Temat: Sos Teriyaki
Katarzyna G.:
Widziałam ten w torebce w almie, ale wybrałam yamasę. Jak mi nie posmakuje, spróbuję Twojego.
Na razie oceniam zapach i konsystencję, dopiero dziś po upieczeniu smak.
Mam taki:
http://www.tazakifoods.com/common/product_image.asp?id...
Dzięki za uwagi, oby zgęstniał! :)Katarzyna G. edytował(a) ten post dnia 22.01.09 o godzinie 09:58
A moze lepiej samemu zrobic? Taki sos moze postac nawet miesiac :)
Jesli chodzi o sos do makow to nazywa sie 'kabayaki'.. Teriyaki to troszke inna historia :)
Przepis (domowy) na kabayaki to:
Sos sojowy - 0,5 litra
sake - 0,25 litra
cukier - 0,75 kg - 1,25 kg (w zaleznosci jak slodki lubimy)
ewentualnie mozemy dodac jeszcze 0,25 litra wina białego słodkiego
Całość przezucamy do garnka i gotujemy na silnym ogniu aż do zagotowania... Od tego momentu dajemy naszej miksturze ok. 15-20 min... Odstawiamy, studzimy i that`s all.. :)
jezeli bedzie za mało gęst to znak ze nalezy go jeszcze troszke odparowac.. ale prosze uwazac aby cukier sie nie przypalil bo sos dostanie goryczy... :)
Uwazam ze to wyjdzie znacznie taniej i smaczniej :)