Jacek Ciesiński

Kucharz
Kołobrzeg, zachodniopomorskie

Języki

angielski
dobry

Doświadczenie zawodowe

Logo
Chief cook
TT Line Nils Dacke
Gotowanie
Tworzenie menu dla załogi i pasażerów.
Praca na programie Quintek (zamówienia, korekta faktur, stock control).
Logo
First cook
Euroafryka
Planowanie menu. Przygotowanie posiłków dla załogi oraz pasażerów.
Prom Kopernik
Logo
Cook
Irish Ferries
Przygotowywanie potraw dla pasażerów i załogi
Logo
Szef kuchni
Hotel Havet*****
Hotel Aquarius SPA*****
Szef kuchni
-dostosowanie projektu kuchni do ergonomicznej pracy i kontrola realizacji
-wybór sprzętu podstawowego i drobnego
-stworzenie i realizacja procedur pracy kuchni
-stworzenie zestawów menu dla działu sprzedaży
-nabór personelu
-przygotowanie kuchni do odbioru sanepidu
-zatowarowanie i negocjacje z dostawcami
-rozruch i otwarcie kuchni
Hotel Senator ****
Szef kuchni
Do moich dotychczasowych obowiązków należało m.in.:
- przygotowanie kuchni hotelowej do otwarcia,
- udział w tworzeniu projektu technologicznego kuchni,
- wyposażenie kuchni w sprzęt ciężki,
- opracowanie menu według obecnie panujących trendów w gastronomii,
- organizowanie i obsługa imprez, konferencji, bankietów, cateringów,
- opracowywanie grafików pracy i prowadzenie kart ewidencji czasu pracy podległego – personelu,
- przygotowywanie norm i receptur technologicznych potraw,
- nadzór nad pracownikami kuchni w zakresie jakości wydawanych potraw,
- zamawianie towaru i kontrola stanów magazynowych,
- negocjowanie kontraktów na dostawy towarów i surowców
- nadzór nad dokumentacją systemu bezpieczeństwa żywności HACCP
- utrzymanie odpowiedniego wskaźnika FC oraz całkowitych kosztów
Hotel Senator ****
Chef de Partie
-odpowiedzialność za terminowe przygotowanie potraw
-kontrola jakości wydawanych potraw
-live cooking
-koordynacja pracy zmainy
Logo
Kuchmistrz
Hotel Orbis Solny***
-przygotowywanie i wydawanie potraw a'la carte
-obsługa imprez
Logo
Samodzielny kucharz
Kontrakty na zagranicznych statkach handlowych
-zaopatrzenie
-gotowanie dla załgi
-praca na pokładzie w czasie manewrów
Polska Żegluga Bałtycka S.A.
Pomocnik kucharza
Praca na promach pływających z Polski do Skandynawii

Szkolenia i kursy

Kuchnia Tajska w restauracji Dong Nam Suparom,
Kuchnia „Cztery Pory Roku”, program Orbisu
Regionalna kuchnia włoska, Spoleto Włochy 2003
Uczestnictwo w programie UE praktyczna nauka zawodu w Hiszpanii, Sewilla 2005
Uczestnictwo w programie UE, Szkolenie Somelier, Włochy 2009
Regionalna kuchnia toskańska, Kołobrzeg 2010
I inne

Specjalizacje

Hotelarstwo/Gastronomia/Turystyka
Katering/Restauracje/Gastronomia

Zainteresowania

Historia Kołobrzegu, fotografia, gotowanie, ruch na świeżym powietrzu.

Inne

Technik żywienia zbiorowego
Kucharz okrętowy
Kuchmistrz
Fotoblog jacek-ciesina.flog.pl

Grupy

Kuchnia włoska. La Cucina Italiana.
Kuchnia włoska. La Cucina Italiana.
Makaron, makaron i jeszcze raz makaron. Ale nie tylko, sprawdź jak wspaniały jest ten świat!