Renata Imbierowicz

Renata Imbierowicz Specjalista ds.
BHP,Właściciel

Temat: Pomoc dla początkującej HACCP:)

Witam Wszystkich:)
Mam pytanie a zarazem prośbę. Otóż skończyłam Technologię żywności i jak zapewne co niektórzy się orjentują nie jest zbyt łatwo z pracą po tym kierunku. Dlatego tez chciałabym pójść w stronę HACCP.

-Co bym musiała zrobić aby móc wdrożyć np. HACCP do sklepu spożywczego czy małej gastronomii?
-Jakie muszę mieć kwalifikacje?
-Czy muszę gdzieś zgłaszać np. Sanepid gdybym chciała wdrażać HACCP?
-Czy mogę np. osobno wprowadzać GHP i GMP i osobno HACCP? czy to jest jako jedność?
Michał Schulz

Michał Schulz Specjalista ds.
systemów
zarządzania,
Makromor Sp. z o.o.

Temat: Pomoc dla początkującej HACCP:)

RENATA IMBIEROWICZ:
-Co bym musiała zrobić aby móc wdrożyć np. HACCP do sklepu spożywczego czy małej gastronomii?
-Jakie muszę mieć kwalifikacje?
Nie ma jakiś formalnych wymogów, które trzeba spełnić, aby wdrażać system HACCP. Kwalifikacje - to zabrzmi, jak banał, ale dobra znajomość systemu HACCP i wymaganych dokumentów oraz mających zastosowanie aktów prawnych. Celowa jest też znajomość dokumentów, na podstawie których wdraża się systemy:
- Zalecany Międzynarodowy Kodeks Praktyki - ogólne zasady higieny żywności" (CAC/RCP 1-1969) i załącznik do Kodeksu - "System analizy zagrożeń i krytyczny punkt kontrolny (HACCP) oraz wytyczne jego stosowania". To podstawa,
- normy (jeśli chce się wdrażać systemy certyfikowane) - np. ISO 22000, IFS, BRC...
RENATA IMBIEROWICZ:
-Czy muszę gdzieś zgłaszać np. Sanepid gdybym chciała wdrażać HACCP?
Nie
RENATA IMBIEROWICZ:
-Czy mogę np. osobno wprowadzać GHP i GMP i osobno HACCP? czy to
jest jako jedność?
Są organizacje, które nie muszą mieć systemu HACCP i wystarczające jest GMP/GHP. Wtedy można to wprowadzić osobno.
Tam, gdzie wymagany jest system HACCP, nie obędzie się bez GHP/GMP.
Te dobre praktyki sa warunkiem koniecznym do tego, aby opracować i wdrożyć system HACCP.
Renata Imbierowicz

Renata Imbierowicz Specjalista ds.
BHP,Właściciel

Temat: Pomoc dla początkującej HACCP:)

Hej Michał,
A gdzie wystarczy GHP/GMP a gdzie musi być wdrożony już HACCP, czy to jest jakoś kwalifikowane?

I dziękuje z góry za odpowiedz:)
Radosław Szczerski

Radosław Szczerski Inspektor Ochrony
Danych, Compliance
Officer, Audytor i
T...

Temat: Pomoc dla początkującej HACCP:)

Jeśli chcesz wdrażać systemy w branży żywnościowej (i nie tylko)proponuję zerknąć do lektury prawa np na http://eur-lex.europa.eu/ i na http://isap.sejm.gov.pl/ (hasło żuwność i żywienie)

... a dopiero potem przy próbie wdrażania lub niejasności przepisów proponuję forum goldenline :) wiele spraw będzie oczywistych po przeczytaniu wymagań prawnych, ... a jeszcze dojdzie do tego CA :) http://www.codexalimentarius.net

na forum nie zawsze odpowiedzi są zgodne z przepisami, a jak człowiek sam je przeczyta ... :) aha na 2gim forum w tym samym temacie dałem Ci namiary na wyłączenia systemu HACCP (Rozp 852 i 853).

Trzeba pamiętać o ELASTYCZNYM PODEJŚCIU do budowy systemu (wielkość org/ w tym produkcji) - jeden zakład ma "haccp" a inny "HACCP" ;)
Damian P.

Damian P. Kaizen, SCP

Temat: Pomoc dla początkującej HACCP:)

Trochę ogólnie o HACCP-ie http://quality-management.pl/haccp/
Piotr M.

Piotr M. Lubię to, co robię.

Temat: Pomoc dla początkującej HACCP:)

Damian P.:
Trochę ogólnie o HACCP-ie http://quality-management.pl/haccp/
po 6 latach, to ona już chyba nie jest początkująca :)

konto usunięte

Temat: Pomoc dla początkującej HACCP:)

Wybacz, ale jeśli po WTŻ nie znasz różnicy pomiędzy GMP a HACCP i chcesz zabierać się za doradztwo - to zdecydowanie nie ten kierunek.
Może za kilka lat jak nabędziesz doświadczenia w branży spożywczej.. dziś widzę oczyma wyobraźni jakiego bałaganu możesz narobić u klienta



Wyślij zaproszenie do