konto usunięte
Temat: Haccp w pakowni jaj - prośba o pomoc w interpretacji
Witam, proszę o pomoc w ustaleniu CCP i CP przy pakowaniu jaj w zakładzie pakowania. Jak powinno się odczytywać drzewko decyzyjne? Są tam dwa pytania, których nie mogę rozszyfrować:1. Czy istnieją środki kontroli w odniesieniu do danego zagrożenia?
1b. Czy zagrożenie jest kontrolowane przy pomocy powszechnie stosowanej procedury?
Biorąc pod uwagę etap pierwszy przyjęcia jaj do zakładu pakowania jaj, wyznaczyłam zagrożenia w postaci bakterii chorobotwórczych typu Salmonella - jaja skażone pierwotnie na kurniku - podstawa przyjęcia jaj jest kontrola dokumentacji towarzyszącej dostawie i wymaganego zaświadczenia od lekarza wet. iż stado jest wolne od Salmonelli oraz drugie zagrożenie - zanieczyszczenia fizyczne - resztki paszy, pomiotu, kurz, pył itp. - ocena wizualna skorupki jaja, co ważne jaja pojedyncze brudne maszyna sortująca posiadająca detektor brudnych jaj również wyłapie i skieruje na odrębny tor pakowania.
W odniesieniu do tego etapu i tych dwóch zagrożeń, jak powinnam przeprowadzić analizę przy wykorzystaniu drzewka (drzewko wg Codex Alimentarius)?
Rozumiem, że za CCP można przyjąć jedynie te etapy gdzie faktycznie możemy zapewnić jakieś przedziały tolerancji, czyli np. właściwy mikroklimat na pakowni i magazynie produktów gotowych, tj. pomiar temperatury i wilgotności i ich wysokość znajdująca się w odpowiednim przedziale.
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam