konto usunięte

Temat: Sos Teriyaki

Jaki jest dobry?

dziś kupiłam, Yamasy, mała pękata buteleczka. Jest rzadki, niewiele się różni od zwykłego sojowego, nie taki jakiego się spodziewałam.

Szukam gęstego, słodkiego, takiego jaki podają do pieczonych maki w susharniach.

Czy on się taki robi po pieczeniu? Czy to jakiś specjalny rodzaj? Gdzie go kupić?
Anna K.

Anna K. A goal without a
plan is just a
wish...

Temat: Sos Teriyaki

Ja kupuję "Blue Dragon", jak na obrazku:
http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=28867&pk...

do dostania w Piotrze i Pawle (na pewno tym w Blue City).

sos jest gęsty, w smaku też całkiem spoko.

pozdrawiam
Sebastian D.

Sebastian D. Retail & Supply
Chain Manager -
Otwarty na
propozycje

Temat: Sos Teriyaki

Mój też nie jest gęsty, ale po zamarynowaniu w nim kawałków ryby i wsadzeniu do piekarnika na folii aluminiowej na rybie dostaje prawidłowej konsystencji.

konto usunięte

Temat: Sos Teriyaki

Widziałam ten w torebce w almie, ale wybrałam yamasę. Jak mi nie posmakuje, spróbuję Twojego.

Na razie oceniam zapach i konsystencję, dopiero dziś po upieczeniu smak.

Mam taki:

http://www.tazakifoods.com/common/product_image.asp?id...

Dzięki za uwagi, oby zgęstniał! :)Katarzyna G. edytował(a) ten post dnia 22.01.09 o godzinie 09:58
Katarzyna S.

Katarzyna S. Specjalista ds
zamówień publicznych

Temat: Sos Teriyaki

Używamy
Obrazek


rewalacyjny, gęsty, słodki, pyszny do california maki

podobny kupiliśmy w sklepie "kuchnie Świata" w ArkadiiKatarzyna S. edytował(a) ten post dnia 22.01.09 o godzinie 10:13
Jakub Hartman

Jakub Hartman Kuchnia Japonska od
A do Z

Temat: Sos Teriyaki

Katarzyna G.:
Widziałam ten w torebce w almie, ale wybrałam yamasę. Jak mi nie posmakuje, spróbuję Twojego.

Na razie oceniam zapach i konsystencję, dopiero dziś po upieczeniu smak.

Mam taki:

http://www.tazakifoods.com/common/product_image.asp?id...

Dzięki za uwagi, oby zgęstniał! :)Katarzyna G. edytował(a) ten post dnia 22.01.09 o godzinie 09:58


A moze lepiej samemu zrobic? Taki sos moze postac nawet miesiac :)

Jesli chodzi o sos do makow to nazywa sie 'kabayaki'.. Teriyaki to troszke inna historia :)

Przepis (domowy) na kabayaki to:

Sos sojowy - 0,5 litra
sake - 0,25 litra
cukier - 0,75 kg - 1,25 kg (w zaleznosci jak slodki lubimy)
ewentualnie mozemy dodac jeszcze 0,25 litra wina białego słodkiego

Całość przezucamy do garnka i gotujemy na silnym ogniu aż do zagotowania... Od tego momentu dajemy naszej miksturze ok. 15-20 min... Odstawiamy, studzimy i that`s all.. :)

jezeli bedzie za mało gęst to znak ze nalezy go jeszcze troszke odparowac.. ale prosze uwazac aby cukier sie nie przypalil bo sos dostanie goryczy... :)

Uwazam ze to wyjdzie znacznie taniej i smaczniej :)

konto usunięte

Temat: Sos Teriyaki

A no właśnie, to teraz przynajmniej już wiem jak się nazywa to, czego szukam!

Dzięki!
Jan Mazurek

Jan Mazurek Ekspert ds. rynków
kapitałowych

Temat: Sos Teriyaki

Sebastian Dudek:
Mój też nie jest gęsty, ale po zamarynowaniu w nim kawałków ryby i wsadzeniu do piekarnika na folii aluminiowej na rybie dostaje prawidłowej konsystencji.

Sebastianie, zaintrygował mnie ten sos. Otrzymałem kiedyś w restauracji maki z maślaną w ciemnym brązowym słodkim sosie. Było pyszne. Czy to mógł być ten sos? W restauracji nie chcieli nic powiedzieć. Jak się piecze maślaną lub łososia w tym sosie?
Jan Mazurek

Jan Mazurek Ekspert ds. rynków
kapitałowych

Temat: Sos Teriyaki

Anna Baryłko:
Ja kupuję "Blue Dragon", jak na obrazku:
http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=28867&pk...

do dostania w Piotrze i Pawle (na pewno tym w Blue City).

sos jest gęsty, w smaku też całkiem spoko.

pozdrawiam

Tylko spoko? Szkoda. Czy jest gęsty i słodki? Szukam czegoś super do pieczenia maślanej. Czy polecasz jakiś inny?
Anna K.

Anna K. A goal without a
plan is just a
wish...

Temat: Sos Teriyaki

Jan Mazurek:

Tylko spoko? Szkoda. Czy jest gęsty i słodki? Szukam czegoś super do pieczenia maślanej. Czy polecasz jakiś inny?

"Spoko" w moim rozumieniu jest dość pozytywne :)
Nie polecam innego, bo po prostu innego nie próbowałam.

Opakowanie nie jest duże, więc myślę, że warto zaryzykować.
Ja jestem zadowolona, ale polecają w tym wątku też kilka innych "gęstych i słodkich".

Nic tylko próbować i wybrać, co Ci najbardziej odpowiada :)
Sebastian D.

Sebastian D. Retail & Supply
Chain Manager -
Otwarty na
propozycje

Temat: Sos Teriyaki

Jan Mazurek:
Sebastian Dudek:
Mój też nie jest gęsty, ale po zamarynowaniu w nim kawałków ryby i wsadzeniu do piekarnika na folii aluminiowej na rybie dostaje prawidłowej konsystencji.

Sebastianie, zaintrygował mnie ten sos. Otrzymałem kiedyś w restauracji maki z maślaną w ciemnym brązowym słodkim sosie. Było pyszne. Czy to mógł być ten sos? W restauracji nie chcieli nic powiedzieć. Jak się piecze maślaną lub łososia w tym sosie?

To dokładnie o ten sos chodzi. Sos Teriyaki to mieszanka naturalnie ważonego sosu sojowego, wina, cukru, octu i przypraw. Mozna go zrobić samemu, ale chyba trzeba nabyć wiedzę o odpowiednich proporcjach. Polecam sosy firm KiKKOMAN i YAMASA.
Jan Mazurek

Jan Mazurek Ekspert ds. rynków
kapitałowych

Temat: Sos Teriyaki

Anna Baryłko:
Jan Mazurek:

Tylko spoko? Szkoda. Czy jest gęsty i słodki? Szukam czegoś super do pieczenia maślanej. Czy polecasz jakiś inny?

"Spoko" w moim rozumieniu jest dość pozytywne :)
Nie polecam innego, bo po prostu innego nie próbowałam.

Opakowanie nie jest duże, więc myślę, że warto zaryzykować.
Ja jestem zadowolona, ale polecają w tym wątku też kilka innych "gęstych i słodkich".

Nic tylko próbować i wybrać, co Ci najbardziej odpowiada :)


Dzięki. A czy można go stosować do pieczonego łososia? Boję się ryby maślanej, ponieważ naczytałem się, ze ludzie mieli niestrawności. Ja też przypominam sobie ostatnią wizytę w suszarni, gdzie była przepyszna pieczona maślana. Lecz później czułem sie dziwnie, jak nigdy dotąd. Coś chyba w tym jest...
Jan Mazurek

Jan Mazurek Ekspert ds. rynków
kapitałowych

Temat: Sos Teriyaki

Sebastian Dudek:
Jan Mazurek:
Sebastian Dudek:
Mój też nie jest gęsty, ale po zamarynowaniu w nim kawałków ryby i wsadzeniu do piekarnika na folii aluminiowej na rybie dostaje prawidłowej konsystencji.

Sebastianie, zaintrygował mnie ten sos. Otrzymałem kiedyś w restauracji maki z maślaną w ciemnym brązowym słodkim sosie. Było pyszne. Czy to mógł być ten sos? W restauracji nie chcieli nic powiedzieć. Jak się piecze maślaną lub łososia w tym sosie?

To dokładnie o ten sos chodzi. Sos Teriyaki to mieszanka naturalnie ważonego sosu sojowego, wina, cukru, octu i przypraw. Mozna go zrobić samemu, ale chyba trzeba nabyć wiedzę o odpowiednich proporcjach. Polecam sosy firm KiKKOMAN i YAMASA.

Dzięki. A czy można go stosować do pieczonego łososia? Boję się ryby maślanej, ponieważ naczytałem się, ze ludzie mieli niestrawności. Ja też przypominam sobie ostatnią wizytę w suszarni, gdzie była przepyszna pieczona maślana. Lecz później czułem sie dziwnie, jak nigdy dotąd. Coś chyba w tym jest...
Sebastian D.

Sebastian D. Retail & Supply
Chain Manager -
Otwarty na
propozycje

Temat: Sos Teriyaki

Jan Mazurek:
Sebastian Dudek:
Jan Mazurek:
Sebastian Dudek:
Mój też nie jest gęsty, ale po zamarynowaniu w nim kawałków ryby i wsadzeniu do piekarnika na folii aluminiowej na rybie dostaje prawidłowej konsystencji.

Sebastianie, zaintrygował mnie ten sos. Otrzymałem kiedyś w restauracji maki z maślaną w ciemnym brązowym słodkim sosie. Było pyszne. Czy to mógł być ten sos? W restauracji nie chcieli nic powiedzieć. Jak się piecze maślaną lub łososia w tym sosie?

To dokładnie o ten sos chodzi. Sos Teriyaki to mieszanka naturalnie ważonego sosu sojowego, wina, cukru, octu i przypraw. Mozna go zrobić samemu, ale chyba trzeba nabyć wiedzę o odpowiednich proporcjach. Polecam sosy firm KiKKOMAN i YAMASA.

Dzięki. A czy można go stosować do pieczonego łososia? Boję się ryby maślanej, ponieważ naczytałem się, ze ludzie mieli niestrawności. Ja też przypominam sobie ostatnią wizytę w suszarni, gdzie była przepyszna pieczona maślana. Lecz później czułem sie dziwnie, jak nigdy dotąd. Coś chyba w tym jest...

Nie ma znaczenia w zasadzie do jakiej ryby używasz tego sosu. Rzeczywiście, niektórzy ryby maślanej po prostu nie trawią bo cytując za wikipedia - "Niektóre gatunki ryb maślanych (eskolar, kostropak) zawierają niestrawialne woski, które mogą powodować zaburzenia pokarmowe, a u osób szczególnie wrażliwych – nawet zatrucia pokarmowe. Zatrucia mogą objawiać się biegunką, zawrotami głowy, nudnościami i zmianami skórnymi (wysypka). Osobom, które po raz pierwszy konsumują ryby z tej grupy zaleca się spożycie małej ilości celem sprawdzenia wrażliwości organizmu na woski zawarte w mięsie ryby. Pierwsze objawy ewentualnego zatrucia występują zwykle po 2–3 godzinach od spożycia i ustępują po upływie doby."
Jan Mazurek

Jan Mazurek Ekspert ds. rynków
kapitałowych

Temat: Sos Teriyaki

Sebastian Dudek:
Jan Mazurek:
Sebastian Dudek:
Jan Mazurek:
Sebastian Dudek:
Mój też nie jest gęsty, ale po zamarynowaniu w nim kawałków ryby i wsadzeniu do piekarnika na folii aluminiowej na rybie dostaje prawidłowej konsystencji.

Sebastianie, zaintrygował mnie ten sos. Otrzymałem kiedyś w restauracji maki z maślaną w ciemnym brązowym słodkim sosie. Było pyszne. Czy to mógł być ten sos? W restauracji nie chcieli nic powiedzieć. Jak się piecze maślaną lub łososia w tym sosie?

To dokładnie o ten sos chodzi. Sos Teriyaki to mieszanka naturalnie ważonego sosu sojowego, wina, cukru, octu i przypraw. Mozna go zrobić samemu, ale chyba trzeba nabyć wiedzę o odpowiednich proporcjach. Polecam sosy firm KiKKOMAN i YAMASA.

Dzięki. A czy można go stosować do pieczonego łososia? Boję się ryby maślanej, ponieważ naczytałem się, ze ludzie mieli niestrawności. Ja też przypominam sobie ostatnią wizytę w suszarni, gdzie była przepyszna pieczona maślana. Lecz później czułem sie dziwnie, jak nigdy dotąd. Coś chyba w tym jest...

Nie ma znaczenia w zasadzie do jakiej ryby używasz tego sosu. Rzeczywiście, niektórzy ryby maślanej po prostu nie trawią bo cytując za wikipedia - "Niektóre gatunki ryb maślanych (eskolar, kostropak) zawierają niestrawialne woski, które mogą powodować zaburzenia pokarmowe, a u osób szczególnie wrażliwych – nawet zatrucia pokarmowe. Zatrucia mogą objawiać się biegunką, zawrotami głowy, nudnościami i zmianami skórnymi (wysypka). Osobom, które po raz pierwszy konsumują ryby z tej grupy zaleca się spożycie małej ilości celem sprawdzenia wrażliwości organizmu na woski zawarte w mięsie ryby. Pierwsze objawy ewentualnego zatrucia występują zwykle po 2–3 godzinach od spożycia i ustępują po upływie doby."

Dzięki za bezcenne informacje. Ja po maślanej czułem się tak sobie... Czy mógłbyś mi napisać, jak piec łososia w sosie teryaki?
Wyjaśnij mi różnicę między maki oraz futomaki.
Sebastian D.

Sebastian D. Retail & Supply
Chain Manager -
Otwarty na
propozycje

Temat: Sos Teriyaki

Maki to nazwa generalna pod ktora podpadaja rozne ich rodzaje, m. in. futomaki, gunkan maki, california maki, uramaki itd.

Tu głownie chodzi o te z różnymi gatunkami jadalnych wodorostów morskich z rodzaju Porphyra z gromady krasnorostów tzw nori.Sebastian Dudek edytował(a) ten post dnia 25.08.10 o godzinie 18:06
Jan Z.

Jan Z. Liquid Studio

Temat: Sos Teriyaki

To może ja podzielę się z Wami przepisem na sos Teriyaki, który podał mi mój przyjaciel Koreańczyk...

Sos Teriyaki:

składniki;

0,5 litra sosu sojowego
0,75 litra wody
420g cukru
3 jabłka
3 cebule
4g świeżego imbiru

sposób przygotowania;

Wszystkie składniki wrzucić do garnka (jabłka i cebule mają być w całości) gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.

THE END
Arkadiusz Gnat

Arkadiusz Gnat Manager Ośrodka
Kształcenia Dekarzy

Temat: Sos Teriyaki

czy to prawda że sos Teriyaki (kupny) zawiera glutaminian sodu wspomagający smak ?
Bartosz Szczęśniak

Bartosz Szczęśniak e-commerce /
e-marketing

Temat: Sos Teriyaki

Sebastian Dudek:
Tu głownie chodzi o te z prasowanymi lisciami alg morskich tzw nori.
lisciami czy liśćmi ;) ?
kransnorosty mają liście?
Piotr Biesiadecki

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: Sos Teriyaki

Jan Z.:
Sos Teriyaki:

składniki;

0,5 litra sosu sojowego
0,75 litra wody
420g cukru
3 jabłka
3 cebule
4g świeżego imbiru

sposób przygotowania;

Wszystkie składniki wrzucić do garnka (jabłka i cebule mają być w całości) gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.

THE END
No coz, chcialbym zobaczyc jak wyglada garnek po godzinie gotowania. Ta ilosc plynu ledwo zakrywa jablka i cebule, chyba ze sa baardzo male. A poza tym, jak napisales, od przyjeciela koreanczyka przepis, to nie jest japonski przepis na teriyaki. Klasyczny przepis na japonski teriyaki to:
1/2 l sosu sojowego, 1/2 l mirin, 2-3 lyzek cukru, zagotowujemy w garnuszku ok 15 min. potem mozna "modyfikowac" za pomoca sake, imbiru, octu ryzowgo, ale napewno nie uzywa sie wody!!!



Wyślij zaproszenie do