Sylwester Krupa

Sylwester Krupa Ekspert ds. IT

Temat: Przepis na kugiel, rejbak, blaszak, babę ziemniaczaną

Jak widać w każdym zakątku Polski ma te danie inną nazwę, ale pewnie składniki i sposób przygotowania jest bardzo podobny. Dodam że nazwą KUGIEL i REJBAK jest spotykana z Kurpiowszczyzny z której się wywodzę ;)

A oto przepis - wszystko oczywiście na oko, grunt aby zachować proporcje :)

Na gar 5 litrowy:

około kilograma boczku - u nas dostępna piękna słonina boczkowa (nic innego jak boczek tylko trochę bardziej tłusty)
około 200-300 gram słoniny (około 1/3 tej porcji używam do podsmażenia cebuli, resztę tnie się w paski które kładzie się na wierzch kugla aby w czasie pieczenia się też zapiekał w tłuszczyku z góry i nie obsychał.
3 cebule
5 jajek
po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
około 1,5 łyżki soli, 1,5 łyżki pieprzu, 1 łyżka majeranku
około 5 kilo ziemniaków obranych i startych.
odrobina kwasku, cytryny

Przygotowanie:
Kroję w kostkę odrobinę słoniny (tą 1/3) topię ją na patelni i w trakcie wytapiania dodaję pokrojone w kostkę 3 cebule, smażę aż się zeszkli.
Na oddzielnej patelni przesmażam boczek.
Ziemniaki należy zetrzeć tuż przed wymieszaniem składników (inaczej zaczną czernieć).
Dla wszystkiego w trakcie tarcia dodaję odrobinę kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do tartych ziemniaków - to powoduje że wolniej czernieją.
Do gara 5 litrowego wrzucam utarte ziemniaki, rozbełtane jajka (tak aby białko połączyło się z żółtkami), dodaję przesmażoną cebulę, boczek, sól, pieprz, majeranem obie mąki i wyrabiam aby wszystko się połączyło.
Sól należy dozować ostrożne - nigdy nie wiadomo jak słony był kupiony boczek.
U mnie testem na słoność ciasta jest usmażenie na patelni 1-2 placków ziemniaczanych i po prostu skosztowanie - jeśli jest ok no to ciasto ładujemy na wąskie długie blachy, na wierzch kładziemy paski słoniny i sru do piekarnika na około 1,5-2 godziny.

U nas podaje się to z surówką z poszatkowanej drobno białej kapusty, odrobiny startej na grubej tarce marchwi i jabłka którą doprawia się solą, cukrem, odrobiną oleju.
Proporcje - na miskę taką około 2 litrową kapusty daje się jedną marchewkę i jedno jabłko.:)

To wszystko - chcecie jeszcze przepis na golonki?
Jest banalnie prosty:)
Kupuję golonkę, oglądam czy jest dobrze oczyszczona z włosia (jak trzeba ją opalam), wrzucam ją do gara, zalewam wodą tak aby ją przykryła, dorzucam 1 pietruszkę, 1 marchewkę, kawałek selera, ze 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego, dosalam i dodaję pieprzu tak aby było doprawione (każdy na swój smak) i gotuję około 2-3 godzin.
Następnie wyjmuję golonkę, przekładam na brytfankę (naczynie żaroodporne) i zalewam piwem zmieszanym z miodem i wyciśniętym czosnkiem (proporcje zależne od gustów smakowych - zarówno ilość i rodzaj piwa, ilość czosnku i miodu do indywidualnego wyboru). Zapiekać około 30-60 minut, od czasu do czasu podlewając sosem. Miód sprawia że skórka na golące staje się chrupka.;)
Ja gdy robię golonkę pod koniec gotowania dodaję do niej pora, brukselkę, kalafiora, brokuła -wtedy mam warzywa do podania razem z golonką.:)
Można też do golonki dodać 1-2 nóżki, lub jeszcze jedną golonkę i zrobić i golonkę z pieca i galaretkę z nóżek (z dodatkiem golonki) - wtedy wychodzi jak salceson.;)

Smacznego!!!Sylwester Krupa edytował(a) ten post dnia 22.02.12 o godzinie 09:48
Marek G.

Marek G. Patrz, którędy
idziesz byś nie
stąpnął na kawałek
Lasu pr...

Temat: Przepis na kugiel, rejbak, blaszak, babę ziemniaczaną

od ciotki Wikipedii

Kugel (jidysz: קוגל kugl lub קוגעל) - tradycyjne żydowskie danie - babka ziemniaczana z cebulką i in. pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki i/lub żeberka wieprzowe. W kuchni żydowskiej często przyrządzany z mięsem kaczki.

W Polsce rozpowszechniony między innymi na Kurpiach (pod nazwą rejbak), w okolicach Przedborza, Radoszyc i Radomska (znany jako kugiel). Najczęściej przyrządzany z żeberkami wieprzowymi, choć można również wykorzystać inne rodzaje mięsa (np. wołowinę). Ze względu na czasochłonność przygotowania na stołach pojawia się głównie z okazji świąt.

Kugel ziemniaczany - żydowski

8 ziemniaków
1 duża cebula
6 łyżek mąki macowej
jaja
sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych otworach. Odcisnąć na durszlaku. Z białek ubić pianę, którą wraz z surowymi żółtkami, solą, pieprzem, margaryną i mąką macową dodajemy do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wylać na formę wysmarowaną olejem słonecznikowym. Piec w piekarniku ok. 1 godz (do chwili aż powierzchnia będzie chrupiąca).

Kugiel z mięsem - polski

ok. 3 kg ziemniaków
1/2 kg mięsa wołowego
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę zetrzeć na tarce razem z ziemniakami lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać sól i pieprz do smaku. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni. Blachę z ziemniaczaną masą włożyć do piekarnika na najniższą półkę na ok. 1,5 godz. Po tym czasie podnieść blachę wyżej i piec jeszcze 1 godz. nadal w tej samej temperaturze.

Kugel przyrządza się także z makaronu, w kilku wersjach, z różnych rodzajów makaronu, np. na słodko z twarogiem, jajkiem i cukrem, "brązowy kugiel makaronowy" - z cukrem i pieprzem.

i cosik dla ducha, a coby si lepi babka trawiła

http://www.youtube.com/watch?v=9gvzxv5ztRU&feature=rel...
Marek G.

Marek G. Patrz, którędy
idziesz byś nie
stąpnął na kawałek
Lasu pr...

Temat: Przepis na kugiel, rejbak, blaszak, babę ziemniaczaną

i pod golonkie...
http://www.youtube.com/watch?v=85o9rugVoJU&feature=rel...

konto usunięte

Temat: Przepis na kugiel, rejbak, blaszak, babę ziemniaczaną

Sylwester Krupa:
Jak widać w każdym zakątku Polski ma te danie inną nazwę, ale pewnie składniki i sposób przygotowania jest bardzo podobny. Dodam że nazwą KUGIEL i REJBAK jest spotykana z Kurpiowszczyzny z której się wywodzę ;)
pyszne :))) jak mojej Babci :)
Sylwester Krupa

Sylwester Krupa Ekspert ds. IT

Temat: Przepis na kugiel, rejbak, blaszak, babę ziemniaczaną

Urszula S.:
Sylwester Krupa:
Jak widać w każdym zakątku Polski ma te danie inną nazwę, ale pewnie składniki i sposób przygotowania jest bardzo podobny. Dodam że nazwą KUGIEL i REJBAK jest spotykana z Kurpiowszczyzny z której się wywodzę ;)
pyszne :))) jak mojej Babci :)


Jadłaś? Czy Andrzej Ci przyniósł, czy gdzieś zeżarł po drodze ;)
Na pewno nie, bo nie dałby rrady po golonce jaką obtańcował ;)

konto usunięte

Temat: Przepis na kugiel, rejbak, blaszak, babę ziemniaczaną

Sylwester Krupa:
Jadłaś? Czy Andrzej Ci przyniósł, czy gdzieś zeżarł po drodze ;)
jadłam, przyniósł :)))
Na pewno nie, bo nie dałby rrady po golonce jaką obtańcował ;)
hmmm, nic nie mówił, że były tańce :)))

Temat: Przepis na kugiel, rejbak, blaszak, babę ziemniaczaną

No i z babami tak bywa (:(
Była baba i nie ma baby (:

"Dziś pozostał mi po tobie smutek żal "

Następna dyskusja:

Przepis na Ladies Styling b...




Wyślij zaproszenie do