Temat: IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ A GHP/GMP????
RENATA IMBIEROWICZ:
MAM PYTANIE CZY PRZY SPORZĄDZANIU DOKUMENTACJI GHP/GMP DLA SKLEPU SPOŻYWCZEGO.
- NALEŻY TEŻ SPORZĄDZIĆ "ARKUSZ IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ CP" I "ARKUSZ MONITOROWANIA"??? JAK UZNAŁAM ŻE TAM NIE MA CCP.
Proszę o szybką odpowiedz o ile to możliwe:)
POZDRAWIAM
Witam,
HACCP czyli system bezpieczeństwa żywności jest nierozerwalnie związany z realizacją zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), które stanowią warunki wstępne i konieczne do wdrożenia.
Wdrożenie systemu HACCP obowiązuje od 1 stycznia 2004 r.(w Polsce reguluje to ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz akty wykonawcze do tej ustawy).
HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji żywności, zatem najistotniejszymi elementami systemu jest:
1. Identyfikacja mogących się pojawić zagrożeń
2. Ocena ich istotności
3. Oszacowanie ryzyka (prawdopodobieństwa ich wystąpienia)
4. oraz opracowanie metod ich ograniczania.
Odpowiadając na pytanie : Należy sporządzić taki arkusz i oszacować ryzyko i ewentualnie wskazać punkty CP i CCP.
P.S Mam wiele pomocy również w wersji elektronicznej , więc służę pomocą (mogę coś również podesłać na proiv).
Pozdrawiam,
Agnieszka Kędziora