Małgorzata Oleszak

Małgorzata Oleszak IT Telecom Europe -
VoIP

Temat: marynowany imbir

Witam
Jestem początkującą sushi-maniaczką. Chodzi mi po głowie marynowanie imbiru na własną rękę, bo ten dostępny w sklepach ma konserwanty a ja mam mówiąc brzydko "jobla" na punkcie jedzenia bez konserwantów. Próbował ktoś zamarynować imbir?
Będę wdzięczna za wymianę doświadczenia..
Pozdrawiam
Gosia
Dorota K.

Dorota K. TSL + IT -
konsultant

Temat: marynowany imbir

Małgorzata Oleszak:
Próbował ktoś zamarynować imbir?
Próbował z dobrym skutkiem wg przepisu podanego tu na forum :-), ale w wątku nie dotyczącym imbiru, więc nie do odgrzebania ponownie. :-(

Przepis prosty jak drut:
Że imbir obrać i w cieniutkie plasterki pokroić to wiadomo.
Miód (prawdziwy) rozpuszczasz w occie ryżowym pół na pół objętościowo.
Jak się już dobrze miód rozpuści, zalewasz imbir tak, aby cały się "utopił" i zamykasz słoik.
Trzymasz w lodówce minimum 5 dni. Jak postoi miesiąc - nic mu nie będzie.

Nie jest wprawdzie taki śliczny różowy jak ze sklepu albo suszarni, ale smakowo - cud-miód-malina.
Małgorzata Oleszak

Małgorzata Oleszak IT Telecom Europe -
VoIP

Temat: marynowany imbir

Dzięki spróbuję, dla mnie imbir w każdej postaci jest "cud-miód-malina" ;).Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: marynowany imbir

Małgorzata Oleszak:
Dzięki spróbuję, dla mnie imbir w każdej postaci jest "cud-miód-malina" ;).Pozdrawiam

"Dzień Dobry, mam na imię Dorota i jestem imbiroholiczką" :)))

W mojej susharni śmieją się, że sushi to dla mnie dodatek do imbiru, a nie odwrotnie

Następna dyskusja:

Niedzielny koncert w Klubie...




Wyślij zaproszenie do