konto usunięte

Temat: magazynowanie

Witam,

Na opakowaniach często spotykamy informację: „przechowywać w suchym i chłodnym miejscu” , co to dokładnie oznacza?? Co rozumiane jest pod pojęciem chłodny ?? Czy temperatura 18 st. C to jest już chłodno” . Jak rozumiecie tą informację??
Mam dodatkowe pytanie, jeżeli dystrybutor słodyczy, posiadający magazyn , w którym przechowuje czekoladę, monitoruje temperaturę ale co jakiś czas ( np. co 4 dni), to moim zdaniem jest to niedopuszczalne. Jakie międzynarodowe prawo mówi nam o tym że temp. powinna być na bieżąco monitorowana? W codex alimentarius jest wzmianka na temat monitorowania temp., ale nie jest to obligatoryjne „prawo”.
Anna T.

Anna T. Wszystko jest
możliwe. Niemożliwe
po prostu wymaga
więcej...

Temat: magazynowanie

Pani Joanno,

należy poprosić właściciela towaru jaki Pani składuje na magazynie/przechowuje/transportuje o przesłanie karty charakterystyki produktu, w której to karcie będzie wyjaśnione co oznacza przechowywanie w suchym i chłodnym miejscu. Nie będzie miała Pani wówczas żadnych wątpliwości co do znaczenia „przechowywać w suchym i chłodnym miejscu”.

W różnego rodzaju przepisach, kodeksach, zapisach jest mowa o wymaganiach monitorowania temperatury, nie ma mowy o tym jak ma być to prowadzone: monitoring elektroniczny oraz bieżące zapisy z higrometrów/termometrów umieszczonych w magazynie, czy też zapisy ręczne. Wszystkie audyty czy też kontrole będą wymagać od Pani udowodnienia, że taka temperatura jest utrzymywana na magazynie oraz dodatkowo w jaki sposób są monitorowane oraz przekazywane informacje o przekroczeniu temperatury bądź o utracie kontroli nad nią.
Magda Dobrawa

Magda Dobrawa DYSPOZYTOR
TRANSPORTU, Mobilis
Sp z o.o.

Temat: magazynowanie

W niektórych przypadkach to właśnie kartoniarki załatwią sprawę, szczególnie przy dużych ilościach. Zdecydowanie lepiej magazynuje się wtedy produkty.

Następna dyskusja:

Magazynowanie czasu




Wyślij zaproszenie do