konto usunięte

Temat: Jak humanitarnie zabić rybę.

W Niemczech większość ludzi wypuszcza wolno złowione ryby, jednak i tak każdy wędkarz uczony jest na kursie jak humanitarnie zabijać złowione ryby, jeśli będziemy chcieli je zabrać do domu. W Niemczech, w większości przypadków, złowionej ryby, nie można trzymać w siatce w wodzie, czy gdziekolwiek indziej. Należy ją albo natychmiast wypuścić lub natychmiast uśmiercić. W innym wypadku grozi kara i pozbawienie licencji wędkarskiej. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, które zapewnia, że ryba nie będzie się męczyć po złowieniu, co jest oczywiście niedopuszczalne. Pałka do ogłuszania oraz nóż jest obowiązkowym wyposażeniem wędkarza w Niemczech. W Polsce powinno być tak samo, ale wiadomo, że Polsce daleko do Niemiec pod wieloma względami.

Jak bezboleśnie zabić rybę? (Można to zrobić też w stosunku do karpia, jak i do innych ryb kupowanych jako żywe), należy to zrobić możliwie najszybciej od momentu kiedy ryba jest wyjęta z wody. Nie pozostawiajmy ryb na powietrzu, aż zdechną! Należy je zabić od razu po wyjęciu z wody lub wypuścić.

Najpierw należy rybę ogłuszyć poprzez silne uderzenie, od góry (zgodnie z jasną strzałką na rysunku), w tył głowy, w miejsce nad skrzelami, zaznaczone jasno-szarym okręgiem na rysunku. Np. trzymamy mocno, pionowo, rybę jedną ręką, jeżeli ryba jest większa to przytrzymujemy kolanami lub kładziemy na ziemi i silnie uderzamy od góry, w tył głowy specjalną pałką, a jeśli tego nie mamy to np. młotkiem czy czymś podobnym, ale zdecydowanie lepiej specjalną pałką.
W tym momencie ryba się nie rusza i jest ogłuszona, pozbawiona przytomności. Jednak wciąż żyje.

Następnie, jeżeli nie chcemy podać ryby razem z głową na talerzu, to należy za pomocą ostrego noża odciąć jej szybko głowę, ryba będzie wtedy martwa.
Jależy chcemy podać rybę razem z głową to należy odwrócić rybę grzbietem do dołu i za pomocą ostrego noża, przebić serce. Należy głęboko wbić nóż, najlepiej kilka razy pod różnym kątem, w miejsce zaznaczone czarnym okręgiem na rysunku (między płetwami piersiowymi, a szkrzelami). W tym wypadku ryba powinna być martwa.

Rysunek:

Obrazek


Przykładowa pałka do ogłuszania ryb (można bez problemu kupić za niewielkie pieniądze w sklepach wędkarskich i w internecie):

Obrazek


UWAGA:
Wg przepisów Unii Europejskiej, które niedawno weszły w życie także w Polsce, można sprzedawać ryby jedynie po ich uśmierceniu, nie można oczywiście też pozostawiać żywych ryb, przeznaczonych na sprzedaż, bez wody. Nie można pakować żywych ryb w folie. Żywe ryby, bez ich uśmiercenia, można kupić jedynie wtedy, gdy przyjdziemy do sklepu z wiadrem z wodą. Teoretycznie, za złamanie tego przepisu, można trafić nawet do więzienia.
Tak więć żywego karpia można kupić tylko w taki sposób, że jak pójdziemy do sklepu, to sprzedawca powienien go najpierw uśmiercić i to nie na naszych oczach, i dopiero wtedy możemy go zabrać. Nie można zabierać żywego karpia do domu w torbie, chyba, że przyjdziemy z wiadrem wody. Gdy widzimy, że gdzieś łamany jest ten przepis, zgłaszajmy to na policję, muszą zareagować!

Link z gazety Głos Wielkopolski z 2009r.:
http://poznan.naszemiasto.pl/artykul/264689,tradycja-k...