konto usunięte

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Małgorzata K.:
Może dajesz za dużo wody w stosunku do ryżu? Trzeba dawać w proporcjach ok. 1 miarka ryżu : 1,2 - 1,25 miarki wody.

tak sądzę, następnym razem odmierzę dokładnie :) Nie od razu Rzym zbudowano:) Pozdr serdeczne!
Izabela Korzińska

Izabela Korzińska Architekt /
Developer ETL/TEam
Leader, Roche Polska

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Izabela Korzińska:
Monika Jura-Kołodziejczyk:
Witam,
O ile wiem restauracje uzywaja ryz Nishiki. [...]

Dzięki wielkie :) Na pewno wypróbuję Nishiki.

Wypróbowałam Nishiki. Właśnie wciągam ostatniego maczka i mogę stwierdzić na pewno, że nigdy nie udały mi się lepsze. Ryż znacznie się różni od tych, których używałam dotychczas - zarówno w smaku, jak i w lepkości i konsystencji po ugotowaniu :)
Piotr Biesiadecki

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

No tak, problem polega na tym, ze w Polsce chyba nie ma japonskiego ryzu. Gotowanie ryzu japonskiego, jest proste. Pluczemy w biezacej wodzie w naczyniu typu sitko metalowe, lekko "trzemy " po sciankach tego sitka, zeby wyplukac nadmiar maczki ryzowej, po stwierdzeniu ze woda juz jest "czysta", wkladamy do garnka, albo do maszynki ryzowj, zalewamy woda w ilosci 1:1,1 i gotujemy. W maszynce, wiadomo automat wykona prace, natomiast w garnku, to, zagotowujemy, zmniejszamy ogien do minimum, gotujemy ok. 15-17 minut, zagladamy, jesli wchlonelo wode, to lekko paleczkami zamieszamy i odstawiamy z ognia na conajmniej 15-20 minut.Po tym czasie, jesli chemy robic sushi, to robimy mieszanke octu ryzowego z cukrem i sola, wachlujemy, mozna uzyc wentylatora, po schlodzeniu do temp. ok 50 stopni, zalewamy mieszanka i nadal wachlujemy, delikatnie mieszajac. po ostygnieciu do temp. ok 25 stopni, przykrywamy zwilzona scierka naczynie w ktorym przechowujemy ryz. Mozna trzymac ryz ok 6-8 godzin.

konto usunięte

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Ja używam (kończę właśnie 2. paczkę) Kagayaki Select - kleisty, okrągłoziarnisty - paczka 2kg w Kuchniach Świata jak jest to za 45 pln. Dobrze się gotuje w zwykłym garnku, NiIe przywiera a jedynie skleja się na dole gara. Gotowanie dokładnie jak opisał Piotr ale bez wachlowania. U mnie sam odparowywuje.


Obrazek
Maciej C. edytował(a) ten post dnia 02.09.10 o godzinie 11:41
Marek G.

Marek G. Patrz, którędy
idziesz byś nie
stąpnął na kawałek
Lasu pr...

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Witajcie,
jak popatrzycie na opakowania to większość jest z... spoza Japonii.
Głównie Włochy. Ryż podobny do arborio. Ja najczęściej moczę go, aby
zrobił się biały. I nawet shinoda, którą używam smakuje i wygląda inaczej
niż shinoda jedynie płukana.

Z japońskim pozdrowieniem :)

EDIT: lit.Marek Grotowski edytował(a) ten post dnia 05.09.10 o godzinie 16:45

konto usunięte

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Witajcie,
U nas w masali jest duży wybór ryżu do Sushi.

Nishiki Musenmai
Tamaki, oczywiście shinode i Kagayaki Select też jest dostępny.
Karol Wesołowski

Karol Wesołowski Właściciel,
wesoil.pl

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Monika J.:
Witam,
O ile wiem restauracje uzywaja ryz Nishiki. Najczesciej uzywany i rowniez preferowany przez Japonczykow w tym moich szefow rowniez. Zreszta powiem szczerze, ze robie profesjonalne przymiarki do japonskiego jedzenia i wyglada mi na to,ze zdecydowanie Nishiki jest najbardziej poszukiwane, choc rowniez jest z tych drozszych. Uzywam obecnie w domu Shinode i jest sporo gorszy od Nishiki. Rowniez moj maz twierdzi, ze sushi z Nishiki jest najlepsze.

Witam,
o ile ja wiem to najczęściej w restauracjach używa się ryżu calrose a nie Nishiki.
Nishiki chodź jest to bardzo dobry ryż, to już jego cena do jakości to jakiś żart.
Dlatego też restauracje od niego już dawno odeszły, oczywiście poza paroma wyjątkami...

W ryżu tak naprawdę najważniejsze jest jego dobre przygotowanie i doprawienie.
Należy tu przede wszystkim zwrócić uwagę na ilość dodawanej wody,
im bardziej wysuszony ryż tym więcej wody i odwrotnie. Dużo ludzi o tym zapomina i leje cały czas tyle co zawsze.

Pozdrawiam
Karol

Następna dyskusja:

Sushi w restauracji czy w d...




Wyślij zaproszenie do