Zbigniew J
Piskorz
www.PISKORZ.pl
sMs692094788
kreowanie wizerunku
...
Temat: TYLKO Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują
Polacy nie chcą chleba; setki piekarni plajtują"Dziennik": Polskie piekarnie przeżywają niespotykany dotychczas kryzys, po tym jak rewolucja żywieniowa doprowadziła do poważnego spadku sprzedaży chleba. W zeszłym roku Polacy kupili go średnio o 2kg na osobę mniej. Efektem jest plajta ponad 300 piekarni i poważne kłopoty kolejnych.
Padają nawet firmy, które sprzedawały pieczywo od czasów przedwojennych. Nikt nie wie jak zaradzić kryzysowi. - Tak złych czasów jeszcze nie pamiętam. Sprzedajemy coraz mniej pieczywa, dobijają nas ceny za prąd i gaz. Jeśli nic się nie zmieni, w grudniu zamykam piekarnię i jadę do Niemiec. Czeka tam na mnie posada szefa produkcji - mówi "Dziennikowi" Jacek Śliwa, który w branży piekarniczej spędził ponad 40 lat.
- Sprzedaż tych produktów według naszych szacunków wzrasta średnio o 5 proc. rocznie, a branża piekarnicza tonie jak "Titanic" - mówi "Dziennikowi" szef instytutu "Polskie Pieczywo" Grzegorz Nowakowski. - Tradycyjne pieczywo jest niezdrowe i tuczące. Pieczywo chrupkie jest zdecydowanie lepsze - mówi dietetyk Anna Pietrych. Nie zgadza się z nią Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. "Białe pieczywo jest podstawą naszego żywienia. Rezygnując z chleba na rzecz musli ulegamy modzie. A tak w ogóle najłatwiej jest schudnąć dzięki bieganiu, a nie odrzuceniu pieczywa".
Więcej w dzisiejszym "Dzienniku".