Wojciech K.

Wojciech K. Dyrektor Finansowy,
Scanfil Poland

Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??

;-)
Joanna B.

Joanna B. Recruitment
consultant (Poland
and Europe)

Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??

To, że konieczna jest dobrze ugotowana, dobrej jakości pasta (le penne najlepiej) wspominać nie trzeba :-)
Do tego podsmażona pancetta (polski boczek wędzony też się nada:-) ). Ja smażę z dodatkiem odrobiny (!!!!) ostrej oliwy z pepperoncino. Oczywiście na dużej, głebokiej patelni. Pastę należy odlać, ale nie przelewać zimną wodą i zostawić odrobinkę dosłownie wody z gotowania. Wrzucić do podsmażonej dobrze pancetty. Natychmiast wlać do patelni rozbełtane jajko lub dwa (zalezy od ilości pasty) i po dwóch sekundach - nie dłużej - zdjąć z ognia i dobrze wynieszczać cąłośc. Chodzi o to, żeby jajko nie ścięlo się zupełnie. Choć istnieje też wersja z jajkiem ściętym dokumentnie. Jajko oczywiście powinno być rozbełttane ze sporą ilościa pieprzu, ale bez soli.

Tak przygotowana carbonara znalazła uznanie w oczach mojego włoskiego przyjaciela, który powiedział, że jest lepsza od tej którą robi jego mama. A to w ustach Włocha jest komplementem nie lada :-)

konto usunięte

Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??

zostawmy kwestie makaronu...
ja podsmazam boczek w drobnych kosteczkach
potem dodaję śmietanę rame creme de fine ta gęsta a do tego dwa zółtka, potem na koniec dużo pietruszki swieżej i starty parmezan

konto usunięte

Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??

Tak przygotowana carbonara znalazła uznanie w oczach mojego włoskiego przyjaciela, który powiedział, że jest lepsza od tej którą robi jego mama. A to w ustach Włocha jest komplementem nie lada :-)


A co miał powiedzieć... kłamał:)
Krzysztof G.

Krzysztof G. Fotografia

Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??

jajka od razu do klusek? łeee...

konto usunięte

Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??

a to mój przepis:
najpierw podsmażam boczek z cebulą, tak, żeby cebula się nie zarumieniła, tylko była zeszklona; dolewam wino (białe półwytrawne lub wytrawne), mieszam chwilę, aż się trochę wygotuje;
mieszam żółtka ze śmietaną i dodaję na patelnię, przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową; po wymieszaniu z ugotowanym (oczywiście al dente) makaronem posypuję parmezanem (nie zawsze); proporcji nie podam, bo na oko robię ;) jak czasem sos wychodzi za gęsty, to rozrzedzam mlekiem.
Joanna S.

Joanna S. na obczyźnie

Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??

magdalena wróblewska:
a to mój przepis:
najpierw podsmażam boczek z cebulą, tak, żeby cebula się nie zarumieniła, tylko była zeszklona; dolewam wino (białe półwytrawne lub wytrawne), mieszam chwilę, aż się trochę wygotuje;
mieszam żółtka ze śmietaną i dodaję na patelnię, przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową; po wymieszaniu z ugotowanym (oczywiście al dente) makaronem posypuję parmezanem (nie zawsze); proporcji nie podam, bo na oko robię ;) jak czasem sos wychodzi za gęsty, to rozrzedzam mlekiem.

Prawdziwa włoska carbonara jest bez cebuli - dodawanie cebuli do tej pasty jest polskim wymysłem.

konto usunięte

Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??

bez cebuli, bez gałki, pancetta to też nie to samo, co nasz boczek, bo suszona a potem dopiero wędzona....
ale tu chodziło o przepis na dobrą carbonarę, a nie ortodoksyjną ;)
ja akurat lubię eksperyment, wybieram też knajpy, gdzie swobdnie interpretują przepisy (np. Freta 33), a ortodoksyjnie jadam tylko na miejscu :)



Wyślij zaproszenie do