Zbigniew J Piskorz

Zbigniew J Piskorz www.PISKORZ.pl
sMs692094788
kreowanie wizerunku
...

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują



"Dziennik": Polskie piekarnie przeżywają niespotykany dotychczas kryzys, po tym jak rewolucja żywieniowa doprowadziła do poważnego spadku sprzedaży chleba. W zeszłym roku Polacy kupili go średnio o 2kg na osobę mniej. Efektem jest plajta ponad 300 piekarni i poważne kłopoty kolejnych.
Padają nawet firmy, które sprzedawały pieczywo od czasów przedwojennych. Nikt nie wie jak zaradzić kryzysowi. - Tak złych czasów jeszcze nie pamiętam. Sprzedajemy coraz mniej pieczywa, dobijają nas ceny za prąd i gaz. Jeśli nic się nie zmieni, w grudniu zamykam piekarnię i jadę do Niemiec. Czeka tam na mnie posada szefa produkcji - mówi "Dziennikowi" Jacek Śliwa, który w branży piekarniczej spędził ponad 40 lat.

- Sprzedaż tych produktów według naszych szacunków wzrasta średnio o 5 proc. rocznie, a branża piekarnicza tonie jak "Titanic" - mówi "Dziennikowi" szef instytutu "Polskie Pieczywo" Grzegorz Nowakowski. - Tradycyjne pieczywo jest niezdrowe i tuczące. Pieczywo chrupkie jest zdecydowanie lepsze - mówi dietetyk Anna Pietrych. Nie zgadza się z nią Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. "Białe pieczywo jest podstawą naszego żywienia. Rezygnując z chleba na rzecz musli ulegamy modzie. A tak w ogóle najłatwiej jest schudnąć dzięki bieganiu, a nie odrzuceniu pieczywa".

Więcej w dzisiejszym "Dzienniku".
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

ja mysle ze to bardzo pozytywna wiadomosc :-)
Monika Gorbaczyńska

Monika Gorbaczyńska Każdego dnia szukaj
własnej drogi
szczęścia

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

ale ceny pieczywa są nie raz brane z kosmosu
np u mnie w Warszawie w piekarniu Czubak - pieczywo ksoztuje nawet 25 zł za kilogram ( ja rozumiem ze żytnia maka jest droższa i ten chcleb jest na zakwasie itd) ale cena to juz sporoa przesada.
ja nie jem pieczywa chrupkiego - jem pełnoziarniste (ale ceny jego rosną w zastraszajacym tempie- więc jem go mało)
Joanna W.

Joanna W. Specjalista ds
Rozwiązań
Systemowych

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

A ja na własnym przykładzie mogę potwierdzić, że już samo zrezygnowanie z chleba, wpływa wyraźnie na sylwetkę! Nie trzeba biegać.
Robert K.

Robert K. mgr inż. elektryk

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

Joanna Woszczyńska:
A ja na własnym przykładzie mogę potwierdzić, że już samo zrezygnowanie z chleba, wpływa wyraźnie na sylwetkę! Nie trzeba biegać.

A ja słyszałem, że całkowite zaprzestanie jedzenia wpływa wyraźnie na sylwetkę i tez nie trzeba biegać. Przykład: zdjęcia ludzi z obozów koncentracyjnych.
Elżbieta U.

Elżbieta U. szkolenia
savoir-vivre i
stylizacja, PR,
marketing, reklama

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

druga strona medalu jest następująca:
powstało tak dużo (zdecydowanie za dużo) piekarni, więc oczywistym jest, że część z nich musi upaść
piekarnie w pogoni za zyskiem produkują pieczywo coraz gorszej jakości
Andżelika Walaszek-Pokora

Andżelika Walaszek-Pokora Project/Account
manager. Po
godzinach
animator/konferansje
r

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

Jak jest właściwie z tym pieczywem, jeść, nie jeść?
Tylko ciemne, czy Np. tylko Wase? Ja, czy jem, czy odstawiam to i tak przybieram, jedynie ćwiczenia troszkę to hamują.
Koleżanka z pracy miała straszne zaparcia, poszła do dietetyka, a ten, że musi jeść białe pieczywo, bo inne jej się za wolno trawi:/Andżelika Walaszek edytował(a) ten post dnia 12.05.08 o godzinie 14:29

konto usunięte

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

Myślę, że duży wpływ na spadek sprzedaży chleba w piekarniach ma również sprzedaż najróżniejszych chlebków paczkowanych, w tym lekkich (wiadomo jakich)

Przyznam szczerze, że niejednokrotnie słyszałam co piekarze wyrabiają w piekarniach i jakimi "dodatkami" wzbogacają chleb... nie dziwcie się więc że sprzedaż spada. Ludzie zrobili się brzydliwi...

Sama osobiście nie lubię chleba z piekarni... nie wiadomo kto go dotykał i gdzie leżał, jakie owady na nim siadały i czy komuś przypadkiem nie spadł na ziemię... eh... przy paczkowanym chlebie takich sytuacji jest znacznie mniej...

A poza tym chleb do najzdrowszych produktów nie należy... więc nie ma czego żałować.

konto usunięte

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

Jak wam nie pasuje sami pieczcie. Ja piekę. Jest naprawdę tani. Mąka i zakwas. Piekę w tych wąskich formach na ciasto. Po wypieku jest bardzo chrupki. Później szybko staje się lekko czerstwy, ale pozostaje taki przez tydzień i smakuje podobnie na drugi i czwarty dzień. No i nie ma tak ładniutkiej brązowej skórki. Jak dacie taki sąsiadce to się nie odpędzicie od niej na długie miesiące. Wbrew pozorom wypiek, łącznie z mąką gazem itd, nie jest w cale drogi, a może wyjść nawet taniej. No i zdrowiej.
Katarzyna Z.

Katarzyna Z. ....a wariatka
jeszcze tańczy ....

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

Anna Józefowska:
Myślę, że duży wpływ na spadek sprzedaży chleba w piekarniach ma również sprzedaż najróżniejszych chlebków paczkowanych, w tym lekkich (wiadomo jakich)

Przyznam szczerze, że niejednokrotnie słyszałam co piekarze wyrabiają w piekarniach i jakimi "dodatkami" wzbogacają chleb... nie dziwcie się więc że sprzedaż spada. Ludzie zrobili się brzydliwi...

Sama osobiście nie lubię chleba z piekarni... nie wiadomo kto go dotykał i gdzie leżał, jakie owady na nim siadały i czy komuś przypadkiem nie spadł na ziemię... eh... przy paczkowanym chlebie takich sytuacji jest znacznie mniej...

A poza tym chleb do najzdrowszych produktów nie należy... więc nie ma czego żałować.

Niestety, każde pieczywo, nawet to pakowane, jest z piekarni. Tylko czasami ta piekarnia jest tak duża, że jest już "zakładem produkcyjnym" i nie zawsze warunki higieniczne są tam idealne. ;)
Joanna W.

Joanna W. Specjalista ds
Rozwiązań
Systemowych

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

Robert K.:
Joanna Woszczyńska:
A ja na własnym przykładzie mogę potwierdzić, że już samo zrezygnowanie z chleba, wpływa wyraźnie na sylwetkę! Nie trzeba biegać.

A ja słyszałem, że całkowite zaprzestanie jedzenia wpływa wyraźnie na sylwetkę i tez nie trzeba biegać. Przykład: zdjęcia ludzi z obozów koncentracyjnych.

Za pojęciem tradycyjnego chleba nie kryje się to, że ma tyle kalorii(!!!) co pączek czy że dla zasady kobiety nuszą sobie odmawiać i sie umartwiać, raczej chodziło mi o inne aspekty np.: drożdżaki, zmiana flory bakteryjnej jelit, a za tym idzie.... mało przyjemna dolegliwość(ci),,, ale po co wymieniać się poglądami, opiniami, skoro takie złośliwe komentarze się słyszy.
Robert K.

Robert K. mgr inż. elektryk

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

Joanna Woszczyńska:
Robert K.:
Joanna Woszczyńska:
A ja na własnym przykładzie mogę potwierdzić, że już samo zrezygnowanie z chleba, wpływa wyraźnie na sylwetkę! Nie trzeba biegać.

A ja słyszałem, że całkowite zaprzestanie jedzenia wpływa wyraźnie na sylwetkę i tez nie trzeba biegać. Przykład: zdjęcia ludzi z obozów koncentracyjnych.

Za pojęciem tradycyjnego chleba nie kryje się to, że ma tyle kalorii(!!!) co pączek czy że dla zasady kobiety nuszą sobie odmawiać i sie umartwiać, raczej chodziło mi o inne aspekty np.: drożdżaki, zmiana flory bakteryjnej jelit, a za tym idzie.... mało przyjemna dolegliwość(ci),,, ale po co wymieniać się poglądami, opiniami, skoro takie złośliwe komentarze się słyszy.

To trzeba było tak napisać, a napisałaś "że już samo zrezygnowanie z chleba". Dla mnie chleb to chleb, nie muszę się znać na tym co powoduje różne zjawiska w organizmie, nie wnikam w jego skład i nie postrzegam go jako związku chemicznego, bo się po prostu na tym nie znam.
Natalia Kostrzewska

Natalia Kostrzewska projektant, Imar
S.A.

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

Izabela P.:
ja mysle ze to bardzo pozytywna wiadomosc :-)

taka msz intulicje, czy na czyms realnym opierasz to myslenie?
Chyba nie cieszy Cie paljta przedsiebiorców?
A co do zwyczajów żywieniowych to np. zytni chleb jest zdrowy dla grupy krwi 0 my dear lady...
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

Natalia Kostrzewska:
Izabela P.:
ja mysle ze to bardzo pozytywna wiadomosc :-)

taka msz intulicje, czy na czyms realnym opierasz to myslenie?
Chyba nie cieszy Cie paljta przedsiebiorców?
A co do zwyczajów żywieniowych to np. zytni chleb jest zdrowydla grupy krwi 0 my dear lady...


wyrazam swoja opinie, a jest ona taka, ze ciesze sie z tego iz coraz mniej ludzi jada pieczywo. wedlug mnie nie jest ono zdrowe, a przynajmniej dla mojego organizmu ( i to jest "to" realne na czym sie opieram! ).

konto usunięte

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

osobiście uwielbiam pieczywo, szczególnie chleb i to jeszcze najlepiej wielką piętkę z ciepłego chlebka z masełkiem (nie z jakąś tam ramą czy czymś podobnym). Nie da się tego pysznego smaku z niczym porównać i nic go nie zastąpi. Płatki na śniadanie mogę zjeść 1, 2 dni pod rząd, ale w końcu będzie mi brakowało chleba.
A tak swoją drogą płatki typu fit są znacząco bardziej kaloryczne jak pajda chlebka.

A co do tego, że nie wiadomo co tam wkładają, kto dotykał i czym, co na tym siedziało...
a wiadomo jak to kelner niósł nam nasz obiadek? czy nie uznał, że jesteśmy upierdliwym klientem i czegoś nam dodatkowo nie włożył do jedzenia/picia, czy kucharz i kelner umyli ręce po wyjściu z kibelka? itp. itd.
Nie popadajmy w paranoję.
Robert Z.

Robert Z. Projekty i
realizacje,zaprasza
do kontaktu.

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

To jest forum na temat chleba czy parada uszczypliwosci??...bo przeczytalem i sie pogubilem troszke.
Jarosław Waśkiewicz

Jarosław Waśkiewicz Biznesnafali.pl
Markajestkobieta.pl
Jaroslawwaskiewicz.c
om

Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują

A propo piekarni i chleba

Zapraszam do najnowszego wywiadu 'Na Dywaniku'
O rodzinnych tradycjach, wpływie pieczywa na zdrowie i promocji piekarskich wyrobów piekarskich i ciastkarskich w kraju i za granicą, rozmawiamy z Andrzejem Szydłowskim, najlepszym piekarzem na świecie za rok 2009 Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP i Międzynarodowej Unii Piekarskiej

http://biznesnafali.pl/component/content/article/7-na-...



Wyślij zaproszenie do