konto usunięte

Temat: wasabi

witam! właśnie robie sobie sushi, moczy sie ryzyk :)

kupiłam zgodnie z tym co sugerowaliście wasabi w proszku, ale nie wiem jakie proporcje zastosować żeby je zrobić...a instrukcje tylko po koreańsku...

help!

konto usunięte

Temat: wasabi

oki nikt nie dpowiadał to jakoś zrobiłam...

sushi właśnie jem :)
cosik mi ryz nie wyszedł mimo ze robiłam zgodnie z przepisem :(
dodałam do zalewy cukier, ocet i sos sojowy...i jakieś za kwaśne jest i za bardzo lepkie? nie wiem czemu....
ale nie poddaje sie następnym razem na pewno sie uda :)

konto usunięte

Temat: wasabi

kamila m.:
oki nikt nie dpowiadał to jakoś zrobiłam...

sushi właśnie jem :)
cosik mi ryz nie wyszedł mimo ze robiłam zgodnie z przepisem :(
dodałam do zalewy cukier, ocet i sos sojowy...i jakieś za kwaśne jest i za bardzo lepkie? nie wiem czemu....
ale nie poddaje sie następnym razem na pewno sie uda :)
sos sojowy do zalewy? zalewa powinna byc przezroczysta, z lekkim zlotym zabarwieniem od octu, ale na pewno nie brazowa od sosu sojowego... a skoro za kwasne to albo za duzo octu albo za malo cukru
wasabi z proszku nigdy nie robilam wiec nie moge doradzac
ale sie nie przejmuj - cwiczenie czyni mistrza :) moj pierwszy ryz byl twardy jak zwirek :)

konto usunięte

Temat: wasabi

A! no i smacznego :)
Karol B.

Karol B. Ekspert ds. mediów
specjalistycznych

Temat: wasabi

Witam,

a ja właśnie skończyłem jeść sushi... Jak zwykle, pyszota :)

Co do Wasabi osobiście nie mam jakiegoś przepisu, ale w konsystencji powinno przypominać to, znane z tubki. Ja zwykle robie na tyle rzadkie, aby bez problemu móc rozprowadzić je pod rybą (lub na ryżu - jeśli to maki). Dodaje go również do sosu sojowego i tutaj staram się być praktyczny - jeśli będzie za gęste trudno będzie wasabi rozprowadzić w sosie; jeśli rzadsze - nie ma z tym większego problemu.

A może ktoś inaczej robi?
Radosław Bolałek

Radosław Bolałek
http://twitter.com/H
anamiPL Właściciel,
Hanami

Temat: wasabi

Powinno się robić inaczej. Żaden dobrze wychowany mieszkaniec Japonii nie będzie miesza wasabi z sosem sojowym. To bardzo brzydki zwyczaj, przywieziony do nas zapewne przez osoby, które często wyjeżdżały do Stanów Zjednoczonych.

konto usunięte

Temat: wasabi

kamila m.:
witam! właśnie robie sobie sushi, moczy sie ryzyk :)

kupiłam zgodnie z tym co sugerowaliście wasabi w proszku, ale nie wiem jakie proporcje zastosować żeby je zrobić...a instrukcje tylko po koreańsku...

help!

Kamila, ja kupuje wasabi w tubce i mam problem z głowy, polecam.

Pozdrawiam,
Beata
Luiza D.

Luiza D. producent reklam
telewizyjnych

Temat: wasabi

Radosław B.:
Powinno się robić inaczej. Żaden dobrze wychowany mieszkaniec Japonii nie będzie miesza wasabi z sosem sojowym. To bardzo brzydki zwyczaj, przywieziony do nas zapewne przez osoby, które często wyjeżdżały do Stanów Zjednoczonych.

a ja widziałam w programie o hawajach jak japończycy tam mieszkający mieszają... no ale może hawajscy japończycy już są ciut wypaczeni w porównaniu z rdzennymi japończykami
Barbara Czyżewska

Barbara Czyżewska Student, Collegium
Civitas

Temat: wasabi

Z tego co wiem - wasabi ma przede wszystkim Tobie smakować -> ja z mężęm lubimy baaaaardzo ostre - dlatego nasze zawsze ma konsystencję bardzo skondensowanej pasty. A tak na marginesie - w jednym z ostatnich odcinków "surfing po menu" wypowiadał się koleś, który uprawia wasabi i według niego wasabi w tubkach nie ma nic wspólnego z wasabi - podobno to zwykły chrzan zabarwiony i dosmaczony tak aby przypominał wasabi. Tylko w proszku jest "prawdziwy".
Karol Majewski

Karol Majewski PM, trener,
konsultant, inwestor

Temat: wasabi

skończyło mi się już po raz któryś wasabi i mam zamiar znowu dokupić
znalazłem 1 kg wasabi w proszku za około 60 zł.
kilogram to trochę dużo - wystarczy mi powiedzmy 200 gram :)))
czy ktoś jest chętny odkupić ode mnie trochę wasabi w proszku po dobrej cenie ? :)
najlepiej, jakby zainteresowani mieli wagę, bo ja nie mam - nie zajmowałem się do tej pory dealerką wasabi ;DD
Luiza D.

Luiza D. specjalistka

Temat: wasabi

ja używam tylko w proszku, w tubce mi nie smakuje

trochę to potrwało zanim nauczyłam się robić w miarę zjadliwe wasabi ale i tak zawsze jest piekielnie ostre...

Temat: wasabi

Karol Majewski:
skończyło mi się już po raz któryś wasabi i mam zamiar znowu dokupić
znalazłem 1 kg wasabi w proszku za około 60 zł.
kilogram to trochę dużo - wystarczy mi powiedzmy 200 gram :)))
czy ktoś jest chętny odkupić ode mnie trochę wasabi w proszku po dobrej cenie ? :)
najlepiej, jakby zainteresowani mieli wagę, bo ja nie mam - nie zajmowałem się do tej pory dealerką wasabi ;DD


ja kupiłem 3kg :) starczy na długo, nie psuje się. Kup kilogram i sobie nie żałuj :)
Rafał Rzepka

Rafał Rzepka Uniwersytet
Hokkaido, adiunkt

Temat: wasabi

Dwa sprostowania - sos sojowy z dodanym wasabi to tradycyjny sposób na spożycie surowej ryby, sashimi na przykład moczy się głównie właśnie w takim roztworze. Natomiast jeśli chodzi o samo wasabi, to podobnie jak nasz chrzan - uznawany jest tylko tarty. Wersja w proszku - można powiedzieć, że w Japonii jest tak powszechna jak nasz chrzan w proszku. Ciekawostką jest fakt, że kona-wasabi, czyli wersję sproszkowaną, w ogóle nie robi się z wasabi, tylko z chrzanopodobnej rzodkwi wasabidaikon.
Karol Majewski

Karol Majewski PM, trener,
konsultant, inwestor

Temat: wasabi

Witam :)

Faktycznie ciekawostka z tą rzodkwią :)

Temat zakupu dużej ilości wasabi na razie zawieszam, bo najpierw nie mogłem tego dostać, a ostatnio mocno zmieniłem dietę ;)

Pozdrawiam :)
Karina Ślesińska

Karina Ślesińska Hiszpania - tłumacz
przysięgły j.
hiszpańskiego

Temat: wasabi

Karol Majewski:
skończyło mi się już po raz któryś wasabi i mam zamiar znowu dokupić
znalazłem 1 kg wasabi w proszku za około 60 zł.

A gdzie to można kupić? W sklepie stacjonarnym czy może przez internet też?
kilogram to trochę dużo - wystarczy mi powiedzmy 200 gram :)))
czy ktoś jest chętny odkupić ode mnie trochę wasabi w proszku po dobrej cenie ? :)

Ja bym chciała, choć widziałam że zrezygnowałeś z pomysłu. W każdym razie gdyby ktoś inny był chętny to się piszę na wasabi!!!
Michał M.

Michał M. Senior Back-End
Engineer (Ravelin)

Temat: wasabi

W wielu większych sklepach kupi się wasabi w proszku, wystarczy się rozejrzeć. Na pewno jest w sieci Piotr i Paweł, w hipermarkerach...
Jakub Kiesio

Jakub Kiesio Kupiec w firmie
Marcpol S.A.

Temat: wasabi

Witam,
Odkopałem trochę temat bo mam pytanie co do wasabi które dostaje się w knajpie:]Czy to wasabi które dołączają w knajpie do zestawów to jest takie samo jak się zrobi z proszku?bo kurcze jeszcze nigdy nie udało mi się z proszku uzyskać takiego smaku i konsystencji jak właśnie tego w knajpach:]czy ktoś mi mógłby pomóc jak uzyskać takie wasabi jak w knajpach?:D będę bardzo wdzięczny za pomysły:]
Rafał Rzepka

Rafał Rzepka Uniwersytet
Hokkaido, adiunkt

Temat: wasabi

Może za długo (za krótko) ugniatasz?
Proszek reaguje z powietrzem i jeśli nie uzywasz zaraz po przyrzadzeniu, to zakryj puszkę folią kuchenną, bo z każdą minutą wasabi będzie mniej ostre.
Jakub Kiesio

Jakub Kiesio Kupiec w firmie
Marcpol S.A.

Temat: wasabi

hmm ale tu w zasadzie nie chodzi o ostrość tylko smak/kolor:]
Magdalena Ż.

Magdalena Ż. HR Business Partner

Temat: wasabi

Jakub Kiesio:
hmm ale tu w zasadzie nie chodzi o ostrość tylko smak/kolor:]

ja mam to samo:/ mnostwo wasabi w proszku przetestowanych a nigdy nie było idealnie takie jak w knajpie. Głównie chodzi o gumowatą konsystencję i smak, ale kolor też czasem wychodził jak wyblakłe wasabi;)



Wyślij zaproszenie do