Języki
angielski
dobry
niemiecki
podstawowy
Doświadczenie zawodowe
Asystent w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności
- modyfikacje chemiczne skrobi, oznaczanie właściwości fizykochemicznych i reologicznych,
- metody analityczne oznaczania składników żywności,
- oznaczanie średnich mas cząsteczkowych polimerów z wykorzystaniem chromatografii żelowej (GPC).
- metody analityczne oznaczania składników żywności,
- oznaczanie średnich mas cząsteczkowych polimerów z wykorzystaniem chromatografii żelowej (GPC).
Doktorant
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- temat rozprawy doktorskiej - "Właściwości fizykochemiczne i reologiczne oktenylobursztynianu skrobiowego modyfikowanego jonami magnezu, wapnia i potasu"
- uczestnik Programu Stypendiów Doktoranckich dla Świętokrzyskich Wynalazców, temat realizowanego projektu: „Otrzymywanie i właściwości oktenylobursztynianu skrobiowego modyfikowanego jonami wapnia”
- uczestnik Programu Stypendiów Doktoranckich dla Świętokrzyskich Wynalazców, temat realizowanego projektu: „Otrzymywanie i właściwości oktenylobursztynianu skrobiowego modyfikowanego jonami wapnia”
Praktykant
Laboratorium Specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Praktyka dwumiesięczna
- opracowanie założeń bazy danych w programie Access, w celu poprawy organizacji pracy w obszarze obiegu dokumentacji,
- udział w opracowywaniu nowej metody badawczej,
- zapoznanie się z zasadami funkcjonowania systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025:2005,
- samodzielne wykonywanie oznaczeń,
- opracowanie założeń bazy danych w programie Access, w celu poprawy organizacji pracy w obszarze obiegu dokumentacji,
- udział w opracowywaniu nowej metody badawczej,
- zapoznanie się z zasadami funkcjonowania systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025:2005,
- samodzielne wykonywanie oznaczeń,
Szkolenia i kursy
Wdrażanie i audytowanie ISO 9001:2000;
Wdrażanie i audytowanie ISO 22000:2005;
Wdrażanie i audytowanie systemów GMP, GHP, HACCP (Codex Alimentarius);
Szkolenie z zakresu komercjalizacji pomysłów naukowych.
Wdrażanie i audytowanie ISO 22000:2005;
Wdrażanie i audytowanie systemów GMP, GHP, HACCP (Codex Alimentarius);
Szkolenie z zakresu komercjalizacji pomysłów naukowych.
Edukacja
Specjalizacje
Badania i rozwój
Chemia przemysłowa
Badania i rozwój
Zarządzanie badaniami i rozwojem
Produkcja
Optymalizacja procesu produkcji
Zarządzanie jakością
Kontrola jakości
Organizacje
10.2010 - do chwili obecnej Koło Naukowe Technologów Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie;
10.2011- do chwili obecnej Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
10.2011- do chwili obecnej Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
Inne
Publikacje:
Pietrzyk P., Juszczak L., Fortuna T., Królikowska K., Gałkowska D. Thermodynamic characteristic and susceptibility to retrogradation of oxidized corn starch modified by incorporation of mineral elements. Proceednings of the 7th International Conference on Polysaccharides-glycoscience, 159-162.
Juszczak L., Pietrzyk S., Fortuna T., Królikowska K., Gałkowska D. The effect of potassium and magnessium ions on rheological characteristic of oxidized starches",Proceedings of the 7th International Conference on Polysaccharides-glycoscience, 117-121.
Królikowska K., Pietrzyk S., Fortuna T. Wpływ wybranych składników mineralnych na właściwości fizykochemiczne utlenionej skrobi kukurydzianej. Episteme, 14/2012, 215-222
Pietrzyk S., Fortuna T., Królikowska K., Rogozińska E., Łabanowska M., Kurdziel M. Effect of mineral elements on physicochemical properties of oxidised starches and generation of free radicals. Carbohydrate Polymers, 2013, 97 (2), 343-351.
Pietrzyk S., Juszczak L., Fortuna T., Królikowska K. Wpływ kompleksowania skrobi utlenionych składnikami mineralnymi na ich właściwości reologiczne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2013, 3 (88), 125 – 139.
Królikowska K., Fotuna T., Pająk P. 2013, „Calcium octenyl succinate starch- preparation and selected physicochemical properties”. Potravinarstvo, vol 7, Special Issue, 3/2013, 171-175.
Uczestnictwo w konferencjach:
Ogólnouczelniana Sesja Kół Naukowych UR w Krakowie, "Jakość sensoryczna i wybrane właściwości fizykochemiczne majonezów oraz preferencje konsumenckie odnośnie ich spożycia", Kraków, 24 maja 2011.
Zajęcie I miejsca w Sesji Referatowej Studenckiego Koła Naukowego Technologów Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
First International Conference of Ph.D. Students. „Multidirectional Research in Agriculture and Forestry”. The influence of selected minerals on physicochemical properties of oxidized maize starch.Krakow 24.03.2012, wygłoszony komunikat
17th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Ford Technologists, 1st International Conference. “Food Diversity”. Wpływ jonów miedzi na właściwości fizykochemiczne skrobi zbożowych utlenionych. Krakow 10-11.05.2012, wygłoszony komunikat, wyróżnienie
55 Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego "Chemia dla środowiska i cywilizacji". Wpływ jonów miedzi na właściwości reologiczne skrobi ziemniaczanej utlenionej na różnych stopniach.Białystok 16-20.09.2012, wystąpienie posterowe
3rd Workshop Green Chemistry and Nanotechnologies in Polymer Chemistry. Efect of copper ions on selected physicochemical properties of potato starch oxidized at different levels. Krakow 24-26.09.2012, wystąpienie posterowe.
X. Scientific Conference with International Participation. Food Safety and Control. Calcium octenyl succinate starch - preparation and selected physicochemical properties. Smolenice 21-22. 03. 2013, wystąpienie posterowe.
XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN: Innowacyjność w Nauce o Żywności i Żywieniu, Kraków 2 - 3 lipca 2013, Temat posteru: „Wpływ modyfikacji skrobi ziemniaczanej utlenionej jonami potasu, magnezu i żelaza na jej właściwości fizykochemiczne i reologiczne”.
IVth International Scientific Symposium for PhD Students and Students of Agriculture Colleges: Innovative researches for the future of agriculture and rural areas development. Bydgoszcz 19-21 wrzesień, Temat posteru: “Effect of iron ions on selected physicochemical properties of octenylsuccinate starch”.
Dodatkowe informacje:
prawo jazdy kat. B
znajomość SO Windows, Linux
obsługa pakietów MS Office, Open Office
Pietrzyk P., Juszczak L., Fortuna T., Królikowska K., Gałkowska D. Thermodynamic characteristic and susceptibility to retrogradation of oxidized corn starch modified by incorporation of mineral elements. Proceednings of the 7th International Conference on Polysaccharides-glycoscience, 159-162.
Juszczak L., Pietrzyk S., Fortuna T., Królikowska K., Gałkowska D. The effect of potassium and magnessium ions on rheological characteristic of oxidized starches",Proceedings of the 7th International Conference on Polysaccharides-glycoscience, 117-121.
Królikowska K., Pietrzyk S., Fortuna T. Wpływ wybranych składników mineralnych na właściwości fizykochemiczne utlenionej skrobi kukurydzianej. Episteme, 14/2012, 215-222
Pietrzyk S., Fortuna T., Królikowska K., Rogozińska E., Łabanowska M., Kurdziel M. Effect of mineral elements on physicochemical properties of oxidised starches and generation of free radicals. Carbohydrate Polymers, 2013, 97 (2), 343-351.
Pietrzyk S., Juszczak L., Fortuna T., Królikowska K. Wpływ kompleksowania skrobi utlenionych składnikami mineralnymi na ich właściwości reologiczne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2013, 3 (88), 125 – 139.
Królikowska K., Fotuna T., Pająk P. 2013, „Calcium octenyl succinate starch- preparation and selected physicochemical properties”. Potravinarstvo, vol 7, Special Issue, 3/2013, 171-175.
Uczestnictwo w konferencjach:
Ogólnouczelniana Sesja Kół Naukowych UR w Krakowie, "Jakość sensoryczna i wybrane właściwości fizykochemiczne majonezów oraz preferencje konsumenckie odnośnie ich spożycia", Kraków, 24 maja 2011.
Zajęcie I miejsca w Sesji Referatowej Studenckiego Koła Naukowego Technologów Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
First International Conference of Ph.D. Students. „Multidirectional Research in Agriculture and Forestry”. The influence of selected minerals on physicochemical properties of oxidized maize starch.Krakow 24.03.2012, wygłoszony komunikat
17th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Ford Technologists, 1st International Conference. “Food Diversity”. Wpływ jonów miedzi na właściwości fizykochemiczne skrobi zbożowych utlenionych. Krakow 10-11.05.2012, wygłoszony komunikat, wyróżnienie
55 Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego "Chemia dla środowiska i cywilizacji". Wpływ jonów miedzi na właściwości reologiczne skrobi ziemniaczanej utlenionej na różnych stopniach.Białystok 16-20.09.2012, wystąpienie posterowe
3rd Workshop Green Chemistry and Nanotechnologies in Polymer Chemistry. Efect of copper ions on selected physicochemical properties of potato starch oxidized at different levels. Krakow 24-26.09.2012, wystąpienie posterowe.
X. Scientific Conference with International Participation. Food Safety and Control. Calcium octenyl succinate starch - preparation and selected physicochemical properties. Smolenice 21-22. 03. 2013, wystąpienie posterowe.
XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN: Innowacyjność w Nauce o Żywności i Żywieniu, Kraków 2 - 3 lipca 2013, Temat posteru: „Wpływ modyfikacji skrobi ziemniaczanej utlenionej jonami potasu, magnezu i żelaza na jej właściwości fizykochemiczne i reologiczne”.
IVth International Scientific Symposium for PhD Students and Students of Agriculture Colleges: Innovative researches for the future of agriculture and rural areas development. Bydgoszcz 19-21 wrzesień, Temat posteru: “Effect of iron ions on selected physicochemical properties of octenylsuccinate starch”.
Dodatkowe informacje:
prawo jazdy kat. B
znajomość SO Windows, Linux
obsługa pakietów MS Office, Open Office
Grupy
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Uczelnia wywodzi się z Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie od 1890 r. rozwijały się nauki rolnicze i leśne.
Jakość
Grupa osób związanych z zarządzaniem jakością, a także środowiskiem i bezpieczeństwem w organizacjach oraz auditowaniem systemów.
Technolodzy Żywności
Grupa dla technologów i inżynierów pracujących w przemyśle spożywczym oraz dla osób zainteresowanych produkcją i jakością żywności.