Grzegorz R.

Grzegorz R. Product Manager,
Mazda

Temat: Zaprawa do ryżu

Witajcie,
jak przygotowujecie zaprawę do ryżu? Chodzi mi o elementy składowe i proporcje, a także o sposób dodania do ugotowanego ryżu?

Zauważyłem, że inne metody zalecają producenci ryżu, inne producenci octu ryżowego, a w moim wykonaniu nic nie może zbliżyć się do smaku ryżu z dobrej restauracji... HELP!

konto usunięte

Temat: Zaprawa do ryżu

ja stosuję na 0,5kg ryżu: 4łyżki octu, 2 cukru, 1 soli - jest ok. Są też gotowe zaprawy, ale jakiś ten ryż słabo smaczny po nich.
Grzegorz Adamczyk

Grzegorz Adamczyk EMEAR Recruiter

Temat: Zaprawa do ryżu

ja stosuję małą modyfikację przepisu z tej strony: http://japanesefood.about.com/od/sushiforbeginner/r/su...
i sprawdza się całkiem dobrze.

modyfikacja polega na mniejszej ilości cukru ( 3tsp zamiast 3tbsp ) bo jednak za słodki wychodził. albo miałem jakiś przedziwny cukier.
pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Zaprawa do ryżu

witam

wydaje mi sie ze kazdy powinien znalezc swoja wlasna zalewe. z doswiadczenia wiem, ze w wiekszosci przypadkow polecane i lubiane sa zalewy bardziej slodkie. ja uwazam ze powinna byc bardziej słona i octowa niz slodka.w proporcji 2;1 cukier, sol. najwazniejsze zeby tuz po wyciagnieciu ryzu z warnika do drewnianej bali, zalac go zalewa. w proporcji 170 ml na 1 kg.

milego gotowania

konto usunięte




Wyślij zaproszenie do