Dariusz Iskra

Dariusz Iskra Specjalista ds.
Bezpieczeństwa i
Higieny Pracy,
Inspektor...

Temat: rozmrażanie i ponowne mrożenie

Witam, jasne jest dla wszystkich że żywność rozmrożona nie może być ponownie zamrożona.
Czy jest przepis który reguluje zasady mrożenia żywności, oraz postępowania po rozmrożeniu itp..
Pozdrawiam
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: rozmrażanie i ponowne mrożenie

Dariusz Iskra:
Witam, jasne jest dla wszystkich że żywność rozmrożona nie może być ponownie zamrożona.
Czy jest przepis który reguluje zasady mrożenia żywności, oraz postępowania po rozmrożeniu itp..
Pozdrawiam

Kwestie rozmrażania i mrożenia reguluje ogólny zapis rozp 852/2004 zał II Rozdział IX punkt 5,6,7

5. Surowce, składniki, półprodukty i wyroby gotowe, które mogłyby sprzyjać wzrostowi chorobotwórczych mikroorganizmów lub tworzeniu się toksyn, muszą być przechowywane w temperaturach, które nie powodowałyby ryzyka dla zdrowia. Nie można naruszać łańcucha chłodniczego. Jednakże, ograniczone okresy, kiedy temperatura nie jest kontrolowana, są dopuszczalne, aby przystosować się do zasad postępowania przyjętych w trakcie przygotowywania, transportu, magazynowania, wystawiania na sprzedaż i dostarczania żywności, pod warunkiem, że nie powoduje to ryzyka dla zdrowia. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego produkujące, dokonujące obróbki lub pakujące przetworzone środki spożywcze muszą posiadać właściwe pomieszczenia, odpowiednio duże aby oddzielnie przechowywać surowce, oddzielnie przetworzony materiał oraz posiadać odpowiednią, oddzielną chłodnię.

6. Jeśli środki spożywcze mają być przechowywane bądź podawane w niskich temperaturach muszą być schłodzone tak szybko, jak to możliwe, po ostatnim etapie obróbki cieplnej, lub ostatniej fazie przygotowawczej, jeśli nie stosuje się procesu cieplnego, do temperatury, która nie będzie stwarzać ryzyka dla zdrowia.

7. Rozmrażanie środków spożywczych odbywa się w taki sposób, aby zminimalizować ryzyko powstania patogennych drobnoustrojów lub tworzenia się toksyn w żywności. Podczas rozmrażania, żywność musi znajdować się w temperaturze, która nie będzie powodować ryzyka dla zdrowia. W przypadku gdy odciek powstały w wyniku rozmrażania może stanowić ryzyko dla zdrowia, musi on zostać odpowiednio wysuszony. Po rozmrożeniu, z żywnością należy obchodzić się w taki sposób, aby zminimalizować ryzyko powstania patogennych drobnoustrojów lub tworzenia się toksyn.

Podczas rozmrażania należy rozważyć czy istnieje ryzyko zanieczyszczenia lub rozwoju patogenów.

Np. Często stosowaną metodą jest mrożenie owoców i ich rozmrożenie ok. -10. i usuwanie pestki. Daje to korzyści technologiczne, a produkcja odbywa się w higienicznych warunkach i nie ma ryzyka zanieczyszczenia.

Pozdrawiam
Mietek
Michał Schulz

Michał Schulz Specjalista ds.
systemów
zarządzania,
Makromor Sp. z o.o.

Temat: rozmrażanie i ponowne mrożenie

Do mrożenia, a właściwie nadzoru nad temperaturą, mamy jeszcze:
- Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 37/2005 z 12.01.2005 r. w sprawie monitorowania temperatur w środkach transportu, podczas magazynowania oraz składowania głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi,
- i nasze Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych

Co do ponownego zamrażania, to być może jakieś wytyczne będą w Kodeksie Żywnościowym (http://codexalimentarius.net)- ale trzebaby w tym trochę poszukać.Michał Schulz edytował(a) ten post dnia 02.11.09 o godzinie 13:59
Marzena Bierowiec

Marzena Bierowiec Quality Assurance
Director

Temat: rozmrażanie i ponowne mrożenie

Owszem, można pod pewnymi warunkami.
http://www.fsis.usda.gov/factsheets/focus_on_freezing/...
REFREEZING

konto usunięte

Temat: rozmrażanie i ponowne mrożenie

Można można. Jest należy przeprowadzić analizę zagrożeń. Powiedzmy towar przypływa zamrożony z bardzo bardzo daleka, następnie się go rozmraża i dalej wstrzykuje roztwór konserwujący i znowu zamraża. Oczywiście jest to produkt to ugotowania bądź usmażenia przed spożyciem.

konto usunięte

Temat: rozmrażanie i ponowne mrożenie

Witam

Poszukuje informacji na temat mozliwosci ponownego zamrazania mieszanki lodowej

Następna dyskusja:

mrożenie Etcha




Wyślij zaproszenie do