Luiza D.

Luiza D. specjalistka

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

ostatnio, kupując ryż do sushi znalazłam dwa rodzaje okomesan i homai...
ktoś wie o co chodzi???
na opakowaniu nie było żadnych info na ten tematLidia Anna D. edytował(a) ten post dnia 22.04.09 o godzinie 17:23
Katarzyna K.

Katarzyna K. KEY ACCOUNT, DREAM
TOUR

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Z tego co kojarzę, to chyba obydwa sa okrągło ziarniste i kleiste.
Róznica w producencie i kraju pochodzenia
Michał M.

Michał M. Senior Back-End
Engineer (Ravelin)

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Zapewne. Zresztą dawno już przekonałem się, że japoński ryż hodowany gdzieś bliżej zupełnie nie różni się od importowanego, a jest sporo tańszy (np. Shinode).
Izabela Korzińska

Izabela Korzińska Architekt /
Developer ETL/TEam
Leader, Roche Polska

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Odświeżę trochę ten temat, bo szukam takiego ryżu, jakiego używa się w restauracjach sushi. Do tej pory wypróbowałam Homai, Okomesan i Shinode i mam wrażenie, że w restauracjach używa się jeszcze czegoś innego. Pomijam już fakt, że na pewno nie gotuję ryżu profesjonalnie (używam albo parowaru, albo zwykłego garnka).

Namiastkę wersji restauracyjną uzyskuję, gotując Okomesan lub Homai w parowarze. Natomiast co by nie robić z Shinode, nigdy nie będzie miał konsystemcji takiej, jak knajpiany ryż i nie umywa się do Okomesana czy Homai. Czyli zapewne tai ryż powinien być okrągłoziarnisty.

Czy znacie coś jeszcze lepszego od tych dwóch, wyżej wymienionych? Najchętniej poznam nazwę ryżu, kupowanego przez Ten Sushi :)))
Monika  Jura-Kołodziejcz yk

Monika
Jura-Kołodziejcz
yk
Dyrektor d/s
Logistyki, Zakupów i
Planowania produkcji

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Witam,
O ile wiem restauracje uzywaja ryz Nishiki. Najczesciej uzywany i rowniez preferowany przez Japonczykow w tym moich szefow rowniez. Zreszta powiem szczerze, ze robie profesjonalne przymiarki do japonskiego jedzenia i wyglada mi na to,ze zdecydowanie Nishiki jest najbardziej poszukiwane, choc rowniez jest z tych drozszych. Uzywam obecnie w domu Shinode i jest sporo gorszy od Nishiki. Rowniez moj maz twierdzi, ze sushi z Nishiki jest najlepsze.
Izabela Korzińska

Izabela Korzińska Architekt /
Developer ETL/TEam
Leader, Roche Polska

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Monika Jura-Kołodziejczyk:
Witam,
O ile wiem restauracje uzywaja ryz Nishiki. [...]

Dzięki wielkie :) Na pewno wypróbuję Nishiki.
BTW - wczoraj zrobiłam maki z ryżem Shinode i wyjątkowo udało się go tak ugotować i zaprawić, że daje się porównać w smaku do tego, co jadam w restauracjach. Zrobiłam 2 inne rzeczy, niż zwykle:
1. Kiedy był gorący, ok. 10 razy go mieszałam, dzięki czemu odparowałam z niego mnóstwo wody.
2. Do octu ryżowego zamiast cukru dodałam cukru pudru. W dodatku wsypałam go dużo więcej, niż zwykle, więc ryż ma wyraźny słodkawy posmak. Wydaje mi sie też, że zalewa z cukrem pudrem po prostu lepiej oblepiła ziarenka i konsystencja takiego ryżu jest i lepka i sypka.
Pyyyycha :)))
Jan Z.

Jan Z. Liquid Studio

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

wczoraj robiłem sushi pod okiem Koreańczyka, który pracuje jako sushi mistrz, w koreańskiej restauracji i robiliśmy sushi z najtańszego ryżu bluedragon ok 10zł za 500g. Dowiedziałem się, że nie tyle sam ryż jest istotny co sposób przyrządzenia.

Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy zimną wodą, dokładnie płuczemy, po czym wylewamy wodę. Czynność tę powtarzamy 3 razy.

Następnie zalewamy ponownie ryż zimną wodą i odstawiamy go na 13 minut. Po 13 minutach sprawdzamy ryż, powinien być biały. Płuczemy go ponownie, odlewamy wodę i bierzemy jakiś duży kubek, do którego wsypujemy ryż. Ugniatamy go na płasko, sprawdzamy do jakiej wysokości kubka sięga, po czym wsypujemy go do garnka. Zimną wodę nalewamy do pustego kubka do tej samej wysokości, jaką zajmował ryż. Wlewamy to do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. W momencie kiedy ryż zaczyna robić "chak, chak" ;) ściągamy go z palnika i pozostawiamy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy sushi sos, który sklei nam ryż i nada mu odpowiedniego smaku. Pamiętajcie, żeby przed nakładaniem ryżu na płaty alg, moczyć obficie ręce, co ułatwi wam rozprowadzanie ryżu na macie.
Izabela Korzińska

Izabela Korzińska Architekt /
Developer ETL/TEam
Leader, Roche Polska

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Jan Z.:
[...]
Następnie zalewamy ponownie ryż zimną wodą i odstawiamy go na 13 minut.

I to jest moja 3-cia różnica. Moczyłam ryż krócej, niż zwykle. Zawsze go moczę 30 min i potem dostaję albo papkę,kiedy już jest miękki, albo niedogotowaną, twardą półpapkę.

A co dokładnie zawiera sushi sos? Bo ja dodaję albo zaprawę octową (ocet ryżowy, sól, cukier), albo sam ocet ryżowy i dosypuję do niego sól i cukier na własną rękę. Sól od wczoraj zaczęłam pomijać, a cukier zastąpiłam cukrem pudrem.
Podobno powinno się też dolać trochę sosu sojowego, ale z tego, co zauważyłam, już niewielka ilość zmienia kolor ryżu, więc go nie dodaję. Zresztą jest słony, a jakoś nie przepadam za posmakiem soli w ryżu do sushi.Izabela Korzińska edytował(a) ten post dnia 22.07.10 o godzinie 16:01
Jan Z.

Jan Z. Liquid Studio

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

sushi sos zawiera dokładnie to co napisałaś, ocet ryżowy, cukier i sól, ja osobiście lubię dodać 2 krople oleju sezamowego :)
Cezary Zimniewski

Cezary Zimniewski broker zbożowy -
rynki światowe -
firmy cmz management
/ ...

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Monika Jura-Kołodziejczyk:
Witam,
O ile wiem restauracje uzywaja ryz Nishiki. Najczesciej uzywany i rowniez preferowany przez Japonczykow w tym moich szefow rowniez. Zreszta powiem szczerze, ze robie profesjonalne przymiarki do japonskiego jedzenia i wyglada mi na to,ze zdecydowanie Nishiki jest najbardziej poszukiwane, choc rowniez jest z tych drozszych. Uzywam obecnie w domu Shinode i jest sporo gorszy od Nishiki. Rowniez moj maz twierdzi, ze sushi z Nishiki jest najlepsze.


DZIEŃ DOBRY
NISHIKI TO JEST ZNAK HANDLOWY A NIE RODZAJ RYŻU . ŻEBY BYŁO ŚMIESZNIEJ W OPAKOWANIE NISHIKI NAJCZĘŚCIEJ PAKUJE RYZ Z KALIFORNI ALE INNY NIŻ CALROSE
Cezary Zimniewski

Cezary Zimniewski broker zbożowy -
rynki światowe -
firmy cmz management
/ ...

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

w polsce jest bardzo mało ryżu który jest naprawdę japoński . wiele japońskich firm dzierżawi pola ryzowe w tajlandii , ameryce południowej i w innych miejscach , i uprawia tam ryż z takich samych nasion jak w japonii . siła robocza jest zdecydowanie tańsza .
w polsce często pojawia się amerykański calrose pod różnymi markami handlowymi , albo akitomatichi . niestety polskie paczkarnie ryżu nie widzą w imporcie ryzu sushi i takich opakowaniach interesującego biznesu , i mogę powiedzieć że do polski ryz do sushi trafia albo z importu z zachodu , albo przez importera litewskiego .
czasami można zobaczyć opakowania do sushi z krajem pochodzenia włochy . nie radzę próbować bo ryz ma inny smak i klei się zdecydowanie inaczej . z mojej praktyki pracy na różnych rynkach , najbardziej optymalne są ryze typu akitomachi , brand nishiki , a także jakosci z kaliforni calrose lub mt400 . w żadnym przypadku nie należy gotować ryzu egipskiego , europejskiego . warto oglądać dokładnie opakowania detaliczne zanim się kupi . z drugiej strony trzeba mieć odwagę na stołowanie się w sushi restauracjach przy naszym podejsciu do świeżych ryb . ja zajadam się tym produktem jedynie jak jestem w tajlandii , gdzie spię z regułay w Pullmann Bangkok gdzie 75 pct gości to japońscy turyści . i jak oni się uśmiechają przy konsumpcji , to wiem że to co jem to naprawdę sushi .
Piotr Biesiadecki

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Dlatego mowie moim znajomym, przyjedzcie do Japonii, sprobowac prawdziwe sushi. Tylko potem moze byc gorzej, jak wrocicie do Polski. Tak juz cierpi jedna z moich przyjaciolek, jak Ona teskini za sushi z Japonii. Teskni rowniez za ryzem.

konto usunięte

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

A jak zrobić, zeby ryż po ugotowaniu NIE kleił się na maksa? Ja chyba robię wszystko zgodnie z przepisem, a i tak klei się jak jakaś galareta:( (tzn chcę zeby się kleił, ale troche, a nie jak cholera)Hubert S. edytował(a) ten post dnia 19.08.10 o godzinie 16:37
Piotr Biesiadecki

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Po pierwsze, jaki to jest ryz? Po drugie, napisz jak to robisz, wtedy moge wskazac gdzie popelniasz bledy.

konto usunięte

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Piotr Biesiadecki:
Po pierwsze, jaki to jest ryz? Po drugie, napisz jak to robisz, wtedy moge wskazac gdzie popelniasz bledy.

czesc

Ryż taki, Shinode (to chyba nie japonski, raczej Włochy czy tam coś), kupuję w sklepie ale to ten własnie.

http://www.masala.com.pl/index.php?p164,ryz-shinode-1kg

Gotuje tak jak podają w przepisach? - płuczę, pare razy, woda jest właściwie przezroczysta, zalewam wodą na jakis czas (20-30 minut) Pozniej po takim namoczeniu znowu woda, nowa, tyle ile ryzu odpowiednio, gotuję na duzym ogniu 2 minuty do zagotowania, pozniej kilkanascie minut na wolnym ogniu. Odstawiam pozniej na parenascie minut pod przykryciem i już.

Ale jak nie namaczałem ryżu przed gotowaniem, też się kleiło. Moze za duzo płuczę? Dobra, proszę się nie śmiać, bo jestem 100 % amatorem robienia sushi :)

konto usunięte

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

pokrywki też nie podnoszę, zeby sobie bulgotało, para itd.
Michał M.

Michał M. Senior Back-End
Engineer (Ravelin)

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Japońska odmiana ma się kleić i już.
Jeśli masz kłopot z ubiciem kulki ryżu albo rozsmarowaniem go na nori to często mocz ręce w letniej wodzie - po takim zabiegu się nie klei do rąk.

Jak napisano wyżej odmiana ma dużo mniejsze znaczenie. Lepiej się skupić na dobrym ugotowaniu ryżu i poźniejszym przyprawieniu, i można to zrobić w zwykłym garnku.

konto usunięte

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Hubert S.:
pokrywki też nie podnoszę, zeby sobie bulgotało, para itd.
czy nie lepiej wybrać się po prostu do dobrej restauracji:)

konto usunięte

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Monika O.:
Hubert S.:
pokrywki też nie podnoszę, zeby sobie bulgotało, para itd.
czy nie lepiej wybrać się po prostu do dobrej restauracji:)

może pozostawię to bez komentarza
Małgorzata K.

Małgorzata K. Właściciel Galerii
Nagomi

Temat: w poszukiwaniu ryżu do sushi...

Może dajesz za dużo wody w stosunku do ryżu? Trzeba dawać w proporcjach ok. 1 miarka ryżu : 1,2 - 1,25 miarki wody.

Następna dyskusja:

Sushi w restauracji czy w d...




Wyślij zaproszenie do