Temat: Wprowadzanie HACCP - uprawnienia.
księga nie jest wymagana - rozdzielmy tez programy wstępne czyli w tym przypadku GHP i GMP od HACCP
co jest potrzebne w restauracji:
GHP/GMP - instrukcje które pozwola pracować wszystkim pracownikom w identyczny sposób (jak robociki) zmieniamy pracownika albo sam się zmienia i nowy dostaje do rączki komplecik instrukcji lub szkolimy go sami co daje nam nadzieję że nie zatruje nam klientów w 1wszym dniu pracy
formularze - ważne aspekty bezp trzeba zanotowac że się robiło cos dla bezp konsumenta a nie dla inspekcji !!!
HACCP - potrzebny jest PLAN HACCP (w jakiś sposób opisane produkty z menu - nie mylic z recepturą ale jeżeli sa receptury to można to włączyć do opisu plus ...., proces ich przygotowania oraz analiza zagrożeń i wytypowanie CCP jeżeli są bo nie muszą być :) - gastronomia co do procesów ma spore uproszczenia i bb dobrze :)
wdrażając jakikolwiek system zastanowiłbym sie po co to robię czy tylko dla inspekcji ??? klientów - oni nie wiedza co to jest haccp
...a zatrucia zbiorowe SĄ i niestety będą !!! w większych miastach i nie tylko, ludzie maja rozwolnienia codziennie !!! (oczywiście nie wszyscy) i nie wiedzą często, że to przez hot-doga lub pizzę - ale jeżeli w jakiejś restauracji sypnie się konsument zbiorowo jednego dnia to właściciel traci biznes bo sąsiedzi będa długo krzyczeć że tam lepiej nie jeść itd
...tylko wtedy mamy juz pozamiatane - klienta wystraszyliśmy i nie wiadomo kiedy wróci - lepiej wcześniej zobaczyc czy u nas jest wszystko ok ? co zmienić żeby było bezpieczniej i to jest chyba idea systemu HACCP żeby popatrzec na siebie okiem konsumenta i zapytać się czy sam zjem to co robia pracownicy w mojej restauracji - czy wiem jak oni to robią bo sam dochód to za mało
inspekcja inspekcją - róbmy to dla siebie , dla kasy na lata i dla konsumentów (konsument=kasa:) to gwarantuje sukces
przepraszam za ton wypowiedzi ale robienie czegoś na półkę lub wyłącznie pod org. nadzoru mija sie z celem - moje zdanie (szkoda czasu i pieniędzy)
ważne aby nie narobic też sterty papierów których nikt nie będzie chciał oglądać nawet właściel lokalu - umiar we wszystkim wskazany
pozdraiwam
ps gdyby wszyscy byli święci to nie było by policji, prokurat, więzień, inspekcji, a może i sejmu :) itd - cieszmy sie że i tak jest u nas bezpiecznie a zatrucia nie są codziennością :)
bakterią nie tak łatwo sie przytruć :) trzeba jej sporo zjeść :) no inaczej wypadaja wirusy :( jeszcze raz pozdrawiam