Temat: Analiza zagrożeń
Mam nadziej, że i ja nie wyjdę na kogoś sarkastycznego ;), ale najprościej to zrobić dokładnie tak, jak podaje Kodeks Żywnościowy (a dokładniej Zalecany Międzynarodowy Kodeks Praktyki - ogólne zasady higieny żywności" (CAC/RCP 1-1969) i załącznik do Kodeksu - "System analizy zagrożeń i krytyczny punkt kontrolny (HACCP) oraz wytyczne jego stosowania"). Dokument ten jest ogólnie dostępny. Każdy poradnik i norma dotycząc systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na tym bazuje.
W dużym skrócie:
1. Opisać wyroby – żeby lepiej wiedzieć, co może być z nimi nie tak (cechy fizyczne, dopuszczalne zanieczyszczenia, warunki przechowywania i transportu, trwałość itd.), określić przeznaczenie (do czego to jest, kto nie powinien tego jeść – np. alergicy).
2. Zrobić schemat procesu – prosty rysunek pokazujący etapy procesu produkcyjnego, zweryfikować, poprawić, znów zweryfikować. To może potrwać .
3. Analiza – np. w formie tabeli, gdzie umieszczamy :
3.1. Etapy ze schematu.
3.2. Zagrożenia fizyczne, chemiczne i biologiczne, które mogą się pojawić (tu potrzeba wiedzy o procesie, wymaganiach dotyczących wyrobu – ale po to m.in. robimy jego opis, a także... wyobraźni) .
3.3. Ocenę prawdopodobieństwa wystąpienia każdego zagrożenia (w skali 1 – 2 – 3. 1 – małe, 3 – duże).
3. 4. Ocenę znaczenia zagrożenia dla zdrowia naszego klienta (też w skali 1 – 2 – 3. Ogólnie – zagrożenie minimalne czy szpital / pogrzeb).
3.5. Ocenę zagrożenia – mnożymy prawdopodobieństwo i znaczenie zagrożenia.
3.6. Sprawdzamy, czy dane zagrożenie jest krytycznym punktem kontroli (warto wcześniej określić, że sprawdzamy np. tylko dla zagrożeń ocenionych na co najmniej 4. Tu trzeba samemu określić, kiedy. Sprawdzamy za pomoc ą pytań z tzw.„drzewa decyzyjnego”, które jest w dokumencie wymienionym przeze mnie na początku. Wyniki odpowiedzi zapisujemy).
4. Mamy wyznaczone krytyczne punkty kontroli. Warto pamiętać, że może ich wcale nie być!
5. Czytamy, co wymyśliliśmy i poprawiamy ;)
Analizę można oczywiście robić inaczej – ale zawsze dla zagrożeń ocenia się prawdopodobieństwo i skutek
W dużym uproszczeniu trzeba zrobić coś podobnego do FMEA.