Sławomir
Drewniak
Sales/ Distribution/
Promotion Manager
Temat: Ryż, skrobia a płukanie.
Mam pytanie odnośnie gotowania ryżu.Robiąc sushi, przed ugotowaniem zawsze go kilkakrotnie płuczę w wodzie. Tzn. nalewam wody, merdam ryżem, wylewam wodę..i tak w kółko z 15 razy, aż woda będzie w miarę przejrzysta.
Zawsze myślałem że to dobry sposób - zdawało mi się że chodzi w tej akcji o wypłukanie skrobi z ryżu -dlatego woda robi się przejrzysta.
Natomiast ktoś mi ostatnio powiedział, że ryż powinno się tylko namaczać i gotować potem w tej samej wodzie -bo kluczem do tego by ryż dobrze się lepił jest własnie skrobia, która ten ryż w pewien sposób skleja.
Ktoś mógłby wyjaśnić kwestię?Sławek Drewniak edytował(a) ten post dnia 01.04.10 o godzinie 21:35