Anna M.

Anna M. adiunkt WUM

Temat: zupa cebulowa

poszukuję dobrego przepisu :-)
Aleksandra M.

Aleksandra M. Supply Chain
Manager, APICS

Temat: zupa cebulowa

4 duże cebule (ok. 700 g)
2 litry rosołu wołowego lub z kury
4 łyżki masła
2-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2; łyżeczki suszonego tymianku (bardzo ważny składnik poza, oczywiście, cebulą)
szczypta gałki muszkatołowej
2 goździki
1 łyżka mąki
8 grubych kromek bułki
150 g startego grojera lub ementalera
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W dużym, ciężkim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebule i smażymy przez 10-12 minut, aż się lekko wyzłocą.
Wsypujemy łyżeczkę cukru. Smażymy jeszcze przez 10 minut – pod przykryciem. Gdy cebula nabierze lekko brunatnej barwy, wsypujemy kopiastą łyżkę mąki. Mieszamy i trzymamy rondel na średnim ogniu jeszcze 2 minuty. Dodajemy tymianek, goździki i dwa ząbki drobno posiekanego czosnku.
Teraz stopniowo dolewamy bulion (zimny), mieszamy zupę i podgrzewamy, aż do wrzenia. Tutaj pojawi nam się na powierzchni zupy piana, którą zbieramy, zmniejszamy płomień i gotujemy zupę na wolnym ogniu przez 45 minut. Sprawdzamy czy jest dostatecznie słona, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Rozgrzewamy piekarnik. Smarujemy każdą kromkę bułki masłem utartym ze zmiażdżonym czosnkiem. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika (200%). Po 15 minutach wyjmujemy je, nie wyłączamy piekarnika.
Zupę wlewamy do 6-8 żaroodpornych miseczek, napełniając każdą do 3/4 wysokości naczynia.
Posypujemy zupę połową sera. Na wierzchu układamy grzanki i również posypujemy je serem. Zapiekamy w piekarniku przez 4-5 minut, aż do momentu kiedy ser zacznie się topić.

Brzmi skomplikowanie, ale to tylko pozory, a jest przepyszna, a ten cudny aromat tymianku....

PS Ja nie bawię sie w zapiekanie w piekarniku - robie osobno grzanki i wrzucam do zupy.

Następna dyskusja:

Zupa NIC




Wyślij zaproszenie do