Temat: Poszukiwany sklep z...
Paweł Czyszek:
świeża rzodkiew daikon
w sezonie w każdym supermarkecie, ale sezon jest raczej późną jesienią i zimą (jakoś tak zupełnie inaczej niż większość warzyw jak dobrze pamiętam)
takenoko -
w puszkach albo w słoikach - na stoiskach z żywnością orientalną, jeśli dobrze pamiętam firma Tao Tao to sprzedaje w słoikach, pokrojone w cienkie albo grube paski, do wyboru
enokitake
pojęcia nie mam o co chodzi, czy to też jakiś bambus?
kinome
też nie słyszałam
liście mizuna
widuję czasem w lodówkach w sklepach z orientalną żywnością, w galeriach handlowych, w kuchniach świata też pewnie dostaniesz
suszona kampyo
widziałam kiedyś w sklepie przy restauracji Akasaka (w centrum handlowym Land), ale tylko w całych zestawach z innymi dodatkami do sushi (z daikonem marynowanym i czymś tam jeszcze)
szukam jakiegoś sklepu.. może być W Europie.
Zresztą polecam sklep przy Akasaka w ogóle, tam się zaopatruje wielu moich znajomych Japończyków i naprawdę sporo mają składników, które ciężko znaleźć gdzie indziej. Wprawdzie dużo jest produktów koreańskich, ale np. wakame w sumie wcale się wg mnie nie różnią od japońskich (nie licząc napisów na opakowaniu :)
Paweł
ps skąd bierzecie świeże grzyby shiitake?
Shiitake często są dostępne w supermarketach i np. w makro też widuję na stoisku z warzywami i innymi pieczarkami
ps2 szukam jeszcze bułeczek fu...... - a to już nie wiem o co chodzi :)
A poza tym pozdrawiam :)
ps. świeże ryby też kupuję w makro i nie miałam jeszcze żadnych przygód
Małgorzata K. edytował(a) ten post dnia 02.09.08 o godzinie 00:07