Renata Imbierowicz

Renata Imbierowicz Specjalista ds.
BHP,Właściciel

Temat: IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ A GHP/GMP????

MAM PYTANIE CZY PRZY SPORZĄDZANIU DOKUMENTACJI GHP/GMP DLA SKLEPU SPOŻYWCZEGO.
- NALEŻY TEŻ SPORZĄDZIĆ "ARKUSZ IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ CP" I "ARKUSZ MONITOROWANIA"??? JAK UZNAŁAM ŻE TAM NIE MA CCP.

Proszę o szybką odpowiedz o ile to możliwe:)


POZDRAWIAM
Agnieszka K.

Agnieszka K. BIOCONTROL Sp. z
o.o./ Polska Rada
Pelletu

Temat: IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ A GHP/GMP????

RENATA IMBIEROWICZ:
MAM PYTANIE CZY PRZY SPORZĄDZANIU DOKUMENTACJI GHP/GMP DLA SKLEPU SPOŻYWCZEGO.
- NALEŻY TEŻ SPORZĄDZIĆ "ARKUSZ IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ CP" I "ARKUSZ MONITOROWANIA"??? JAK UZNAŁAM ŻE TAM NIE MA CCP.

Proszę o szybką odpowiedz o ile to możliwe:)

POZDRAWIAM

Witam,

HACCP czyli system bezpieczeństwa żywności jest nierozerwalnie związany z realizacją zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), które stanowią warunki wstępne i konieczne do wdrożenia.
Wdrożenie systemu HACCP obowiązuje od 1 stycznia 2004 r.(w Polsce reguluje to ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz akty wykonawcze do tej ustawy).
HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji żywności, zatem najistotniejszymi elementami systemu jest:
1. Identyfikacja mogących się pojawić zagrożeń
2. Ocena ich istotności
3. Oszacowanie ryzyka (prawdopodobieństwa ich wystąpienia)
4. oraz opracowanie metod ich ograniczania.

Odpowiadając na pytanie : Należy sporządzić taki arkusz i oszacować ryzyko i ewentualnie wskazać punkty CP i CCP.

P.S Mam wiele pomocy również w wersji elektronicznej , więc służę pomocą (mogę coś również podesłać na proiv).

Pozdrawiam,
Agnieszka Kędziora
Barbara S.

Barbara S. specjalista ds.
zarządzania jakością

Temat: IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ A GHP/GMP????

Teoretycznie nigdzie nie jest napisane, że musi być wyznaczone CCP albo tym bardziej CP. To my na podstawie naszej wiedzy i analizy zagrożeń takie punkty/ etapy/ działania możemy wyznaczyć.
Stąd też wynika iż arkusz identyfikacji zagrożeń musi powstać - jako dowód na wykonanie analizy zagrożeń (chyba, że została ona udokumentowana w inny sposób, na inaczej nazywającym się dokumencie).

Co do mojej przedmówczyni: wszystko się zgadza, poza Ustawą....
Aktualnie obowiązuje Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Pozdrawiam!

konto usunięte

Temat: IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ A GHP/GMP????

Czy ma Pani wdrożyć tylko GHP i GMP, czy system HACCP? To jest bardzo istotne.
Michał Schulz

Michał Schulz Specjalista ds.
systemów
zarządzania,
Makromor Sp. z o.o.

Temat: IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ A GHP/GMP????

To, że nie ma CCP, wynika właśnie a naalizy zagrożeń. Czyli najlepsze jest zrobienie analizy i stwierdzenie na jej podstawie, że krytycznych punktów kontroli nie ma.
Taki system HACCP bez CCP będzie zgodny z wymaganiami prawnymi - zgodnie z roporządzeniem 852/2004 "w szczególności niezbędne jest uwględnienie, że w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego nie jest możliwe zidentyfikowanie krytycznych punktów kontroli" (to uwaga nr 15 - na początku tego rozporządzenia).
Rozporządzenie 852/2004 np. tu: http://www.pis.gov.pl/?dep=173

konto usunięte

Temat: IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ A GHP/GMP????

Zagzdam się w 100% to jest najlepsze rozwiazanie, zrobić analizę i wykazać, że nie ma CCP. Wtedy mamy formalny dowód, że przeanalizowane zostały wszystkie zagrożenia.
Michał Schulz:
To, że nie ma CCP, wynika właśnie a naalizy zagrożeń. Czyli najlepsze jest zrobienie analizy i stwierdzenie na jej podstawie, że krytycznych punktów kontroli nie ma.
Taki system HACCP bez CCP będzie zgodny z wymaganiami prawnymi - zgodnie z roporządzeniem 852/2004 "w szczególności niezbędne jest uwględnienie, że w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego nie jest możliwe zidentyfikowanie krytycznych punktów kontroli" (to uwaga nr 15 - na początku tego rozporządzenia).
Rozporządzenie 852/2004 np. tu: http://www.pis.gov.pl/?dep=173
Anna K.

Anna K. Przedstawiciel
Regionalny Votum
S.A. lubelskie

Temat: IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ A GHP/GMP????

Agnieszka K.:
RENATA IMBIEROWICZ:
MAM PYTANIE CZY PRZY SPORZĄDZANIU DOKUMENTACJI GHP/GMP DLA SKLEPU SPOŻYWCZEGO.
- NALEŻY TEŻ SPORZĄDZIĆ "ARKUSZ IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ CP" I "ARKUSZ MONITOROWANIA"??? JAK UZNAŁAM ŻE TAM NIE MA CCP.

Proszę o szybką odpowiedz o ile to możliwe:)

POZDRAWIAM

Witam,

HACCP czyli system bezpieczeństwa żywności jest nierozerwalnie związany z realizacją zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), które stanowią warunki wstępne i konieczne do wdrożenia.
Wdrożenie systemu HACCP obowiązuje od 1 stycznia 2004 r.(w Polsce reguluje to ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz akty wykonawcze do tej ustawy).
HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji żywności, zatem najistotniejszymi elementami systemu jest:
1. Identyfikacja mogących się pojawić zagrożeń
2. Ocena ich istotności
3. Oszacowanie ryzyka (prawdopodobieństwa ich wystąpienia)
4. oraz opracowanie metod ich ograniczania.

Odpowiadając na pytanie : Należy sporządzić taki arkusz i oszacować ryzyko i ewentualnie wskazać punkty CP i CCP.

P.S Mam wiele pomocy również w wersji elektronicznej , więc służę pomocą (mogę coś również podesłać na proiv).

Pozdrawiam,
Agnieszka Kędziora
witam, poproszę o te materiały w wersji elektronicznej na priv - męczę się z tą tematyką w placówce - a jestem zielona, dzięki z góry za pomoc!



Wyślij zaproszenie do