Maria Zofia Tomaszewska www.edumuz.pl
Temat: Krem z brokułów
Składniki:- 400 g brokułów,
- 1 marchewka średniej wielkości,
- 2 ziemniaki średniej wielkości lub 1 duży,
- 100 g cebuli lub szalotki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 litr wody,
- Rama Cremefine do gotowania,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Rozdrobnić brokuły na małe różyczki. Obrać marchewki i ziemniaki, pokroić je w kawałki.
Następnie pokroić cebulę. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obsmażyć delikatnie na oliwie i dusić na
wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać brokuły. Zalać wodą i lekko posolić. Nakryć pokrywką i gotować
przez 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Przełożyć wszystkie warzywa do miksera i miksować aż
do otrzymania jednolitego kremu. Zupę posolić i popieprzyć.
Jak podawać?
Tuż przed podaniem dodać Ramę Cremefine.