Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...
wczoraj robiłem sushi pod okiem Koreańczyka, który pracuje jako sushi mistrz, w koreańskiej restauracji i robiliśmy sushi z najtańszego ryżu bluedragon ok 10zł za 500g. Dowiedziałem się, że nie tyle sam ryż jest istotny co sposób przyrządzenia.
Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy zimną wodą, dokładnie płuczemy, po czym wylewamy wodę. Czynność tę powtarzamy 3 razy.
Następnie zalewamy ponownie ryż zimną wodą i odstawiamy go na 13 minut. Po 13 minutach sprawdzamy ryż, powinien być biały. Płuczemy go ponownie, odlewamy wodę i bierzemy jakiś duży kubek, do którego wsypujemy ryż. Ugniatamy go na płasko, sprawdzamy do jakiej wysokości kubka sięga, po czym wsypujemy go do garnka. Zimną wodę nalewamy do pustego kubka do tej samej wysokości, jaką zajmował ryż. Wlewamy to do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. W momencie kiedy ryż zaczyna robić "chak, chak" ;) ściągamy go z palnika i pozostawiamy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy sushi sos, który sklei nam ryż i nada mu odpowiedniego smaku. Pamiętajcie, żeby przed nakładaniem ryżu na płaty alg, moczyć obficie ręce, co ułatwi wam rozprowadzanie ryżu na macie.