Maciej Tracz

Maciej Tracz właściciel,
Serrator.pl

Temat: HACCP w budce z lodami

Witam ponieważ chcę otworzyć sprzedaż lodów, co dokładnie mnie obliguje jeżeli tyczy się to właśnie tego tematu (sanepidów etc)? Będę wdzięczny za odpowiedź :)
Hanna Półtorak

Hanna Półtorak właściciel, Hacpasz
firma
doradczo-szkoleniowa

Temat: HACCP w budce z lodami

Witam musisz przygotować dokumentację dotyczącą stosowania się do zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) w (twojej budce). jeżeli chodzi o księge HACCP to zdania czy mali przedsiębiorcy powinni ją opracowywać są podzielone nawet wśród inspektorów sanitarnych. Jedni uważają, że dobrze opracowane i udokumentowane zasady dotyczące dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych są wystarczające inni jednak upierają się o przedstawienie księgi HACCP (opracowanej w zakresie ograniczonym ale jednak opracowanej) Ja moim klientom zawsze zalecam opracowanie takiej księgi, która zawiera (politykę jakości, strukturę organizacyjną firmy, zespół HACCP, zakres stosowania systemu HACCP, opis produktów, schemat blokowy wydawania potrawy - w twoim przypadku lodów, przygotowanie listy potencjalnych zagrożeń, wyznaczenie CCP, ustalenie wartości parametrów krytycznych, ustalenie systemu monitorowania dla każdego CCP). Podsumowując: księga Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP) i dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) obowiązkowo!!!!! Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania dotyczące systemu jestem do dyspozycji Hanna Półtorak (poltorak@haccp-gmp.home.pl)
Hanna Półtorak

Hanna Półtorak właściciel, Hacpasz
firma
doradczo-szkoleniowa

Temat: HACCP w budce z lodami

Witam musisz przygotować dokumentację dotyczącą stosowania się do zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) w (twojej budce). jeżeli chodzi o księge HACCP to zdania czy mali przedsiębiorcy powinni ją opracowywać są podzielone nawet wśród inspektorów sanitarnych. Jedni uważają, że dobrze opracowane i udokumentowane zasady dotyczące dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych są wystarczające inni jednak upierają się o przedstawienie księgi HACCP (opracowanej w zakresie ograniczonym ale jednak opracowanej) Ja moim klientom zawsze zalecam opracowanie takiej księgi, która zawiera (politykę jakości, strukturę organizacyjną firmy, zespół HACCP, zakres stosowania systemu HACCP, opis produktów, schemat blokowy wydawania potrawy - w twoim przypadku lodów, przygotowanie listy potencjalnych zagrożeń, wyznaczenie CCP, ustalenie wartości parametrów krytycznych, ustalenie systemu monitorowania dla każdego CCP). Podsumowując: księga Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP) i dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) obowiązkowo!!!!! Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania dotyczące systemu jestem do dyspozycji Hanna Półtorak (poltorak@haccp-gmp.home.pl)
Katarzyna P.

Katarzyna P. Specjalista ds.
Zarządzania
Jakością, \" i
coffee\"

Temat: HACCP w budce z lodami

Witam,
Muszę uzupełnić odpowiedź poniżej.
System HACCP musi być wdrażany w każdym zakładzie przemysłu spożywczego, niezależnie od wielkości przedsiębiorstwa. Takie wymagania reguluje prawo. Inną sprawą jest sam sanepid (jak Pani wcześniej wspomniała), jednak wg. mnie takie "ruchome" podejście do wdrażania systemu HACCP wynika z niewiedzy pracowników PPIS. Jak mogą egzekwować coś, czego wielu inspektorów nie zna i/lub nie rozumie.

Aby rozpocząć sprzedaż lodów, musi Pan mieć lokal odebrany przez Sanepid. Jest wiele warunków, które muszą być spełnione aby otrzymać decyzję PPIS (m.in. projekt lokalu, dostęp do bieżącej wody oraz badanie wody, badania do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników oraz wymienione już wcześniej księgi GMP/GHP oraz systemu HACCP).
Uruchomienie takiej działalności nie jest trudne, ale czasochłonne.

Jeśli miałby Pan dodatkowe pytania, proszę o kontakt: k.pilecka@calidadconsulting.pl
Grzegorz Wrzeszcz

Grzegorz Wrzeszcz Inspektor ds. BHP

Temat: HACCP w budce z lodami

Hej

unikaj kupowania "gotowców" i "wzorców" zarówno w przypadku księgi HACCP jak i GHP-GMP.

Jeżeli chcesz, aby taką dokumentację przygotowała Ci profesjonalna firma, zapraszam do zapoznania się z poniższymi linkami:

HACCP - http://dokumenty-haccp.pl/lodziarnia-ksiega-haccp-dla-...
GHP-GMP - http://dokumenty-haccp.pl/lodziarnia-ksiega-ghpgmp-dla...

Pozdrawiam



Wyślij zaproszenie do