Temat: Funkcjonowanie HACCP w Restauracji

Witam, jestem w trakcie pisania pracy mgr na temat "Funkcjonowanie Systemu HACCP w restauracji". Całą część teoretyczną pracy zakończyłam, mam problem z napisaniem części praktycznej czyli samej oceny funkcjonowania systemu, nie wiem zupełnie jak się do tego zabrać. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam N.
Małgorzata K.

Małgorzata K. Specjalista ds.
systemu HACCP

Temat: Funkcjonowanie HACCP w Restauracji

Witaj,
Polecam nawiązanie współpracy, w formie np. bezpłatnych praktyk z jakąś restauracją, to najlepsza nauka w praktyce.
Pozdrawiam.

Temat: Funkcjonowanie HACCP w Restauracji

Pracuję w restauracji więc nie to jest problemem tylko np po opisaniu magazynu zasad magazynowania kuchni i zasad w kuchni co dalej?
Małgorzata K.

Małgorzata K. Specjalista ds.
systemu HACCP

Temat: Funkcjonowanie HACCP w Restauracji

Zrób test, ankietę itp. pracownikom niskiego szczebla o znajomości zasad HACCP, GMP/GHP, czy w ogóle mają świadomość słuszności systemu, czy wiedzą coś więcej na ten temat, czy tylko wykonują czynności w taki sposób jaki im kazano.
Również podobnie postąpiłabym z kierownictwem, sprawdziłabym czy potrafią przekazać swoim podopiecznym idea systemu i czy tylko to, że trzeba się podpisywać na kartach kontrolnych, nie rozumiejąc po co i dlaczego?!
Możesz przeprowadzić szkolenie pracownikom i po szkoleniu zweryfikować jego skuteczność.
Możesz spróbować samodzielnie udoskonalić jakiś proces w swojej restauracji i później to opisać.
Albo po prostu poobserwować pracowników pod kątem czy stosują ogólnie przyjęte zasady ( np. instrukcje mycia rąk, stosowania zasad FIFO/FEFO itp.) , nie mówić im o tym, wypunktować to sobie i później z nimi to omówić i sprawdzić czy coś to zmieni.
Jeśli masz taka możliwość i odwagę to ja bym spróbowała podpuszczać pracowników, np. pozamieniać kolory desek, pozamieniać środki czystości itp. i później posprawdzać czy zauważyli i czy zmienili na poprawne rzeczy czy automatycznie, bezmyślnie pracowali na złych deskach itp.
Jeśli Twoja restauracja istnieje długo to możesz zliczyć ilość reklamacji przed wdrążeniem systemu HACCP i ilość od momentu wprowadzenia HACCP.

Nie wiem czy pomogłam, ale mam nadzieję, że choć trochę Cię zainspirowałam :)

Temat: Funkcjonowanie HACCP w Restauracji

Wybrałam metodę obserwacji, więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak obserwacja pracowników :)
Dziękuję za pomoc... Chociaż mam bardzo wymagającą Panią Promotor i brakuje mi już pomysłów... :(
Paweł A.

Paweł A. Kierownik Jakości &
Kupiec

Temat: Funkcjonowanie HACCP w Restauracji

Zawsze można się przejść po restauracjach i zrobić ankietę dotyczącą HACCP. Ile restauracji ma HACCP, a ile GMP/GHP. Z czego to wynika... Czy HACCP został kupiony za 25 PLN i zmodyfikowany, czy napisany przez właściciela od podstaw, czy może też wdrożony przez konsultanta. Wszystko zależy od wielkości restauracji (czy jest to pseudo-restauracja-kebab dwa palniki itp, czy duża restauracja w sporym hotelu. Generalnie temat rzeka, ale moja koleżanka napisała licencjat i skupiła się na ankiecie jako na badaniu. Kilka pytań podobnych do tych powyżej, około 25-30 ankiet, na końcu analiza wyników. W około 80% restauracji wdrożono system HACCP, który jest na bieżąco weryfikowany. Około 75% właścicieli pozytywnie ocenia funkcjonowanie HACCP w ich restauracji. 45% pytanych zostało zmuszonych przez Sanepid do wdrożenia HACCP. itp.
Mam nadzieję że może choć troszkę Ciebie naprowadziłem. Głowa do góry, będzie dobrze!

Następna dyskusja:

HACCP w restauracji - podzi...




Wyślij zaproszenie do