Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...
No tak, problem polega na tym, ze w Polsce chyba nie ma japonskiego ryzu. Gotowanie ryzu japonskiego, jest proste. Pluczemy w biezacej wodzie w naczyniu typu sitko metalowe, lekko "trzemy " po sciankach tego sitka, zeby wyplukac nadmiar maczki ryzowej, po stwierdzeniu ze woda juz jest "czysta", wkladamy do garnka, albo do maszynki ryzowj, zalewamy woda w ilosci 1:1,1 i gotujemy. W maszynce, wiadomo automat wykona prace, natomiast w garnku, to, zagotowujemy, zmniejszamy ogien do minimum, gotujemy ok. 15-17 minut, zagladamy, jesli wchlonelo wode, to lekko paleczkami zamieszamy i odstawiamy z ognia na conajmniej 15-20 minut.Po tym czasie, jesli chemy robic sushi, to robimy mieszanke octu ryzowego z cukrem i sola, wachlujemy, mozna uzyc wentylatora, po schlodzeniu do temp. ok 50 stopni, zalewamy mieszanka i nadal wachlujemy, delikatnie mieszajac. po ostygnieciu do temp. ok 25 stopni, przykrywamy zwilzona scierka naczynie w ktorym przechowujemy ryz. Mozna trzymac ryz ok 6-8 godzin.