Temat: HACCP w produkcji karmy dla zwierzat
witam
poruszająć problem dalej przedstawię zalecenia wydane prze Inspektorat Weterynaryjny: opracować procesy technologiczne dla poszczególnych rodajów pokarmów, opracować system HACCP, wprowadzić zapisy z mycia i kontroli warunków magazynowania- logiczne- wpadłem na taki pomysł- opracować księgę dobrych proaktyk higieniecznych i produkcyjcnych wraz z formularzami do zapisów, w której zawarte są punkty:
Wprowadzenie.Definicje.Lokalizacja i otoczenia zakładu.
Zaopatrzenie i przyjmowanie surowców, półproduktów oraz materiałów.
Mycie i dezynfekcja
Higiena pracowników
Instrukcje stanowiskowe
Procedury Dobrej Praktyki Produkcyjnej
Usuwanie odpadów i śmieci.Zabezpieczenie przed szkodnikami.
Szkolenia pracowników.Postępowanie w przypadku reklamacji i niewłaściwych wyników badań.
oraz formularze:
Rejestr dostaw towarów.Karta reklamacji towarów.
Rejestr temperatury i wilgotności w pomieszczeniach magazynowych.
Rejestr przeglądów i remontów maszyn i urządzeń.Harmonogram wykonywania prac porządkowych.Sposób mycia i dezynfekcji.
Raport mycia i dezynfekcji.
Raport mycia i dezynfekcji sprzętu stołowego i kuchennego.
Rejestr przeglądów i remontów maszyn i urządzeń.
Harmonogram szkolenia pracowników.
Indywidualny rejestr szkoleń na stanowisku
Produkty nieodpowiadająca wymaganiom jakości
Jeżeli chodzi o system HACCP - jak przeprowadzilibyście analize zagrożeń, jakie zagrożenia mogą być dla bezpieczeństwa żywności- produkt to pokarm przeznaczony dla królików do celów domowych, chomików, ptaków domowych, rybek akwariowych itp.
pozdrawiam