Renata Imbierowicz

Renata Imbierowicz Specjalista ds.
BHP,Właściciel

Temat: Różnica między CP/CCP

Hej wszystkim
Mam pytanie odnośnie CP/CCP otóż wdrażam Haccp do sklepu spożywczego małego. Wyzznaczyłam pk.kontrolny CP-JAKO DOSTAWA TOWARU a
pk. krytyczny CCP PRZECHOWYWANIE TOWARU- bo takie rozwiązanie podała pani z Sanepidu.

Moje pytanie czy oprócz wyznaczenie tego CP w Arkuszu Identyfikacji Zagrożeń muszę przygotować dodatkowo arkusze do kontroli tego punktu??? jak powinno to wyglądać poprawnie???

Mam nadzieję że napisałam to dość obrazowo:)
Z góry dzięki

konto usunięte

Temat: Różnica między CP/CCP

Przygotuj karte "Rejestr kontroli dostaw śródków spożywczych" i wprowadz klazule, ze srodki sa kontrolowane przy kazdej dostawie, a zapisy prowadzone sa wyrywkowo raz na 2-3miesiace oraz sa prowadzone w sytuacji zmiany dostawcy srodkow spozywczych i w razie wystapienia nieprawidlowosci
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: Różnica między CP/CCP

Michał S.:
Przygotuj karte "Rejestr kontroli dostaw śródków spożywczych" i wprowadz klazule, ze srodki sa kontrolowane przy kazdej dostawie, a zapisy prowadzone sa wyrywkowo raz na 2-3miesiace oraz sa prowadzone w sytuacji zmiany dostawcy srodkow spozywczych i w razie wystapienia nieprawidlowosci

Co to znaczy dla ciebie wyrywko???

Albo prowadzi się zapisy albo nie...
Zbigniew Łukasiewicz

Zbigniew Łukasiewicz Specjalista ds.
Systemów Zarządzania
Jakością

Temat: Różnica między CP/CCP

Witam,
jeśli wyznaczasz sobie punkt kontrolny przy przyjęciu dostawy, to powinnaś wprowadzić kartę kontroli. Podczas przyjęcia dostawy zwróciłbym uwagę tylko na towary wymagające łańcucha chłodniczego i zapisy wprowadź sobie tylko dla tych towarów. W zależności od ilości dostaw (im więcej dostaw tym częstotliwość większa) wprowadź zapis - jedna dostawa w ciągu dnia lub nawet raz w tygodniu.
Renata Imbierowicz

Renata Imbierowicz Specjalista ds.
BHP,Właściciel

Temat: Różnica między CP/CCP

Dziękuje za pomoc:)

konto usunięte

Temat: Różnica między CP/CCP

Mieczysław Obiedziński:
Michał S.:
Przygotuj karte "Rejestr kontroli dostaw śródków spożywczych" i wprowadz klazule, ze srodki sa kontrolowane przy kazdej dostawie, a zapisy prowadzone sa wyrywkowo raz na 2-3miesiace oraz sa prowadzone w sytuacji zmiany dostawcy srodkow spozywczych i w razie wystapienia nieprawidlowosci

Co to znaczy dla ciebie wyrywko???

Albo prowadzi się zapisy albo nie...
Tak jak napisalem, srodki sa kontrolowane przy kazdej dostawie i raz na jakis okres czasu (np 2-3miesiace, moze to byc raz na miesiac) wpisuje sie do karty, ze bylo wszystko w porzadku. Jesli wystapia przy dostawie nieprawidlowosci badz zostanie zmieniony dostawca to nalezy to notowac w karcie za kazdym razem. To jest tylko punkt kontrolny i nie ma sensu tworzyc nadmiernej papierkowej roboty.
Radosław Szczerski

Radosław Szczerski Inspektor Ochrony
Danych, Compliance
Officer, Audytor i
T...

Temat: Różnica między CP/CCP

i jeszcze kilka słów w temacie:

"pieczątka" (o standardowej treści kontroli dostaw P/N) stawiana na odwrocie dokumentu dostawy (WZ/faktura itp) - bez dodatkowych formularzy - zapisana temperatura w chwili przyjęcia towaru.

... ja osobiście nie ufam aż tak dostawcom (różnie bywa ze świadomością pracowników u dostawcy i producenta, a wszyscy stosują też zasadę FIFO :)
... chyba, że mamy kontrakt z dostawcą i robimy u niego audity lub dostawca jest częścią naszej organizacji np magazyny wewnętrzne lub firma cioci.

a czy ująć ten etap na CP czy CCP to juz kwestia własna - kontroli radzę nie odpuszczać jak jesteśmy w 100% pewni, że nie wcisną nam do magazynu "gniota ze zdrapką" to będzie CP (ale kiedy człowiek jest tego pewnien ?? jak zna firmę dostawcy/producenta jak własną, zna jego podejście do SZBŻ, a audity i kontrole dostaw to potwierdzają)

pozdrawiam
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: Różnica między CP/CCP

Radosław Szczerski:
i jeszcze kilka słów w temacie:

"pieczątka" (o standardowej treści kontroli dostaw P/N) stawiana na odwrocie dokumentu dostawy (WZ/faktura itp) - bez dodatkowych formularzy - zapisana temperatura w chwili przyjęcia towaru.

Ot wyjąłeś mi to ust.. ;-))). Najlepszy, najprostszy sposób zatwierdzania i kontroli dostaw, który nie jest kłopotliwy ani nie stwarza dodatkowych papierków.
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: Różnica między CP/CCP

Michał S.:
Mieczysław Obiedziński:
Michał S.:
Przygotuj karte "Rejestr kontroli dostaw śródków spożywczych" i wprowadz klazule, ze srodki sa kontrolowane przy kazdej dostawie, a zapisy prowadzone sa wyrywkowo raz na 2-3miesiace oraz sa prowadzone w sytuacji zmiany dostawcy srodkow spozywczych i w razie wystapienia nieprawidlowosci

Co to znaczy dla ciebie wyrywko???

Albo prowadzi się zapisy albo nie...
raz na jakis okres czasu (np 2-3miesiace, moze to byc raz na miesiac) wpisuje sie do karty, ze bylo wszystko w porządku.

Ja tu niestety nie widzę systemowego podejścia. Albo realizujemy zapisy w pełni, albo w ogólne. Nie ma znaczenia czy to CCP czy CP.
Dokumentujemy czynność po jej wykonaniu a nie 2-3 miesiące po.

Zapis ma czemuś służyć. Stara zasada "To co jest zapisane jest zrobione".

Odnosząc się do wypowiedzi Radosława, adnotacja/pieczątka + podpis na fakturze/rachunku, jest wystarczającym dowodem, że Kontrola ma faktycznie miejsce, a nie zostaną dokumenty wypełnione na 5 min przed kontrolą. Zapisy są prowadzone w sposób systemowy. Szczególności restauracje i sklepy stosują ten patent- i co najważniejsze jest sprawdzony.

W większości firm z którymi współpracuje Przyjęcie surowca/produktów do danej organizacji traktowane jest jako CCP.
Z reguły koronnym argumentem w dyskusji przy wyznaczaniu jest to, że jest to jedyny moment aby nie wprowadzić surowca niezgodnego na magazyn i uchronić firmę przed stratami. Choć kryteria oceny wtedy mogą być różne dla danych asortymetnów lub grup dostawców (zakwalifikowani, nowi, zwykli).

Ale jest to sklepik... więc prosty i szybki zapis wystarczy.

Pozdrawiam
MietekMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 06.01.10 o godzinie 18:12

konto usunięte

Temat: Różnica między CP/CCP

Mieczysław Obiedziński:
Michał S.:
Mieczysław Obiedziński:
Michał S.:
Przygotuj karte "Rejestr kontroli dostaw śródków spożywczych" i wprowadz klazule, ze srodki sa kontrolowane przy kazdej dostawie, a zapisy prowadzone sa wyrywkowo raz na 2-3miesiace oraz sa prowadzone w sytuacji zmiany dostawcy srodkow spozywczych i w razie wystapienia nieprawidlowosci

Co to znaczy dla ciebie wyrywko???

Albo prowadzi się zapisy albo nie...
raz na jakis okres czasu (np 2-3miesiace, moze to byc raz na miesiac) wpisuje sie do karty, ze bylo wszystko w porządku.

Ja tu niestety nie widzę systemowego podejścia. Albo realizujemy zapisy w pełni, albo w ogólne. Nie ma znaczenia czy to CCP czy CP.
Dokumentujemy czynność po jej wykonaniu a nie 2-3 miesiące po.

Zapis ma czemuś służyć. Stara zasada "To co jest zapisane jest zrobione".

Odnosząc się do wypowiedzi Radosława, adnotacja/pieczątka + podpis na fakturze/rachunku, jest wystarczającym dowodem, że Kontrola ma faktycznie miejsce, a nie zostaną dokumenty wypełnione na 5 min przed kontrolą. Zapisy są prowadzone w sposób systemowy. Szczególności restauracje i sklepy stosują ten patent- i co najważniejsze jest sprawdzony.

W większości firm z którymi współpracuje Przyjęcie surowca/produktów do danej organizacji traktowane jest jako CCP.
Z reguły koronny argumentem w dyskusji przy wyznaczaniu jest to, że jest to jedyny moment aby nie wprowadzić surowca niezgodnego na magazyn i uchronić firmę przed stratami. Choć kryteria oceny wtedy mogą być różne dla danych asortymetnów lub grup dostawców (zakwalifikowani, nowi, zwykli).

Ale jest to sklepik... więc prosty i szybki zapis wystarczy.

Pozdrawiam
Mietek
Masz racje, ze to moze nie byc podejscie systemowe, tylko zwroc uwage na fakt, ze srodki spozywcze, ktore sa przywozone do zakladu zawsze sa sprawdzane. Jesli np. zostaly przywiezione mrozonki, ale temperatura przewozu byla w okolicach 20st i wszystko mowiac kolokwialnie "plywa", to osoba odbierajaca towar na pewno to zauwazy i poinformuje o tym fakcie przelozonego, a towar nie zostanie przyjety. I jednoczesnie dokona zapisu w karcie. Ale jesli jest wszystko w porzadku, to nie widze sensu, zeby za kazdym razem wpisywac do karty, ze wszystko bylo w porzadku. Nikt nie ma na to czasu. Do tego trzeba byloby zatrudnic dodatkowo osobe, a to sa koszta.
Wdrazalem sytem HACCP w wielu zakladach gastronomicznych, i tez bardzo czesto przyjmowanie srodkow spozywczych ustalalem jako CCP, ale z doswiadczenia wiem, ze karty zapisow nie sa wypelniane. I na ogol wlasciciele zakladow sa nastawienie do HACCP negatywnie, a tak wcale nie musi byc. Dlatego uwazam, ze papierologie nalezy ograniczyc do minimum, ktore zapewni bezpieczenstwo zywnosci. Takie minimum to np. zapisy temperatur w urzadzeniach chlodniczych i mrozniczych czy sprawdzanie temperatur wewn. gotowego wyrobu.

konto usunięte

Temat: Różnica między CP/CCP

Michał S.:
Przygotuj karte "Rejestr kontroli dostaw śródków spożywczych" i wprowadz klazule, ze srodki sa kontrolowane przy kazdej dostawie, a zapisy prowadzone sa wyrywkowo raz na 2-3miesiace oraz sa prowadzone w sytuacji zmiany dostawcy srodkow spozywczych i w razie wystapienia nieprawidlowosci

Jeśli są kontrolowane przy każdej dostawie, to musi to być odnotowane w rejestrze!

konto usunięte

Temat: Różnica między CP/CCP

Mieczysław Obiedziński:
Michał S.:
Mieczysław Obiedziński:
Michał S.:
Przygotuj karte "Rejestr kontroli dostaw śródków spożywczych" i wprowadz klazule, ze srodki sa kontrolowane przy kazdej dostawie, a zapisy prowadzone sa wyrywkowo raz na 2-3miesiace oraz sa prowadzone w sytuacji zmiany dostawcy srodkow spozywczych i w razie wystapienia nieprawidlowosci

Co to znaczy dla ciebie wyrywko???

Albo prowadzi się zapisy albo nie...
raz na jakis okres czasu (np 2-3miesiace, moze to byc raz na miesiac) wpisuje sie do karty, ze bylo wszystko w porządku.

Ja tu niestety nie widzę systemowego podejścia. Albo realizujemy zapisy w pełni, albo w ogólne. Nie ma znaczenia czy to CCP czy CP.
Dokumentujemy czynność po jej wykonaniu a nie 2-3 miesiące po.

Zapis ma czemuś służyć. Stara zasada "To co jest zapisane jest zrobione".

Odnosząc się do wypowiedzi Radosława, adnotacja/pieczątka + podpis na fakturze/rachunku, jest wystarczającym dowodem, że Kontrola ma faktycznie miejsce, a nie zostaną dokumenty wypełnione na 5 min przed kontrolą. Zapisy są prowadzone w sposób systemowy. Szczególności restauracje i sklepy stosują ten patent- i co najważniejsze jest sprawdzony.

W większości firm z którymi współpracuje Przyjęcie surowca/produktów do danej organizacji traktowane jest jako CCP.
Z reguły koronnym argumentem w dyskusji przy wyznaczaniu jest to, że jest to jedyny moment aby nie wprowadzić surowca niezgodnego na magazyn i uchronić firmę przed stratami. Choć kryteria oceny wtedy mogą być różne dla danych asortymetnów lub grup dostawców (zakwalifikowani, nowi, zwykli).

Ale jest to sklepik... więc prosty i szybki zapis wystarczy.

Pozdrawiam
MietekMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 06.01.10 o godzinie 18:12


Zazwyczaj pierwszy krytyczny punkt kontroli wyznacza się właśnie przy przyjmowaniu dostaw produktów.

konto usunięte

Temat: Różnica między CP/CCP

Joanna Nosal:
Michał S.:
Przygotuj karte "Rejestr kontroli dostaw śródków spożywczych" i wprowadz klazule, ze srodki sa kontrolowane przy kazdej dostawie, a zapisy prowadzone sa wyrywkowo raz na 2-3miesiace oraz sa prowadzone w sytuacji zmiany dostawcy srodkow spozywczych i w razie wystapienia nieprawidlowosci

Jeśli są kontrolowane przy każdej dostawie, to musi to być odnotowane w rejestrze!
Zawsze sa kontrolowane, bo nikt nie kupuje kota w worku, ale to nie oznacza ze zawsze musi byc to wpisane w rejestrze. Dlatego tez, ja wprowadzam taki zapis, zeby klient nie musial prowadzic niepotrzebnej papierologii. Skoro i tak skontroluje dostawe, a jak bedzie cos nie tak to odrzuci ja i wpisze wtedy, dlaczego odrzucil. Nie ma sensu obarczac klienta wypisywaniem papierkow jesli nie jest to konieczne! Inna sytuacja jest w przypadku przechowywania srodkow spozywczych tam nie ma zadnych mozliwych odstep i trzeba kontrolowac codziennie!

Następna dyskusja:

CCP- produkcja ciast i lodów




Wyślij zaproszenie do