konto usunięte

Temat: Alergeny w piekarni

Witam,
co sądzicie o magazynowaniu alergenów w piekarni?
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: Alergeny w piekarni

Emilia J.:
Witam,
co sądzicie o magazynowaniu alergenów w piekarni?

No są :-)

A konkretnie o co pytasz?

konto usunięte

Temat: Alergeny w piekarni

jak je przechowywać? czy alergeny to CCP?
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: Alergeny w piekarni

Czy CCP to zależy od analizy zagrożeń.

Należy pamiętać o tym, że jeżeli występuję alergen w recepturze to należy wymienić w składzie lub na etykiecie.

Odnośnie piekarni i alergenów.
Gluten zawsze jest i będzie a więc z tym nie walczymy.
Pozostałe alergeny- należy sprawdzić co deklarują nasi dostawcy i uwględnić to w znakowaniu. np.: soja.
Sezam- częsta posypka np. do bułek. Odpowiednie magazynowanie(wydzielone) i np. wyznaczone miejsce do dokonywania posypek ( tak zabezpieczone, aby sezam nie dostał się do innych produktów.

Cześć firm zawiera informacje jakie alergeny u nich występują w zakładzie.

Pozdrawiam
Mietek

konto usunięte

Temat: Alergeny w piekarni

to jest oczywiste...
a jak wygląda identyfikowalność bułek w piekarni?
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: Alergeny w piekarni

Emilia J.:
to jest oczywiste...
a jak wygląda identyfikowalność bułek w piekarni?

Identyfikacja pieczywa w piekarni odnosi się do produkcji z danego dnia/ zmiany/ wydania składników z magazynu.

W piekarni system identyfikacji nie ma możliwości być rozbudowany (chyba,że mamy etykiety oraz opakowania na pieczywo).

1) Ewidencja rodzaju i ilości składników przychodzących na magazyn (oznaczenie np. datą przyjęcia) (+ Faktura)
2) Karta wydania na produkcję ( ile czego dziennie/ na zmianę)
3) Ewidencja produkcji ( ile czego wyprodukowano)
4) Ewidencja sprzedaży (Co gdzie zostało wysłane,sprzedane). Można to łatwo zrobić wprowadzając rodzaje pieczywa jako wyszczególnienie faktury lub jako WZ z Magazynu)

To tak w skrócie. Wiadomo, że każdy system trzeba dostosować do danej organizacji.

Pozdrawiam
Mietek

konto usunięte

Temat: Alergeny w piekarni

dzięki za info:) pozdrawiam

Następna dyskusja:

Alergeny




Wyślij zaproszenie do