Grzegorz Łuc

Regionalny Dyrektor Sprzedaży ds Gastronomii
Kraków, małopolskie

Umiejętności

Zarządzanie klientami B2B Strategia biznesowa Zarządzanie kluczowymi klientami Zarządzanie Strategia marketingowa Microsoft Office Negocjacje Zarządzanie Sprzedażą Budowanie zepołu Zarządzanie zespołem Obsługa klienta 1

Doświadczenie zawodowe

Distribev Orbico Sp. z o.o.
Regionalny Dyrektor Sprzedaży ds Gastronomii
Koordynacja działań Zespołu Sprzedaży (6 Kierowników i 46 Handlowców) oraz współpraca operacyjna z Centrum Obsługi Klienta

Kluczowe zadania:
> Zarzadzanie Kanałem HoReCa na poziomie Polski
> Współtworzenie i realizacja strategii sprzedaży w Kanale HoReCa
> Odpowiedzialność za wyniki w aspektach wolumenowych, finansowych i dystrybucyjnych
> Współpraca z kluczowymi Producentami w celu tworzenia jak najlepszej oferty handlowej dla obsługiwanych Klientów
Tarczyński S.A.
Key Account Manager
Kluczowe zadania:
> Współpraca z Kluczowymi Klientami Modern Trade, C&C, HoReCa i B2B
> Opracowywanie indywidulanych planów działań dla obsługiwanych Klientów
> Negocjacje warunków handlowych oraz przygotowywanie optymalnej oferty asortymentowej
> Zarządzanie przyznanym budżetem promocyjnym
> Egzekucja w Rynku ustaleń na poziomie Centrali Sieci poprzez lokalne Struktury Sprzedaży
Tarczyński S.A.
HoReCa Manager
Kluczowe zadania:
> Opracowywanie strategii rozwoju kanału HoReCa
> Pozyskiwanie i aktywna współpraca z kluczowymi klientami
> Rozwój sprzedaży i realizacja wyznaczonych celów jakościowych
> Współpraca z Dystrybutorami w kanale HoReCa
> Przygotowywanie ofert handlowych i negocjacje warunków sprzedaży
Grupa Żywiec S.A.
Regionalny Kierownik ds Gastronomii
Zarządzanie kanałem HoReCa i koordynacja pracy zespołu 6 Kierowników Obszaru Sprzedaży i 33 Przedstawicieli Handlowych na podległym mi obszarze: woj. małopolskie, podkarpackie, lubelskie, świętokrzyskie i część mazowieckiego – Radom, Grójec, Warka.

Kluczowe zadania:
> Odpowiedzialność za wolumen i przychód ze sprzedaży produktów Grupy Żywiec i portfolio niepiwnego
> Kontrola realizacji powierzonego budżetu wielkości blisko 10mln pln
> Wdrażanie i egzekucja standardów operacyjnych w punktach sprzedaży
> Negocjowanie nowych kontraktów handlowych oraz zarządzanie trwającymi
> Implementacja nowej strategii dla kanału HoReCa w GŻ

Osiągnięcia:
> najlepsze wyniki realizacji zadań operacyjnych na poziomie Polski w 2015r
> najlepsze wyniki pracy jakościowej na poziomie Polski w 2015r

lokalizacja Region Południowo-Wschodni (woj. małopolskie, podkarpackie, lubleskie, świętokrzyskie)
Grupa Żywiec S.A.
Regionalny Kierownik ds Hurtu i Cash&Carry
Zarządzanie Kanałem Hurtowym oraz klientami Cash & Carry na poziomie regionu: woj. małopolskie, podkarpackie, lubelskie, świętokrzyskie i część mazowieckiego – Radom, Grójec, Warka.
Koordynowanie pracy Zespołu 6 Kierowników ds rozwoju Hurtu i 2 Specjalistów ds. C&C.

Kluczowe zadania:
> Negocjacja warunków handlowych i planów sprzedaży z kluczowymi Partnerami Handlowymi
> Egzekucja budżetu wsparcia sprzedaży wielkości blisko 2mln pln
> Kreowanie strategii dla kanału hurtowego:
- wdrożenie nowej Umowy Hurtowej
- wprowadzenie zasad Nowej Polityki Kredytowej
> Egzekucja centralnych ustaleń promocyjnych i sprzedażowych

Osiągnięcia:
Najlepsi z Najlepszych 2011 - zwycięstwo jako Najlepszy Zespół Hurtowy w Polsce

lokalizacja Region Południowo-Wschodni (woj. małolopskie, podkarpackie, lubelskie, świętokrzyskie)
Grupa Żywiec S.A.
Menadżer Sprzedaży - Dystrykt
Zarządzanie zespołem 5 Kierowników Obszaru Sprzedaży oraz 26 Przedstawicieli Handlowych na obszarze Dystryktu Krakowskiego (woj. Małopolskie) na poziomie kanału Detal, Hurt i HoReCa

Kluczowe zadania:
> Realizacja wolumenowego planu sprzedaży na produkty Grupy Żywiec
> Realizacja planu marżowego na Portfolio Zewnętrznym (nie piwnym)
> Kontrola wskaźników efektywności na podstawie Raportów Mechanizmów Operacyjnych
> Przygotowywanie długo i krótkoterminowych strategii lokalnych
> Kontrola wyników podległych Zespołów Kierowniczych na poziomie ilościowym oraz jakościowym
> Zarządzanie budżetem wielkości blisko 5mln pln
> Budowanie optymalnego Zespołu Sprzedażowego poprzez przeprowadzanie coachingów z Kierownikami i Handlowcami, udział w procesach rekrutacyjnych

lokalizacja Dystrykt Krakowski
Logo
Zastępca Regionalnego Dyrektora Sprzedaży
Grupa Handlowa Sp. z o.o. / Grupa Żywiec S.A
Zarządzanie zespołem sprzedażowym 6 Kierowników Obszarów Sprzedaży i 33 Przedstawicieli Handlowych w kanale Detalicznym, Hurtowym i Gastronomicznym

Kluczowe zadania:
> Realizacja rocznego planu sprzedaży w rozbiciu na poszczególne kanały dystrybucyjne
> Realizacja egzekucji strategicznych parametrów dystrybucyjnych na poziomie Regionu w tym udziałów rynkowych oraz dystrybucji numerycznej GŻ w odniesieniu do poszczególnych marek
> Analiza i interpretacja wyników sprzedaży w tworzeniu strategii handlowej
> Wyznaczanie długo i krótkoterminowych zadań i planów sprzedaży dla Zespołów Sprzedażowych
> Zarządzanie budżetem w wysokości ponad 10mln pln w rozbiciu na odpowiednie konta kosztowe
> Współpraca crossfunkcyjna z innymi Działami Grupy Żywiec

lokalizacja Region Południowy-Wschód
Logo
Kierownik Obszaru Sprzedaży ds Detalu
Grupa Handlowa Sp. z o.o. / Grupa Żywiec S.A.
lokalizacja Kraków, woj. małopolskie, Polska
Logo
Kierownik Obszaru Sprzedaży ds Detalu
Grupa Handlowa Sp. z o.o. / Grupa Żywiec S.A
lokalizacja Kielce, Swietokrzyskie District, Polska
Logo
Przedstawiciel Handlowy ds Gastronomii
Grupa Handlowa Sp. z o.o. / Grupa Żywiec S.A.
lokalizacja Kraków-Centrum, woj. małopolskie, Polska
Heineken International
Przedstawiciel Handlowy
Osiągnięcia:
Przedstawiciel Roku w Heineken Polska Sp. z o.o.

lokalizacja Kraków, woj. małopolskie, Polska

Szkolenia i kursy

WYBRANE SZKOLENIA:
• Zaawansowany Business Coaching & Effectivness – GBR
• Menedżer Rozwoju w dziale sprzedaży GŻ
• Leaders of the Future - Przywództwo w zarządzaniu zmianą
• Master Trainer of Heineken C&EE
• Profesjonalne Prowadzenie Badania Kompetencji Metodą Assessment Centre
• Sztuka Prezentacji – 07.2006
• Otwarta Komunikacja – Kadra Kierownicza
• Metodyka Zarządzania - Kadra Kierownicza
• Techniki negocjacji handlowej w praktyce – Heineken Polska
• Zarządzanie czasem – Mach&Partner Consulting

Edukacja

Logo
, magisterskie
AWF im. Bronisława Czecha w Krakowie

Specjalizacje

Hotelarstwo/Gastronomia/Turystyka
Katering/Restauracje/Gastronomia
Sprzedaż
Zarządzanie sprzedażą
Sprzedaż - FMCG
Artykuły spożywcze/Alkohol/Tytoń
Zdrowie/Uroda/Rekreacja
Sport/Rekreacja

Zainteresowania

Żeglarstwo śródlądowe i morskie, narciarstwo, fotografia

Grupy

HoReCa gastronomia
HoReCa gastronomia
Hotele-Restauracje-Catering
Sprzedaż
Sprzedaż
Grupa dla osób interesujących się praktykami sprzedażowymi, traktujących sprzedaż jako sztukę, mająca ciekawe doświadczenia w zakresie sprzedaży.
Top Manager
Top Manager
Zapraszam do dyskusji kadrę zarządzającą i młodych ludzi na początku kariery zawodowej.
Zarządzanie
Zarządzanie
Grupa dla zarządzających, chcących zarządzać i lubiących dzielić się wiedzą z zakresu zarządzania.