaj edytował(a) ten post dnia 30.09.11 o godzinie 21:50