Języki
angielski
biegły
rosyjski
podstawowy
Doświadczenie zawodowe
Kierownik jakości
• Quality Manager Klastra „Die cut cluster“ – 4 fabryk w Europie. Odpowiedzialność za rozwój systemów jakości, kierowanie synergią i standaryzacją wśród czterech europejskich fabryk; Nadzór nad wdrażaniem procedur grupowych; Monitorowanie trendu kluczowych wskaźników jakości w stosunku do zdefiniowanych celów; Wspieranie CAPA (analizy defektów, dużych reklamacji, procesów) i kontrola skuteczności CAPA; Standaryzacja procedur testowych, standardowych procedur operacyjnych.
• Zarządzanie, nadzorowanie funkcjonowania i doskonalenie pracy w Działach Kontroli Jakości w dwóch zakładach w Polsce – zakład produkcji opakowań do żywności oraz zakład pakowania żywności.
• Wdrożenie systemów jakości i odpowiedzialność za proces certyfikacji systemów BRC Packaging, BRC Food, HACCP, ISO 14000, ISO 9000.
• Planowanie, koordynowanie i nadzór prac związanych z utrzymywaniem, doskonaleniem skuteczności oraz efektywnego funkcjonowania Zintegrowanego Systemu Zarządzania. Nadzór nad dokumentacją systemową.
• Analiza efektywności i optymalizacja procesów Zarządzania Jakością i Środowiskiem, monitoring wskaźników.
• Szkolenia pracowników w zakresie systemów jakości, dokumentacji systemowej, świadomości pracowników.
• Kontakty z dostawcami, klientami, audytorami.
• Przeprowadzanie audytów w zakładzie, audytów dostawców, audytów innych fabryk w Grupie.
• Nadzorowanie wszystkich audytów (wewnętrznych, zewnętrznych, urzędowych, audytów klientów itd.).
• Udział w projektach dotyczących nowych produktów.
• Odpowiedzialność za wszystkie aspekty środowiskowe: pozyskiwanie pozwoleń dla firmy, nadzór nad zarządzaniem odpadami, emisją. Nadzór nad spełnianiem regulacji prawnych dot. ochrony środowiska.
• Organizacja Działu Jakości, Laboratorium, wdrożenie metodyk badań.
• Zarządzanie, nadzorowanie funkcjonowania i doskonalenie pracy w Działach Kontroli Jakości w dwóch zakładach w Polsce – zakład produkcji opakowań do żywności oraz zakład pakowania żywności.
• Wdrożenie systemów jakości i odpowiedzialność za proces certyfikacji systemów BRC Packaging, BRC Food, HACCP, ISO 14000, ISO 9000.
• Planowanie, koordynowanie i nadzór prac związanych z utrzymywaniem, doskonaleniem skuteczności oraz efektywnego funkcjonowania Zintegrowanego Systemu Zarządzania. Nadzór nad dokumentacją systemową.
• Analiza efektywności i optymalizacja procesów Zarządzania Jakością i Środowiskiem, monitoring wskaźników.
• Szkolenia pracowników w zakresie systemów jakości, dokumentacji systemowej, świadomości pracowników.
• Kontakty z dostawcami, klientami, audytorami.
• Przeprowadzanie audytów w zakładzie, audytów dostawców, audytów innych fabryk w Grupie.
• Nadzorowanie wszystkich audytów (wewnętrznych, zewnętrznych, urzędowych, audytów klientów itd.).
• Udział w projektach dotyczących nowych produktów.
• Odpowiedzialność za wszystkie aspekty środowiskowe: pozyskiwanie pozwoleń dla firmy, nadzór nad zarządzaniem odpadami, emisją. Nadzór nad spełnianiem regulacji prawnych dot. ochrony środowiska.
• Organizacja Działu Jakości, Laboratorium, wdrożenie metodyk badań.
QHSE Manager
Huhtamaki FoodService Gliwice Sp z o.o.
• Kontrola i zarządzanie jakością procesu produkcji od fazy surowców do produktów gotowych.
• Wdrożenie systemów jakości i odpowiedzialność za proces certyfikacji systemów BRC/IOP, HACCP, ISO 14000, ISO 9000.
• Szkolenia pracowników w zakresie systemów jakości, dokumentacji systemowej, świadomości pracowników.
• Kontakty z dostawcami, klientami.
• Przeprowadzanie audytów w zakładzie, audytów dostawców.
• Nadzorowanie wszystkich audytów zewnętrznych, urzędowych, klientów.
• Udział w projektach dotyczących nowych produktów.
• Ścisła wspólpraca z siedzibą firmy w Belfaście, z działem jakości i produkcji.
• Udzial w konfiguracji struktury i w procesie tworzenia firmy od początku.
• Odpowiedzialność za wszystkie aspekty środowiskowe: pozyskiwanie pozwoleń dla firmy, nadzór nad zarządzaniem odpadami.
• Organizacja Działu Jakości, Laboratorium, wdrożenie metodyk badań i odpowiedniedniego sprzętu do kontroli i badań.
• Wdrożenie systemów jakości i odpowiedzialność za proces certyfikacji systemów BRC/IOP, HACCP, ISO 14000, ISO 9000.
• Szkolenia pracowników w zakresie systemów jakości, dokumentacji systemowej, świadomości pracowników.
• Kontakty z dostawcami, klientami.
• Przeprowadzanie audytów w zakładzie, audytów dostawców.
• Nadzorowanie wszystkich audytów zewnętrznych, urzędowych, klientów.
• Udział w projektach dotyczących nowych produktów.
• Ścisła wspólpraca z siedzibą firmy w Belfaście, z działem jakości i produkcji.
• Udzial w konfiguracji struktury i w procesie tworzenia firmy od początku.
• Odpowiedzialność za wszystkie aspekty środowiskowe: pozyskiwanie pozwoleń dla firmy, nadzór nad zarządzaniem odpadami.
• Organizacja Działu Jakości, Laboratorium, wdrożenie metodyk badań i odpowiedniedniego sprzętu do kontroli i badań.
Kierownik ds. Kontroli Jakości
• zapewnienie prawidłowego funkcjonowania Działu Kontroli Jakości, w zakresie:
analiza surowców, opakowań i produktów, zwalnianie surowców i
opakowań do produkcji oraz zwalnianie wyrobów na rynek, wdrażanie nowych
technik i metod analitycznych, zarządzanie badaniami stabilności produktów,
planowanie i koordynowanie pracy zespołu Kontroli Jakości,
• udział w audytach jakościowych, audytowanie dostawców
• rozwijanie, wdrażanie i monitorowanie procedur zapewniających
poziom jakości, odpowiedzialność za zachowanie obowiązującego poziomu
jakości,
• kontrola realizacji procedur utrzymania jakości - nadzór nad jakością procesu
technologicznego, przeprowadzaniem testów i badań produktu / usługi,
• zarządzanie pracą zespołu kontroli jakości - przeprowadzanie szkoleń, opracowywanie celów rocznych, przygotowywanie planów rozwojowych pracowników
• opracowywanie wskaźników jakościowych, analiza tendencji, przyczyn, wdrażanie działań naprawczych
• zarządzanie reklamacjami - analiza błędów produkcyjnych, działania
prewencyjne - diagram przyczynowo- skutkowy Ishikawy, Metodologia 8D, 5 WHY
analiza surowców, opakowań i produktów, zwalnianie surowców i
opakowań do produkcji oraz zwalnianie wyrobów na rynek, wdrażanie nowych
technik i metod analitycznych, zarządzanie badaniami stabilności produktów,
planowanie i koordynowanie pracy zespołu Kontroli Jakości,
• udział w audytach jakościowych, audytowanie dostawców
• rozwijanie, wdrażanie i monitorowanie procedur zapewniających
poziom jakości, odpowiedzialność za zachowanie obowiązującego poziomu
jakości,
• kontrola realizacji procedur utrzymania jakości - nadzór nad jakością procesu
technologicznego, przeprowadzaniem testów i badań produktu / usługi,
• zarządzanie pracą zespołu kontroli jakości - przeprowadzanie szkoleń, opracowywanie celów rocznych, przygotowywanie planów rozwojowych pracowników
• opracowywanie wskaźników jakościowych, analiza tendencji, przyczyn, wdrażanie działań naprawczych
• zarządzanie reklamacjami - analiza błędów produkcyjnych, działania
prewencyjne - diagram przyczynowo- skutkowy Ishikawy, Metodologia 8D, 5 WHY
SHEQ/Quality Manager
Odpowiedzialność za jakość produktów i surowców,
Nadzór technologiczny nad produkcją, pracą laboratorium, wprowadzanie nowych metodyk badań
Szkolenia pracowników dot. jakości, bezpieczeństwa i ochrony środowiska
Odpowiedzialność za rozpatrywanie wszystkich reklamacji
Wprowadzanie nowych produktów gotowych, formuł, surowców, opakowań do produkcji i systemu SAP
Jako Pełnomocnik ISO w zakładzie – odpowiedzialność za utrzymanie systemu w zakładzie (przeprowadzanie audytów wewnętrznych, przegląd i aktualizacja dokumentacji)
Nadzór nad Ochroną Środowiska w zakładzie (sprawozdania, raporty, uzyskanie pozwolenia zintegrowanego)
Kierowanie Komitetem Bezpieczeństwa, przeprowadzanie audytów bezpieczeństwa w zakładzie (Behavior Based Safety)
Weryfikacja stanów substancji niebezpiecznych SEVESO
Nadzór technologiczny nad produkcją, pracą laboratorium, wprowadzanie nowych metodyk badań
Szkolenia pracowników dot. jakości, bezpieczeństwa i ochrony środowiska
Odpowiedzialność za rozpatrywanie wszystkich reklamacji
Wprowadzanie nowych produktów gotowych, formuł, surowców, opakowań do produkcji i systemu SAP
Jako Pełnomocnik ISO w zakładzie – odpowiedzialność za utrzymanie systemu w zakładzie (przeprowadzanie audytów wewnętrznych, przegląd i aktualizacja dokumentacji)
Nadzór nad Ochroną Środowiska w zakładzie (sprawozdania, raporty, uzyskanie pozwolenia zintegrowanego)
Kierowanie Komitetem Bezpieczeństwa, przeprowadzanie audytów bezpieczeństwa w zakładzie (Behavior Based Safety)
Weryfikacja stanów substancji niebezpiecznych SEVESO
Specjalista Działu Ochrony Środowiska - Referent ds. Ochrony Środowiska
Cukier Małopolski S.A. Oddział w Garbowie
uzyskiwanie pozwoleń: wodnoprawnego, na wytwarzanie odpadów, emisję gazów i pyłu,
nadzór nad pracą ujęcia wody głębinowej, oczyszczalni ścieków, gospodarka odpadami,
dostosowywanie warunków firmy do nowych przepisów ochrony środowiska,
pozyskiwanie dotacji do sprzedaży wapna defekacyjnego rolnikom,
jako członek Zespołu ds. HACCP i Certyfikowany Audytor Wewnętrzny Systemu HACCP – wdrażanie systemu w cukrowni
nadzór nad pracą ujęcia wody głębinowej, oczyszczalni ścieków, gospodarka odpadami,
dostosowywanie warunków firmy do nowych przepisów ochrony środowiska,
pozyskiwanie dotacji do sprzedaży wapna defekacyjnego rolnikom,
jako członek Zespołu ds. HACCP i Certyfikowany Audytor Wewnętrzny Systemu HACCP – wdrażanie systemu w cukrowni
Szkolenia i kursy
* Certyfikowany Audytor Wewnętrzny oraz Pełnomocnik Zintegrowanych Systemów Zarządzania Jakością i Ochrona Środowiska ISO 9001 i ISO 14001 – szkolenia w Polsce i za granicą
* Certyfikowany Audytor Wewnętrzny HACCP
* Certyfikowany audytor BRC Packaging
* Szkolenie 5S - system wizualnego utrzymania porządku, czystości i dobrej organizacji w miejscu pracy
* Excel w biznesie
* Szkolenie BBS we Francji (Behavior Based Safety)
* REACH – zarządzanie chemikaliami
* Udział w Europejskim Programie Leaderów Ecolab - Leadership Modul I.
* Europejski trening 8D-methodology
* Audytor wiodący audytu ISO w fabrykach w innych krajach Europy
* FMEA
* Certyfikowany Audytor Wewnętrzny HACCP
* Certyfikowany audytor BRC Packaging
* Szkolenie 5S - system wizualnego utrzymania porządku, czystości i dobrej organizacji w miejscu pracy
* Excel w biznesie
* Szkolenie BBS we Francji (Behavior Based Safety)
* REACH – zarządzanie chemikaliami
* Udział w Europejskim Programie Leaderów Ecolab - Leadership Modul I.
* Europejski trening 8D-methodology
* Audytor wiodący audytu ISO w fabrykach w innych krajach Europy
* FMEA
Specjalizacje
Zarządzanie jakością
Zapewnienie jakości
Zarządzanie jakością
SHE/QA
Organizacje
Samodzielne wdrożenie ISO 9001 i ISO 14001 w zakładzie produkcji chemicznej oraz BRC Global Standard Packaging & Packaging Materials w przemyśle opakowaniowym
Teoretyczne oraz praktyczne przygotowanie w zakresie: techniki i analityki laboratoryjnej, mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, nieorganicznej i biofizycznej
Kierowanie Działem Jakości, rekrutacja pracowników do laboratorium, szkolenia
Kierowanie działem Ochrony Środowiska w zakładzie spożywczym i chemicznym. Bardzo dobra znajomość przepisów prawa ochrony środowiska – udział w szeregu seminariów i szkoleń nt. regulacji prawnych dotyczących korzystania ze środowiska
Praktyka we wdrażaniu systemu HACCP, GMP, GHP w zakładach spożywczych
Bardzo dobry kontakt ze współpracownikami, kierowanie zespołem, rozwój indywidualny podległych pracowników
Bardzo dobre umiejętności w szkoleniu innych pracowników
Teoretyczne oraz praktyczne przygotowanie w zakresie: techniki i analityki laboratoryjnej, mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, nieorganicznej i biofizycznej
Kierowanie Działem Jakości, rekrutacja pracowników do laboratorium, szkolenia
Kierowanie działem Ochrony Środowiska w zakładzie spożywczym i chemicznym. Bardzo dobra znajomość przepisów prawa ochrony środowiska – udział w szeregu seminariów i szkoleń nt. regulacji prawnych dotyczących korzystania ze środowiska
Praktyka we wdrażaniu systemu HACCP, GMP, GHP w zakładach spożywczych
Bardzo dobry kontakt ze współpracownikami, kierowanie zespołem, rozwój indywidualny podległych pracowników
Bardzo dobre umiejętności w szkoleniu innych pracowników
Grupy
Zarządzanie
Grupa dla zarządzających, chcących zarządzać i lubiących dzielić się wiedzą z zakresu zarządzania.