konto usunięte

Temat: HACCP w przedszkolu z cateringiem

Witam czy ktoś na tym forum wie coś więcej na ten temat ? Wymagany jest na pewno ale jak za to sie zabrać . Dziekuje
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Radosław Szczerski

Radosław Szczerski Inspektor Ochrony
Danych, Compliance
Officer, Audytor i
T...

Temat: HACCP w przedszkolu z cateringiem

Jak ma wyglądać ten catering ? podaj więcej szczegółów.

Temat: HACCP w przedszkolu z cateringiem

Witam , również chciałam się dowiedzieć jak w przedszkolu w którym planowany jest catering ( od firmy która dostarcza już posiłki do przedszkoli) powinny wyglądać procedury HACCP . Naczytałam się różnych opinii - trzeba sprawdzać temperatury posiłków, przekładać je do oznakowanych pojemników, sprawdzić samochód którym sa dostarczane i jeszcze kilka innych np opisywać każdą FA lub inny dokument na podstawie którego są dostarczane ( słyszałam, że można zrobić specjalną pieczątkę i tylko wpisywać datę i ew temperaturę - a jaka ma być treść takiej pieczatki??? Co ma być na niej jeszcze zawarte?)
Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje

konto usunięte

Temat: HACCP w przedszkolu z cateringiem

Witam, ponieważ temat HACCPu w przedszkolach przerabiałam już kilkukrotnie to pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie.

Jeśli chodzi o sam HACCP należy postępować zgodnie z wynikami analizy ryzyka, a te zależne są oczywiście od tego czy wszystkie posiłki robimy sami, czy może są całkowicie lub częściowo dostarczane z cateringu, jakie mamy wyposażenie itp...

Tak naprawdę w przedszkolu skupiamy sie na Dobrych Praktykach Higienicznych (GHP)i częściowo GMP - co w nich należy umieścić? Poza wszystkim tym, co podpowiada zdrowy rozsądek, czyli:
- warunki transportu, przechowywania, podawania posiłku
- opisy wyposażenia ( w tym wag i termometrów)
- szeroko rozumiana higiena personelu, wyposażenia i pomieszczeń (począwszy od mydła dezynfekującego, a skończywszy na wypażarce)
- postępowanie z odpadkami, ściekami dostawą wody
- kwalifikacje i szkolenia pracownicze itp.

Mamy oczywiście drugą stronę medalu, czyli wymagania Sanepidu... i tu z mojego doświadczenia wynika, że ile powiatów tyle teorii...
radzę każdorazowo konsultować wszystko z Sanepidem, żeby nie mieć przykrej niespodzianki podczas kontroli
Osobiście spotkałam się już m.in. z takimi wymogami jak:
- stosowanie pirometrów
- pobieranie prób dostarczanej żywności (dodatkowa lodówka na próby)
- dodatkowe szafki lub pomieszczenia na zwracane termosy
- stosowanie kolorowych mopów
- niektóre Sanepidy wymagają DDD w przedszkolu inne nie...
- siatki w oknach ( także w salach dla dzieci) itd.

Są sanepidy, które w ogóle nie poproszą o Księgę Jakości, a są takie które sprawdzają wiedzę personelu z zakresu HACCP. Są przedszkola, które opierają się na gotowcach i funkcjonują, a są takie którym ten temat spędza sen z oczu - wszystko w rękach kontrolujących :/

W razie większych problemów i braku samozaparcia w rozmowach z Sanepidem ;) polecam się biuro@b-q.pl
Radosław Szczerski

Radosław Szczerski Inspektor Ochrony
Danych, Compliance
Officer, Audytor i
T...

Temat: HACCP w przedszkolu z cateringiem

Znam tzw "sanepid" od środka - wiadomo jak wszędzie może być lepiej - przynajmniej u mnie na północy litera prawa i rozsądek są najważniejsze :)

Co do wymagań dot. gastronomii w tym przedszkolnej - rozp 852/2004 kieruje nas w zakresie GMP/GHP do zasad opisanych w odpowiednich kodeksach, które można odszukać i poczytać na stronie:

http://www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp - fakt 3 języki i nic po polsku :(

ale można czytać, a sa to dokumenty, które stanowią element prawa unijnego.

Dokumentacja HACCP - nie trzeba mieć Księgi HACCP/Jakości - potrzebne jest minimum instrukcji opisujących zasady postępowania w kuchni, przy wydawaniu i myciu naczyć do tego higiena pomieszczeń, personelu itd. - instrukcje można kupić i dostosować je do własnych wymagań a potem podpisać lub samemu napisac te kilka zdań o higienie i tym jak ma być przyjęte przygotowane i dane dzieciakom do jedzenia to coś od firmy zewnętrznej :)

Sam System HACCP wymaga analizy zagrożeń, które są w dużej mierzez po stronie firmy, która daje wam żywność - warto się upewnić, czy mają wdrożony, ale na 100% system HACCP - radzę sprawdzić samemu czystość tego zakłądu (podpisać umowę) jeżeli chcecie dłużej współpracować - raz w roku taki audit pozwoli Wam się upewnić, że jedzonko dla dzieci jest przygotowywane w warunkach prawidłowych - hmmm do tego minimum 1 wizyta bez zapowiedzi :) to powinno pokazać stan faktyczny.

Zawsze firmy zewnętrzne, które sprzedają nam usługę za którą my ręczymy przed klientem muszą być pod wielkim szkłem powiększającym - dla dobra dzieciaków i właściciela przedszkola.

Analiza HACCP to opis tego co podajecie dzieciakom - warto się dowiedzieć z czego są przygotowywane dania w tej firmie jeżeli mają System HACCP to zrobia wam kopię specyfikacji (nie receptur) - można zapytać się o krytyczne punkty kontroli (CCP) czy maja i jakie ?

Potem musicie zastanowić się jak ta żywność jest u was porcjowana, podgrzewana ? i co tam jeszcze robicie zanim dzieci ją zjedzą - tu trzeba zrobić analizę zagrożęń i zastanowić się, czy macie jakieś krytyczne punkty kontroli - zagrożenia które wiecie, że mogą być lub są zawsze i trzeba je nadzorować (zagrożenie takie musi być mierzalne - np temperatura >7stC to bakterie się rozmnażają intensywnie >65stC zaczynają ginąć :)

CCP trzeba obowiązkowo stale nadzorować !

... potem szkolic ludzi z tych instrukcji GMP/GHP i z CCP oraz robic audity u siebie i u dostawcy (Warto!).

co do siatek - muszą być w części produkcyjno-magazynowej, gdzie okna sa otwierane - mucha w zupie, czy na sałacie to nic śmiesznego jeżeli pomyślimy o wirusach, które mogły być w zepsutym jedzeniu w śmietniku koło przedszkola lub na jakiejś kupie na trawniku - potem zjedzą to dzieci które z natury mają słabszy układ odpornościowy - odwodnienie i ... szkoda słów na szczęście nie zawsze mucha siada na sałacie i nie zawsze dzieci są osłabione - ale na to nie można liczyć.

Uważam, że warto pomyśleć, czy nasze jedzenie jest bezpieczne - no i czy jest smaczne :) do tego, czy ma odpowiednie ilości wszystkich składników odżywczych :)

pozdrawiam

aaa jeżeli będą jakieś pytania w sprawie wymagań inspekcji proszę śmiało pisać :) jeżeli będę znał odpowiedź pomogę - pamiętajmy, że z założenia inspekcja sanitarna i kilka innych - chroni konsumenta (nasze dzieciaczki), ale również właściciela przedszkola przed takimi sytuacjami jak miały miejsce np. w Danii kilka lat temu po zjedzeniu malin. Przypadków zatruć jest sporo i oby nie były one nigdy w Pani przedszkolu.
Właścieile, którzy przeszli ten koszmar widzą bakterie i wirusy wszędzie - brudne ręce, tłuste blaty, zepsuta żywność, bałagan itd, aż strach prowadzić działalność gastronomiczną - proszę się nie bać - pilnować dostawcy tych posiłków, kontrolować czystość w przedszkolu, nie podawać ciast itp przygotowanych przez rodziców (za to też odpowie Właściciel) i będzie wszystko dobrze - warto poczytać wymagania prawne i poradniki o GMP/GHP i Systemie HACCP - sporo tego jest, niestety nie wszystko jest już aktualne . koniec i .

:)
Hanna Półtorak

Hanna Półtorak właściciel, Hacpasz
firma
doradczo-szkoleniowa

Temat: HACCP w przedszkolu z cateringiem

Witam serdecznie należy pamiętać, że system HACCP to system elastyczny, który musi być dostosowany do danego obiektu np przedszkola dlatego jestem przeciwniczką stosowania "gotowców" nie uwzględniających specyfiki danej jednostki oświatowej. Jeden z uczestników forum twierdzi, że wystarczy dobrze opracowana dokumentacja GMP/GHP i nie trzeba wdrażać systemu. Prawdą jest,że GMP/GHP to program podstawowy bez którego nie możemy mówić o bezpiecznej żywności, ale czy to wystarczy? Obawiam się, że nie. Jjako wieloletni pracownik zajmujący się systemami bezpieczeństwa żywności uczestniczyłam w konsultacjach i warsztatach organizowanych przez SANEPID i niestety same GMP/GHP nie wystarczają należy również opracować dokumentację w oparciu o Codeks Alimentarius ( w innych zakładach branży spożywczej dokumentacja oparta jest o wymagania normy ISO 22000 ale w gastronomii i przedszkolach nie jest to wymagane). Nie zapominajmy o tym, że przy wydawaniu posiłków ich temperatura to punkt kontrolny CP (jeżeli przedszkole posiada urządzenia umożliwiające podgrzanie potrawy) lub punkt CCP (jeżeli przedszkole nie podgrzewa posiłku dostarczanego przez firmę cateringową). Wyznaczenie obu tych punktów wymaga przeprowadzenia analizy ryzyka a to już jest element HACCP. Chętnie pomogę przy opracowaniu niezbędnej dokumentacji. Oferta mojej firmy obejmuje również konsultacje z Paniami z SANEPIDu i nanoszenie poprawek w dokumentacji. Korzystając z usług mojej firmy zaoszczędzą Państwo na czasie związanym z opracowaniem dokumentacji i konsultacjami w SANEPIDZIE. Dojeżdżamy do przedszkoli i szkół na terenie całego kraju. Pozdrawiam i zapraszam do współpracy Hanna Półtorak HACPASZ (http://haccp-gmp.com.pl)
Hanna Półtorak

Hanna Półtorak właściciel, Hacpasz
firma
doradczo-szkoleniowa

Temat: HACCP w przedszkolu z cateringiem

Witam serdecznie należy pamiętać, że system HACCP to system elastyczny, który musi być dostosowany do danego obiektu np przedszkola dlatego jestem przeciwniczką stosowania "gotowców" nie uwzględniających specyfiki danej jednostki oświatowej. Jeden z uczestników forum twierdzi, że wystarczy dobrze opracowana dokumentacja GMP/GHP i nie trzeba wdrażać systemu. Prawdą jest,że GMP/GHP to program podstawowy bez którego nie możemy mówić o bezpiecznej żywności, ale czy to wystarczy? Obawiam się, że nie. Jjako wieloletni pracownik zajmujący się systemami bezpieczeństwa żywności uczestniczyłam w konsultacjach i warsztatach organizowanych przez SANEPID i niestety same GMP/GHP nie wystarczają należy również opracować dokumentację w oparciu o Codeks Alimentarius ( w innych zakładach branży spożywczej dokumentacja oparta jest o wymagania normy ISO 22000 ale w gastronomii i przedszkolach nie jest to wymagane). Nie zapominajmy o tym, że przy wydawaniu posiłków ich temperatura to punkt kontrolny CP (jeżeli przedszkole posiada urządzenia umożliwiające podgrzanie potrawy) lub punkt CCP (jeżeli przedszkole nie podgrzewa posiłku dostarczanego przez firmę cateringową). Wyznaczenie obu tych punktów wymaga przeprowadzenia analizy ryzyka a to już jest element HACCP. Chętnie pomogę przy opracowaniu niezbędnej dokumentacji. Oferta mojej firmy obejmuje również konsultacje z Paniami z SANEPIDu i nanoszenie poprawek w dokumentacji. Korzystając z usług mojej firmy zaoszczędzą Państwo na czasie związanym z opracowaniem dokumentacji i konsultacjami w SANEPIDZIE. Dojeżdżamy do przedszkoli i szkół na terenie całego kraju. Pozdrawiam i zapraszam do współpracy Hanna Półtorak HACPASZ (http://haccp-gmp.com.pl)
Hanna Półtorak

Hanna Półtorak właściciel, Hacpasz
firma
doradczo-szkoleniowa

Temat: HACCP w przedszkolu z cateringiem

W celu wyjaśnienia kwestii związanych z żywieniem dzieci w przedszkolu z cateringiem bardzo serdecznie zapraszam na szkolenie organizowane dnia 18.10.2013 w Warszawie:
Szkolenie nt. To My żywimy dzieci a nie catering

Szkolenie adresowane jest do właścicieli i dyrektorów przedszkoli, w których posiłki nie są przygotowywane
Miejsce szkolenia Warszawa 18.04.2013 godz. 10.00-14.00
Zapisy na szkolenie do dnia 10.04.2013
Podczas szkolenie odpowiemy na pytania
1. o czym należy wiedzieć kierując się wyborem firmy cateringowej
2. kto odpowiada za jakość przygotowywanych posiłków Dostawca czy Przedszkole?
3. Nie mamy kuchni czy musimy mieć HACCP?
4. Czy posiłki, które dostarcza nam dostawca są odpowiednie dla Naszych Dzieci?
5. Prawa przedszkola odnośnie jakości dostarczanych posiłków
Informacja o szkoleniowcach
Mgr. inż. Anna Nasiłkowska - Absolwenta Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, Obecnie pracownik Katedry Dietetyki Wydziału Żywienia Ćzłowieka SGGW. Jako pracownik naukowy Katedry zajmuje się przede wszystkim weryfikacją sposobu odżywiania dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym oraz żywieniem dzieci młodszych
Mgr inż. Hanna Półtorak – wieloletni pracownik Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie. Specjalista ds. systemów bezpieczeństwa żywności, obecnie właściciel firmy doradczo-szkoleniowej HACPASZ
Koszt udziału w szkoleniu to 300 zł netto od osoby + 23% VAT – 369 zł brutto
Zgłoszenia przyjmujemy do dnia 10.03.2012 pod adresem mail poltorak@haccp-gmp.home.pl
Radosław Szczerski

Radosław Szczerski Inspektor Ochrony
Danych, Compliance
Officer, Audytor i
T...

Temat: HACCP w przedszkolu z cateringiem

Pani Hanno,
na reklamę szkoleń są juz założone tematy na GL, gdzie można dodawać tego rodzaju posty,
a tak znowu zrobi się śmietnik informacyjny kto? gdzie? kogo szkoli? ... i oczywiście za ile? :)
Pozdrawiam

Następna dyskusja:

szkolenie Haccp w przedszko...




Wyślij zaproszenie do