Katarzyna Bogacz
Kierownik Techniczny ds. Jakości
Polkowice,
dolnośląskie
Umiejętności
kierowanie zespołem ludzi
mikrobiologia
Zapewnienia Jakości
Norma PN-EN ISO/IEC 17025:2005
Audyt wewnętrzny
wykonywanie badań diagnostycznych
Walidacja procedur badawczych
badania bakteriologiczne
realizacja procedur akredytacji
badania parazytologiczne
badania wirusologiczne
badania mykologiczne
oznaczanie lekowrażliwości
Języki
angielski
dobry
niemiecki
podstawowy
Doświadczenie zawodowe
Kierownik Techniczny / ds. Jakości / Starszy Asystent
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lubinie
• Kierowanie zespołem i organizacja pracy podległego akredytowanego Laboratorium
• Nadzór nad funkcjonowaniem systemu zarządzania i jego doskonalenie w oparciu o normę PN-EN ISO/IEC 17025
• Audytor wewnętrzny PN-EN ISO/IEC 17025
• Odpowiedzialność za wyniki cyklicznych ocen Polskiego Centrum Akredytacji
• Przeprowadzanie szkoleń personelu w zakresie pracy laboratoryjnej, wymogów jednostki akredytującej, obowiązujących aktów prawnych, rekomendacji ośrodków referencyjnych
• Opracowywanie i zatwierdzanie dokumentacji systemu zarządzania
• Opracowywanie, walidacja i modyfikowanie procedur badawczych, zatwierdzanie do stosowania w laboratorium
• Nadzór nad poprawnością realizacji procedur akredytacji
• Reprezentowanie Laboratorium na zewnątrz Przedsiębiorstwa
• Współpraca z Klientami zewnętrznymi
• Nadzór nad zakupami, kwalifikacja oraz ocena dostawców
• Przygotowywanie kosztorysów oraz planów badań
• Wykonywanie analiz i badań zgodnie z określonymi normami i procedurami
• Kontrola oraz nadzór nad wyposażeniem pomiarowym, warunkami lokalowym i środowiskowych, metod badawczych, zapewnienia jakości wyników badań, spójności pomiarowej i związanej z tymi obszarami dokumentacji/zapisów technicznych
• Nadzorowanie i przeprowadzanie sprawdzeń/kalibracji wyposażenia pomiarowego i pomocniczego, nadzór nad certyfikowanymi materiałami odniesieni
• Zapewnienie jakości wyników badań m.in. poprzez udział w badaniach międzylaboratoryjnych i badaniach biegłości (uczestnictwo w programach PT/ILC)
• Nadzór nad funkcjonowaniem systemu zarządzania i jego doskonalenie w oparciu o normę PN-EN ISO/IEC 17025
• Audytor wewnętrzny PN-EN ISO/IEC 17025
• Odpowiedzialność za wyniki cyklicznych ocen Polskiego Centrum Akredytacji
• Przeprowadzanie szkoleń personelu w zakresie pracy laboratoryjnej, wymogów jednostki akredytującej, obowiązujących aktów prawnych, rekomendacji ośrodków referencyjnych
• Opracowywanie i zatwierdzanie dokumentacji systemu zarządzania
• Opracowywanie, walidacja i modyfikowanie procedur badawczych, zatwierdzanie do stosowania w laboratorium
• Nadzór nad poprawnością realizacji procedur akredytacji
• Reprezentowanie Laboratorium na zewnątrz Przedsiębiorstwa
• Współpraca z Klientami zewnętrznymi
• Nadzór nad zakupami, kwalifikacja oraz ocena dostawców
• Przygotowywanie kosztorysów oraz planów badań
• Wykonywanie analiz i badań zgodnie z określonymi normami i procedurami
• Kontrola oraz nadzór nad wyposażeniem pomiarowym, warunkami lokalowym i środowiskowych, metod badawczych, zapewnienia jakości wyników badań, spójności pomiarowej i związanej z tymi obszarami dokumentacji/zapisów technicznych
• Nadzorowanie i przeprowadzanie sprawdzeń/kalibracji wyposażenia pomiarowego i pomocniczego, nadzór nad certyfikowanymi materiałami odniesieni
• Zapewnienie jakości wyników badań m.in. poprzez udział w badaniach międzylaboratoryjnych i badaniach biegłości (uczestnictwo w programach PT/ILC)
Asystent Sekcji Mikrobiologii i Parazytologii
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lubinie
• wykonywanie badań z zakresu mikrobiologii klinicznej (badania bakteriologiczne, parazytologiczne, wirusologiczne, mykologiczne)
• oznaczanie lekowrażliwości drobnoustrojów, interpretacja kliniczna
• opracowanie sprawozdań z badań
• nadzór nad kolekcją szczepów kontrolnych
• kontrola jakości pożywek, suplementów, odczynników
• kontrola warunków środowiskowych np. czystości mikrobiologicznej pomieszczeń laboratoryjnych, kontrola jakości wody
• kalibracja oraz kontrola sprzętu kontrolno-pomiarowego
• opracowywanie dokumentacji i wdrażanie systemu zarządzania jakością w laboratorium wg normy PN-EN ISO 17025:2005
• opracowanie i wdrażanie metod badawczych w laboratorium
• walidacja metod mikrobiologicznych
• oznaczanie lekowrażliwości drobnoustrojów, interpretacja kliniczna
• opracowanie sprawozdań z badań
• nadzór nad kolekcją szczepów kontrolnych
• kontrola jakości pożywek, suplementów, odczynników
• kontrola warunków środowiskowych np. czystości mikrobiologicznej pomieszczeń laboratoryjnych, kontrola jakości wody
• kalibracja oraz kontrola sprzętu kontrolno-pomiarowego
• opracowywanie dokumentacji i wdrażanie systemu zarządzania jakością w laboratorium wg normy PN-EN ISO 17025:2005
• opracowanie i wdrażanie metod badawczych w laboratorium
• walidacja metod mikrobiologicznych
Specjalista ds. jakości / Specjalista ds. HACCP
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska „MILEKTA” w Lubinie
• Pobieranie próbek i wykonywanie bieżących analiz laboratoryjnych mikrobiologicznych i fizyko – chemicznych surowców, opakowań, dodatków i produktów gotowych zgodnie z postanowieniami procedur i norm badawczych
• Udział w procesie badań jakościowych dostaw surowców, opakowań, wyrobów w toku produkcji oraz wyrobów gotowych
• sporządzenie dokumentacji z badań
• opracowanie wyników badań i analiz w formie sprawozdań
• wdrażanie i walidacja metod badawczych
• bieżący nadzór nad sprawnością i poprawnością działania całości wyposażenia do kontroli, pomiarów i badań (w tym zapewnienie spójności pomiarowej);
• zapewnienie niezbędnych do pracy laboratorium materiałów i odczynników (kontrola trwałości i jakości, nadzór nad stanami magazynowymi, etc.);
• realizacja zgodnie z wewnętrznym harmonogramem badań programu analiz organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
• aktywny udział w opracowywaniu specyfikacji surowcowych, opakowaniowych i dla wyrobów gotowych;
• wdrażanie i nadzór nad przestrzeganiem wymagań norm oraz wymagań jakościowych Klientów
• Badania kontroli mikrobiologicznej całego procesu produkcyjnego;
(Monitoring środowiska pracy laboratorium mikrobiologicznego oraz zakładów produkcyjnych w Lubinie i Ścinawie)
• Prowadzenie dokumentacji związanej z kontrolą jakości oraz opracowywanie statystyk z wynikami kontroli;
• wdrażanie jakościowe projektów Klientów, m.in. udział w produkcjach próbnych, raportowanie wyników prób, przegląd specyfikacji, zatwierdzanie specyfikacji wewnętrznych, tworzenie procedur, instrukcji, planów HACCP, planów kontroli jakościowej, katalogów wad wyrobów gotowych
• analiza przyczyn niezgodności wynikających z reklamacji Klientów oraz odpowiadanie na reklamacje
• sporządzanie i nadzór nad aktualnością dokumentacji w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności
• reprezentowanie firmy podczas kontroli organów państwowych/klientów.
• szkolenie oraz kontrola pracowników w zakresie GHP, GMP, HACCP
• stałe doskonalenie systemu zapewnienia jakości w zakresie HACCP
• przygotowywanie raportów jakościowych i nadzorowanie dokumentacji
• przeprowadzanie audytów wewnętrznych
• Udział w procesie badań jakościowych dostaw surowców, opakowań, wyrobów w toku produkcji oraz wyrobów gotowych
• sporządzenie dokumentacji z badań
• opracowanie wyników badań i analiz w formie sprawozdań
• wdrażanie i walidacja metod badawczych
• bieżący nadzór nad sprawnością i poprawnością działania całości wyposażenia do kontroli, pomiarów i badań (w tym zapewnienie spójności pomiarowej);
• zapewnienie niezbędnych do pracy laboratorium materiałów i odczynników (kontrola trwałości i jakości, nadzór nad stanami magazynowymi, etc.);
• realizacja zgodnie z wewnętrznym harmonogramem badań programu analiz organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
• aktywny udział w opracowywaniu specyfikacji surowcowych, opakowaniowych i dla wyrobów gotowych;
• wdrażanie i nadzór nad przestrzeganiem wymagań norm oraz wymagań jakościowych Klientów
• Badania kontroli mikrobiologicznej całego procesu produkcyjnego;
(Monitoring środowiska pracy laboratorium mikrobiologicznego oraz zakładów produkcyjnych w Lubinie i Ścinawie)
• Prowadzenie dokumentacji związanej z kontrolą jakości oraz opracowywanie statystyk z wynikami kontroli;
• wdrażanie jakościowe projektów Klientów, m.in. udział w produkcjach próbnych, raportowanie wyników prób, przegląd specyfikacji, zatwierdzanie specyfikacji wewnętrznych, tworzenie procedur, instrukcji, planów HACCP, planów kontroli jakościowej, katalogów wad wyrobów gotowych
• analiza przyczyn niezgodności wynikających z reklamacji Klientów oraz odpowiadanie na reklamacje
• sporządzanie i nadzór nad aktualnością dokumentacji w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności
• reprezentowanie firmy podczas kontroli organów państwowych/klientów.
• szkolenie oraz kontrola pracowników w zakresie GHP, GMP, HACCP
• stałe doskonalenie systemu zapewnienia jakości w zakresie HACCP
• przygotowywanie raportów jakościowych i nadzorowanie dokumentacji
• przeprowadzanie audytów wewnętrznych
Szkolenia i kursy
Certyfikaty
* Audytor wewnętrzny PN-EN ISO/IEC 17025
* Diagnosta Laboratoryjny
* Audytor wewnętrzny PN-EN ISO/IEC 17025
* Diagnosta Laboratoryjny
Edukacja
Specjalizacje
Badania i rozwój
Farmaceutyka/Biotechnologia
Badania i rozwój
Zarządzanie badaniami i rozwojem
Sektor publiczny
Inne
Organizacje
* Polskie Towarzystwo Mikrobiologów
* Krajowa Izba Diagnostów Laboratoryjnych
* Krajowa Izba Diagnostów Laboratoryjnych