Maciej
Tracz
właściciel,
Serrator.pl
Hanna
Półtorak
właściciel, Hacpasz
firma
doradczo-szkoleniowa
Temat: HACCP w budce z lodami
Witam musisz przygotować dokumentację dotyczącą stosowania się do zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) w (twojej budce). jeżeli chodzi o księge HACCP to zdania czy mali przedsiębiorcy powinni ją opracowywać są podzielone nawet wśród inspektorów sanitarnych. Jedni uważają, że dobrze opracowane i udokumentowane zasady dotyczące dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych są wystarczające inni jednak upierają się o przedstawienie księgi HACCP (opracowanej w zakresie ograniczonym ale jednak opracowanej) Ja moim klientom zawsze zalecam opracowanie takiej księgi, która zawiera (politykę jakości, strukturę organizacyjną firmy, zespół HACCP, zakres stosowania systemu HACCP, opis produktów, schemat blokowy wydawania potrawy - w twoim przypadku lodów, przygotowanie listy potencjalnych zagrożeń, wyznaczenie CCP, ustalenie wartości parametrów krytycznych, ustalenie systemu monitorowania dla każdego CCP). Podsumowując: księga Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP) i dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) obowiązkowo!!!!! Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania dotyczące systemu jestem do dyspozycji Hanna Półtorak (poltorak@haccp-gmp.home.pl)
Hanna
Półtorak
właściciel, Hacpasz
firma
doradczo-szkoleniowa
Temat: HACCP w budce z lodami
Witam musisz przygotować dokumentację dotyczącą stosowania się do zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) w (twojej budce). jeżeli chodzi o księge HACCP to zdania czy mali przedsiębiorcy powinni ją opracowywać są podzielone nawet wśród inspektorów sanitarnych. Jedni uważają, że dobrze opracowane i udokumentowane zasady dotyczące dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych są wystarczające inni jednak upierają się o przedstawienie księgi HACCP (opracowanej w zakresie ograniczonym ale jednak opracowanej) Ja moim klientom zawsze zalecam opracowanie takiej księgi, która zawiera (politykę jakości, strukturę organizacyjną firmy, zespół HACCP, zakres stosowania systemu HACCP, opis produktów, schemat blokowy wydawania potrawy - w twoim przypadku lodów, przygotowanie listy potencjalnych zagrożeń, wyznaczenie CCP, ustalenie wartości parametrów krytycznych, ustalenie systemu monitorowania dla każdego CCP). Podsumowując: księga Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP) i dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) obowiązkowo!!!!! Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania dotyczące systemu jestem do dyspozycji Hanna Półtorak (poltorak@haccp-gmp.home.pl)
Katarzyna
P.
Specjalista ds.
Zarządzania
Jakością, \" i
coffee\"
Temat: HACCP w budce z lodami
Witam,Muszę uzupełnić odpowiedź poniżej.
System HACCP musi być wdrażany w każdym zakładzie przemysłu spożywczego, niezależnie od wielkości przedsiębiorstwa. Takie wymagania reguluje prawo. Inną sprawą jest sam sanepid (jak Pani wcześniej wspomniała), jednak wg. mnie takie "ruchome" podejście do wdrażania systemu HACCP wynika z niewiedzy pracowników PPIS. Jak mogą egzekwować coś, czego wielu inspektorów nie zna i/lub nie rozumie.
Aby rozpocząć sprzedaż lodów, musi Pan mieć lokal odebrany przez Sanepid. Jest wiele warunków, które muszą być spełnione aby otrzymać decyzję PPIS (m.in. projekt lokalu, dostęp do bieżącej wody oraz badanie wody, badania do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników oraz wymienione już wcześniej księgi GMP/GHP oraz systemu HACCP).
Uruchomienie takiej działalności nie jest trudne, ale czasochłonne.
Jeśli miałby Pan dodatkowe pytania, proszę o kontakt: k.pilecka@calidadconsulting.pl
Grzegorz Wrzeszcz Inspektor ds. BHP
Temat: HACCP w budce z lodami
Hejunikaj kupowania "gotowców" i "wzorców" zarówno w przypadku księgi HACCP jak i GHP-GMP.
Jeżeli chcesz, aby taką dokumentację przygotowała Ci profesjonalna firma, zapraszam do zapoznania się z poniższymi linkami:
HACCP - http://dokumenty-haccp.pl/lodziarnia-ksiega-haccp-dla-...
GHP-GMP - http://dokumenty-haccp.pl/lodziarnia-ksiega-ghpgmp-dla...
Pozdrawiam
Podobne tematy
-
System HACCP » Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności -
-
System HACCP » Poszukuję profesjonalnego szkolenia z podstaw GMP/GHP i... -
-
System HACCP » Praktyczny poradnik do wdrażania systemu HACCP -
-
System HACCP » Szkolenie HACCP Online -
-
System HACCP » Zapraszam na szkolenie pełnomocnik i auditor wewnętrznego... -
-
System HACCP » Auditor Wewnętrzny Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem... -
-
System HACCP » system HACCP w przedszkolach -
-
System HACCP » innowacyjna platforma do wdrażania HACCP -
-
System HACCP » HACCP w produkcji soków -
-
System HACCP » Komputerowa dokumentacja haccp -
Następna dyskusja: